„Diaspora contează, Diaspora votează!”

Protest al diasporei în fața CEC de la Chișinău, 31 iulie 2018

Reprezentanți ai diasporei moldovenești cer din nou modificarea Codului Electoral din R.Moldova

Your browser doesn’t support HTML5

„Diaspora contează, Diaspora votează!”


Grupul de protestatari care s-a adunat în fața Comisiei Electorale Centrale (CEC) a repetat revendicările diasporei pentru modificarea Codului Electoral.

Parte din solicitările moldovenilor stabiliți peste hotare au fost incluse într-un proiect de lege de modificare și completare a Codului Electoral, înregistrat în Parlament aproximativ o lună în urmă.

Avizul la acest proiect de lege era examinat de CEC în timpul protestului.

Inițiativa prevede, între altele, posibilitatea votării de către moldovenii stabiliți peste hotare cu buletinul de identitate, nu doar cu pașaportul; organizarea alegerilor în două zile consecutive; asigurarea cu cel puțin cinci mii de buletine de vot la secțiile de votare, dar și oferirea dreptului cetățenilor din diasporă de a finanța campaniile electorale sau candidații electorali.

Natalia Gavriliță, organizatoarea protestului de marți muncește în Marea Britanie. Ea este una din cei care au reușit să voteze la Londra la ultimul scrutin electoral, spre deosebire de mulți cetățeni care nu au putut face asta din cauză că la secția de votare nu au fost suficiente buletine de vot.

Natalia Gavriliță

Natalia Gavriliță: „Toată lumea și-a dat seama de puterea politică a diasporei. Să știți că noi nu vrem doar să susținem economic țara, pentru că din diasporă se trimit remitențe de peste un miliard de dolari anual. Aceasta implică și o participare politică a diasporei, altfel votarea nu este reprezentativă.”

Protestatarii cu care am reușit să stau de vorbă s-au arătat indignați că unele rude de peste hotare nu au reușit să voteze la ultimul scrutin prezidențial după ce făcuseră sute sau chiar mii de km ca să ajungă la proxima secție de votare. În opinia lor, în lipsa unor intervenții în legislația electorală, vocea diasporei va fi redusă la tăcere.

Prodan Elena: „E clar că se tem de diasporă, fiindcă în diasporă sunt cei mai-cei mai oameni care au plecat de la noi, cu studii, cu viziuni politice. Conducerea de azi se teme de diasporă.”

Ghițu Petru: „Diaspora este o forță, totuși, și ei nu vor ca diaspora să participe la schimbare. Foarte multă lume s-ar întoarce, foarte multă lume încă nu se simte plecată definitiv, stă pe valize, nici încolo, nici încoace, foarte multă lume, majoritatea.”

Marți, membrii CEC, nu au reușit să convină asupra unei poziții comune față de proiectul de modificare a Codului Electoral. Nu a fost întrunit numărul necesar de voturi, urmând ca acest subiect să fie discutat la următoarea ședință.

Sergiu Gurduza, unul din membrii Comisiei a declarat că avizul CEC ar trebui să fie unul tehnic, dar nu politic. Numai că membrii CEC, explică Gurduza, au încercat astăzi să se eschiveze de la obligația de a răspunde Parlamentului dacă este posibilă sau nu realizarea modificărilor propuse. Iată cum a comentat situația Alina Rusu, președinta autorității elctorale:

Alina Rusu: „Oricare propunere de îmbunătățire a procedurilor electorale și de a extinde dreptul de vot al cetățenilor R. Moldova, indiferent că cetățenii sunt pe teritoriul R.Moldova sau că este vorba de cetățenii din diasporă, CEC va susține aceste inițiative.”

Experții electorali notează că deși opinia CEC-ului este importantă, legiuitorii ar putea aproba proiectul de lege și în absența unei opinii argumentate a instituției. Între timp, protestatari și cetățeni din diasporă speră că vor reuși să influențeze decizia deputaților organizând în continuare demonstrații și pichetări.