În opt județe din România purtarea măștii în aer liber devine obligatorie

Afișe în București. 16 iulie 2020

Autoritățile de la București au anunțat joi, 30 iulie, 1.356 de persoane infectate cu coronavirus, 35 de decese și peste 400 de persoane la terapie intensivă.

Creșterea cazurilor de coronavirus la nivel național - nouă zile consecutive cu peste 1.000 de cazuri - , a determinat autoritățile să introducă obligativitatea purtării măștii și în spațiile deschise. Decizia diferă de la județ la județ, în Argeș, de exemplu, masca este obligatorie peste tot, în timp ce în Vâlcea și Dâmbovița doar în „spațiile deschise aglomerate”. În București, măsura va viza, deocamdată, doar Centrul Vechi.

Masca de protecţie este obligatorie de joi în toate spaţiile deschise aglomerate din judeţul Buzău. Reunit în şedinţă extraordinară, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în spaţiile deschise cu un număr ridicat de persoane. Masca este obligatorie în pieţe, târguri, staţii de autobuz, peroane, zonele în care se organizează serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice.

Și membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi au decis, joi după-amiaza, ca în perioada 1 - 14 august să se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise, de pe întreg teritoriul judeţului.

Masca de protecție devine obligatorie de la 1 august în zonele de promenadă din toate stațiunile de pe litoral, între orele 18.00 și 24.00, a anunțat prefectul județului Constanța, George Niculescu, după decizia luată de comitetul județean pentru situații de urgență.

Piața Sfatului de Brașov ar putea să-și pună mască

Comitetul județean pentru situații de urgență a decis, miercuri, că purtarea măştii de protecţie să fie obligatorie, din 1 august, în pieţe şi târguri, precum şi pe arterele pietonale intens circulate ale localităţilor din judeţ. Este vorba de toate piețele agroalimentare, de târgurile de animale sau de produse tradiționale, adică de locurile aglomerate. Surse din primăria Brașov au declarat pentru Europa liberă că vizat va fi și centrul vechi al orașului, Piața Sfatului și străzile pietonale adiacente.

Vâlcea și Galați, cu mască doar în locurile aglomerate

Purtarea măştii de protecţie va deveni obligatorie şi în spaţiile deschise aglomerate din tot judeţul Vâlcea, respectiv în târguri de zi, târguri săptămânale, pieţe agroalimentare, ştranduri, piscine, gări, autogări, staţii de transport în comun, transmite Prefectura județului.

Comitetul judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a decis, miercuri, să instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie de către toate persoanele din judeţ cu vârsta de peste 5 ani, în spaţiile aglomerate, închise sau deschise, începând cu 1 august. Continuarea articolului aici

Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a pus creșterea numărului de cazuri pe seama comportamentului din ultima vreme al oamenilor, într-o perioadă de vid de legislație...


Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a pus creștere a numărului de cazuri pe seama comportamentului din ultima vreme al oamenilor și externările la cerere făcute în perioada vidului legislativ dintre decizia CCR și adoptarea legii carantinării de către parlament. „Sunt două săptămâni grele în care vom avea o creştere progresivă a numărului de cazuri. Rămâne ca noi să adaptăm unităţile sanitare pe care le avem, paturile de terapie intensivă, aparatura la numărul care în fiecare zi îl vedem”, a spus, joi, Nelu Tătaru, citat de Mediafax.

Ministrul român al sănătății a precizat că de pe 3 iulie până pe 21 iulie au fost măsuri de relaxare, precum și lipsa unui cadru legislativ ce ar permite pârghii pentru a putea gestiona situația. „Avem judeţe care în acest moment au o creştere ridicată: Dâmboviţa, Argeş, Prahova, Braşov, Galaţi şi municipiul Bucureşti. Adaptăm unităţile medicale din judeţele limitrofe şi din judeţele aflate la distanţă pentru a putea acoperi necesarul atât de paturi de terapie intensivă, de ventilatoare, cât şi de spitale suport COVID”, a adăugat ministrul sănătății.

Noul record negativ înregistrat de România este subiect de controverse politice. Președintele Klaus Iohannis​ a luat partea executivului.