Deputatele Tauber și Apostolova, fără imunitate și cu cătușe

Ilan Șor (centru), Marina Tauber (în stânga lui) și Reghina Apostolova (a doua din dreapta). La 9 Mai 2019

Dumitru Robu a declarat că există bănuieli rezonabile că, începând cu 17 august 2012, ambele au participat activ la acțiuni de devalizare a sistemului bancar

În această seară, vicepreședinta Partidului „Șor”, Marina Tauber, a fost arestată de către ofițerii CNA. Aceasta a fost reținută în municipiul Orhei, chiar la Primărie.

Și Reghina Apostolova, o altă deputată a Partidului „Șor”, a fost reținută. S-a întâmplat în parcul din Orhei. Zeci de simpatizanți ai formațiunii au încercat să împiedice mascații veniți după cele două deputate. Toate s-au întâmplat după ce deputații au votat ridicarea imunității celor două legislatoare, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu. Decizia a fost votată de 56 de parlamentari.

De ce la Orhei? Formațiunea vine cu lămurirea că „astăzi seara era preconizată o ședință cu orheienii, iar organele de drept ale lui Dodon, ca de obicei, au călcat oamenii în picioare pentru a-și face show-ul mascat. Ne-au stopat fără a avea dreptul”, a fost mesajul publicat pe pagina de Facebook a vicepreședintei Partidului „Șor” înainte să fie reținută.

### Vezi și... ### Inițiativă legislativă a Partidului Șor referitoare la anularea imunității parlamentare

După reținerea Marinei Tauber, la scurt timp, Procuratura Generală a remis un comunicat de presă: „Luni,16 septembrie, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a solicitat în Parlament ridicarea imunității deputatelor Marina Tauber și Reghina Apostolova, însă părăsirea incintei și deplasarea într-o direcție necunoscută au făcut necesară reținerea acestora, în scopul aplicării măsurilor de urmărire penală. Procuratura Generală menționează că scopul solicitării de azi, în fața Parlamentului, nu a urmărit reținerea expresă a persoanelor vizate – deși legea permite –, ci ridicarea imunității pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală”.

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a declarat în plenul Parlamentului că există bănuieli rezonabile că, începând cu 17 august 2012, ambele au participat activ la acțiuni de devalizare a sistemului bancar, acțiuni care au condus la falimentarea unei bănci în interesul grupului Șor. Deputatele Marina Tauber și Reghina Apostolova declarau la Parlament că nu este o surpriză și că se așteptau la o astfel de solicitare din partea procurorului general interimar. „De 3 luni așteptăm asta”, a declarat Reghina Apostolova. „De ce nu a fost solicitată ridicarea imunității tuturor deputaților care sunt menționați în Kroll 1 și Kroll 2? Noi vom colabora cu ancheta, nu am furat nimic. Nu avem de ce să ne temem”, dădea garanții Marina Tauber, adăugând că nu au de gând să fugă.