Sute de oameni vin, oră de oră, la cele două locuri de rugăciune, Palatul regal și Palatul Elisabeta, pentru a păstra un moment de reculegere în memoria regelui Mihai I.
Vin cu copiii, soții sau soțiile, în grup sau solitari, dar toți aducând flori. Sunt oameni de toate vârstele și profesiile, mai toți bucureșteni, dar și oameni veniți din provincie.
Poate că sunt în București pentru a-și vedea rudele sau a face cumpărături, însă nu au ocolit Palatul regal, locul unde se simte ca niciunde în București pulsul istoriei: în timpul Revoluției, a fost centrul luptelor iar galeria de artă din Palat a fost distrusă de proiectilele artileriei.
Este palatul unde regele Mihai l-a convocat în 23 august 1944 pe generalul Ion Antonescu, conducător suprem pe atunci, și l-a arestat, întorcând armele și schimbând soarta țării pentru totdeauna.
Tot în această piață a avut loc în 8 noiembrie 1945 manifestația de susținere a regelui aflat în grevă regală. Protestul s-a încheiat cu victime și peste o mie de arestări din rândul studenților.
Doi ani mai târziu, regele Mihai era amenințat că dacă nu abdică acești studenți vor fi executați.
Chiar vizavi de Palat, pe Calea Victoriei, se află Biblioteca Centrală Universitară, și ea distrusă parțial în timpul lui decembrie 1989.
În fața Bibliotecii a fost ridicată statuia ecvestră a lui Carol I, replică a celei create de sculptorul croat Ivan Mestrovici în 1939. În noaptea de 30 spre 31 decembrie 1947, imediat după ce regele Mihai I a fost silit să abdice, statuia lui Carol a fost dărâmată cu tancul.
Statuia a fost topită și transformată mai târziu în statuia lui Lenin care a tronat la poarta nordică de intrare în București, în fața Casei Scânteii, ea însăși copie a Universității Lomonosov.
Actuala statuie a fost ridicată în 2010 și este opera sculptorului Florin Codre. La inaugurare au participat principesa Margareta și principele Radu.
Mulți dintre cei care vin la Palatul regal în aceste zile, trec și pe la statuia lui Carol pe treptele căreia am văzut câteva flori. Gardul Palatului regal este plin de coroane, jerbe, portrete îndoliate și mesaje ale românilor.
Uneori, părinții le țin o mică lecție de istorie copiilor. Sunt ca, de obicei, și mulți străini care se alătură mulțimii, unii fac fotografii, alții cer lămuriri și-și notează amănuntele.
Regele va fi adus miercuri 13 decembrie de la Peleș la București și depus în Sala Tronului a Palatului regal.
Cei care doresc să-l vadă pentru ultima dată, o vor putea face din seara zilei miercuri până vineri seara.
Sâmbătă, în ziua înmormântării, sicriul va fi dus pe un afet de tun până la Patriarhie și, după slujbă, cortegiul se va deplasa la Gara Regală Băneasa.
De acolo, cu Trenul Regal, va fi transportat la Curtea de Argeș unde va fi înmormântat alături de soția sa, regina Ana, și de alți membri ai familiei, în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș.
Până atunci, comunitatea #Rezist a anunțat pentru duminică organizarea unui marș cu candele în memoria regelui.
La rându-i Parlamentul a anunțat pentru luni o ședință solemnă.
Între timp, în fața Palatului oamenii vin și pleacă. Unii stau multă vreme privind curtea Palatului, printre coroanele de flori.
Stau toți așteptând parcă să li se deschidă poarta palatului. Însă înăuntru nu este nimeni să le deschidă.