Creat în 2006, la recomandarea Consiliului Europei, Institutul Național al Justiției are rolul declarat de a forma procurori și judecători, de a-i perfecționa de-al lungul carierei pentru a asigura, potrivit paginii oficiale a instituției, „profesionalismul judecătorilor, procurorilor și altor categorii de persoane care contribuie la înfăptuirea justiției”.
Luni, premierul Maia Sandu a cerut însă demisia conducerii Institutului, pe motiv că INJ „nu și-ar fi atins scopul”. În opinia ei și nu numai, atât activitatea judecătorilor, cât și a procurorilor moldoveni, ar fi „sub orice standarde”, mai mult chiar, în această instituție ar activa persoane cu probleme de integritate. Reforma justiției este prioritatea declarată a noului guvern și a noii majorități. Ce rol ar trebui să joace INJ?
Your browser doesn’t support HTML5
Diana Scobioală: „Tot ce a făcut INJ-ul (Institutul Național al Justiției) în ultimii patru ani a fost dimpotrivă să elimine orice suspiciune de corupție. Am promovat o serie de reforme anume pentru a transparentiza procesul de admitere, am considerat că cel mai optim proces va fi cel electronic, examenul electronic, inclusiv invitarea unui expert străin în Comisia de admitere.
În Comisia de admitere nu intră administrația INJ, Comisia de admitere este una ad-hoc, desemnată special pentru procedura de admitere. Doi reprezentanți sunt numiți de CSM, doi reprezentanți de CSP și trei din rândul profesorilor de drept. Anul trecut, în Comisia de admitere a fost invitată dna Cristina Rotaru, directoarea Institutului Național al Magistraturii de la București. Dacă aceste reforme sunt insuficiente pentru a eradica orice practică de corupție, să ne spună alți specialiști dacă ei cunosc alte metode.”
Europa Liberă: De ce totuși senzația e că Institutul Național al Justiției nu a reușit să producă până acum judecători și procurori de care este mare nevoie în prezent, care să fie și profesioniști, și integri?
### Vezi și... ### Lungul drum spre reformarea justițieiDiana Scobioală: „Va trebui să mai aveți răbdare, pentru că avem doar două promoții, dar aceste două promoții încă nu au fost angajate de CSM. Deci, judecătorii, candidații la funcția de judecători care au fost instruiți, au fost admiși la INJ, potrivit noii modalități, încă n-au fost angajați. Cum vreți să vedeți voi rezultatele reformei? Angajați-i și o să vedeți că ei sunt bine formați, bine instruiți, ei n-au dat mită nimănui, ei sunt cei mai buni, ăștia au suportat culmea reformelor, toți sunt foarte buni. Angajați-i și ei o să vă demonstreze eficacitate.”
Europa Liberă: Dacă ne uităm atent pe mesajul premierului, ceea de ce s-ar face culpabil Institutul Național al Justiției e că nu a furnizat până în prezent această masă critică de judecători și procurori care să vrea să schimbe sistemul. Ce doză sau în ce măsură vă asumați această responsabilitate?
Diana Scobioală: „Eu îmi asum orice responsabilitate pentru trei promoții instruite la INJ sub mandatul meu, toate trei care au suportat și au acceptat aceste reforme; trei generații de absolvenți. Angajați-i și vă veți convinge! CSM încă nu i-a angajat, pentru că există carențe aici, în procedura de angajare, și am propus aceste reforme Ministerului Justiției de nenumărate ori, să fie ca și în școlile de magistratură din Franța, din Italia, din România – admiterea la INJ să fie considerată admitere în profesie. În prezent, absolvenții noștri, atunci când își iau certificatul de absolvire, mai trec concursul de angajare la CSM, dar ar trebui să fie angajați automat și să meargă să muncească acolo unde sunt locuri vacante.
Doi ani de zile ei își pierd din calificare, pentru că așa este sistemul legislativ în prezent...
Eu deja al treilea an vorbesc despre acest lucru – absolvenții INJ nu trebuie să treacă acest concurs, pentru că în ei s-a investit enorm de mult la INJ, ei ar trebui să fie angajați automat, pentru că, în fond, asta este o comandă de stat - CSM, CSP propune atâtea locuri vacante. La INJ, 18 luni primesc burse de școlarizare, după care absolvenții ar trebui automat să fie repartizați la locurile de muncă vacante. Absolvenții-2017, câți ani au trecut deja? Mai bine de doi ani au trecut și ei încă nu sunt angajați, doi ani de zile ei își pierd din calificare, pentru că așa este sistemul legislativ în prezent, legea este așa. Eu am propus să fie modificată legea și admiterea în profesie să fie din momentul admiterii la INJ.”
Europa Liberă: Propuneți în acest an să admiteți 20 de candidați pentru funcția de judecători și 20 de candidați pentru funcția de procurori. Guvernul zice, prim-ministrul zice că e prea puțin. Cum anume ați stabilit acest număr de 20 /20?
Diana Scobioală: „Matematica este foarte simplă, ea este fixată în legea cu privire la Institut. În fiecare an, această prognoză ne-o furnizează Consiliul Superior al Procurorilor pentru funcțiile vacante pentru procurori și Consiliul Superior al Magistraturii. Respectiv, CSM și CSP ne-au propus câte 20 de locuri să le scoatem la concurs și asta se face în fiecare an.”
Europa Liberă: Ați putea în situația actuală face o excepție și mări planul acesta de admitere, dacă tot Guvernul vă spune că e nevoie de mult mai mulți profesioniști în cele două bresle?
Diana Scobioală: „După datele pe care le dețin acum, la concurs s-au înscris un număr foarte mic de candidați. Noi nu-i putem impune să vină să susțină probele noastre, pentru că sunt probe destul de grele. Până în prezent avem 26 de candidați judecători și 34 procurori. De unde să-i aducem mai mulți? Dar dacă Ministerul Finanțelor ne acceptă bugetul, putem să scoatem locurile la concurs, dar noi nu avem concurenți. Concursul se încheie, depunerea dosarelor online se încheie pe 2 august și la data de 2 august noi nici măcar nu avem doi pe un loc.”
Europa Liberă: Cum în acest caz vedeți Dvs. soluțiile? Ce ar trebui, în primul rând, de întreprins?
Diana Scobioală: „Primul pas ar fi să fie angajate promoțiile 2017, 2018 și 2019. E vorba de circa 60 de oameni tineri, bine instruiți, care au trecut toate procesele reformatoare la INJ. Deci, asta în primul rând. În al doilea rând, modificare legislativă urgentă pentru admiterea în profesie, să fie considerată din momentul admiterii la INJ. Apropo, din 2020 intră în vigoare o dispoziție importantă, care nu va mai permite celor în bază de vechime în muncă să acceadă în profesia de judecător și procuror. Deci, calea unică de acces va fi doar INJ-ul. Și pentru asta a fost creat INJ.
### Vezi și... ### Reforma justiției: între nerăbdarea societății și rezistența sistemului (VIDEO)Și mai multe reforme am propus. De exemplu, ei merg la stagiul de practică în instanțele judiciare după 12 luni, șase luni merg în stagiu. Când merg în stagiu, să aibă statutul de judecător și procuror stagiar, adică să poată examina o categorie măruntă de cauze. Va ușura și lucrul tutorelui de practică și va descărca un pic instanța de acele dosare mărunte. Ei nu sunt lăsați, dar dacă ar fi fost lăsați, și-ar asuma un pic de responsabilitate, sub un tutore de practică ar intra mai ușor în profesie. Aici trebuie să ne concentrăm cu reformele, anume aici, pentru a nu pierde calificarea absolvenților noștri.”