Linkuri accesibilitate

Reformarea justiţiei şi riscurile revenirii în sistem a foştilor angajați suspectaţi de lipsă de integritate


Vladimir Grosu, fost agent guvernamental la CEDO şi ex-ministru al justiției în Guvernul Chiril Gaburici, la interviul organizat de Comisia juridică pentru funcţia de judecător la Curtea Constituțională. 24 iulie 2019
Vladimir Grosu, fost agent guvernamental la CEDO şi ex-ministru al justiției în Guvernul Chiril Gaburici, la interviul organizat de Comisia juridică pentru funcţia de judecător la Curtea Constituțională. 24 iulie 2019

Miercuri au fost restabiliți în funcție președintele Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, şi Radu Țurcanu, președintele Judecătoriei Chișinău.

Procuratura Generală a anunțat joi, 25 iulie, că a refuzat să dea curs cererii ministrului de interne Andrei Năstase de a porni urmărirea penală împotriva „tuturor ”celor acuzați de Năstase că ar fi „uzurpat puterea de stat”. În replică, șeful de la interne i-a reproșat procurorului general interimat Igor Popa că „nu s-ar afla în slujba poporului”. Un reproș similar a formulat și premierul Maia Sandu la adresa actualului președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, care miercuri a fost repus în funcție, după ce la finele lunii trecute, Consiliul Superior al Magistraturii îl suspendase. Cum poate fi explicată conflictul dintre liderii noii guvernări și conducătorii instituțiilor de drept?

Reformarea justiţiei şi riscurile revenirii în sistem a foştilor angajați suspectaţi de lipsă de integritate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
Link direct


Președintele Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, a fost suspendat din funcție la finele lunii iunie, în ziua când prim-ministrul Maia Sandu a venit inopinat la ședința Consiliului Superior al Magistraturii, CSM. Atunci, șefa guvernului a reproșat membrilor consiliului că s-au făcut a nu vedea mai multe decizii judiciare ilegale și i-a avertizat că „așteaptă eliminarea imediată din sistem a magistraților compromiși”. În timp ce unii au văzut în acest gest o intenție clară de a reforma sistemul, alții, dimpotrivă, au calificat cererea Maiei Sandu ca pe o ingerință a politicului în treburile justiției.

Nu a intereselor de partid sau de clan...

În aceeași zi, CSM i-a suspendat inclusiv Ion Druță, președintele Curții Supreme de Justiție, și Radu Țurcanu, președintele Judecătoriei Chișinău. Ambii au fost restabiliți în funcție miercuri, 24 iulie, de Curtea de Apel Chișinău. Reacția prim-ministrului Maia Sandu nu s-a lăsat așteptată. Într-o postare pe Facebook, ea le-a reproșat că „nu pot asigura o justiție independentă, iar guvernarea va acționa ferm pentru ca justiția sa fie făcută în baza legii, în interesul societății, nu a intereselor de partid sau de clan”.

Ion Druță a fost desemnat președinte al Curții Supreme de Justiție în primăvara anului trecut, într-un concurs în care nu a avut concurenți, scrie Anticorupție.md. Tot el este unul dintre judecătorii care, în iunie 2018, au decis să declare inadmisibil recursul primarului de Chișinău ales la locale, Andrei Năstase, și să mențină decizia de invalidare a scrutinului.

Astăzi, Procuratura Generală a anunțat că a respins denunțul din iunie a ministrului de interne, Andrei Năstase, care cerea „să fie inițiată o cauză penală pe numele judecătorilor Curții Constituționale pentru tentativă de uzurpare a puterii în stat și adoptarea unor hotărâri contrare Constituției”. Procuratura Generală a emis ordonanță de refuz în pornirea urmăririi penale pe motiv că nu există fapta infracțiunii de „uzurpare a puterii de stat”.

Zilele trecute, în cadrul unui forum dedicat reformării justiției și combaterii corupției, ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Dereck J. Hogan, sugera că noua guvernare de la Chișinău va avea posibilitatea în următoarele luni să-și demonstreze seriozitatea în privința angajamentelor pe care și le-a asumat în fața partenerilor externi.

Avocata Natalia Moloșag, în trecut decan al Baroului de avocați din Chișinău, crede că discuțiile contradictorii dintre liderii noi guvernări și conducătorii instituțiilor de drept sunt cât se poate de firești.

Natalia Moloşag
Natalia Moloşag

„Rezistența este foarte mare și, părerea mea, e că oamenii sunt vechi și se opun cei care s-au simțit până acum comod în sistemul justiției. În ambele tabere rolul cel mai important îl are factorul uman. Deci, nu strategiile și mecanismele, importanți sunt oamenii care vor face aceste schimbări. Și pe o parte și pe alta sunt destule persoane competente și profesioniste care, până la urmă, se vor așeza la această masă de dialog. (…)

Pur și simplu trebuie să avem puțin răbdare. Singurul lucru pe care l-aș remarca e că Guvernul trebuie să acționeze în temeiul legii și să nu fie derogări de la procedurile care sunt prevăzute în legislație”.

Natalia Moloșag observă că domeniul justiției este în aceste zile atât în atenția societății, cât și a partenerilor externi. Alegerea judecătorilor la Curtea Constituțională, selectarea unui nou procuror general și concursul pentru șefia Centrului Național Anticorupție sunt evenimentele aflate în vizor.

Fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington, deputatul Igor Munteanu, a precizat că autoritățile au sarcina să prevină mai ales revenirea prin concursuri organizate transparent a unor funcționari asupra cărora planează suspiciuni de integritate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG