Parlamentul României a adoptat astăzi o declarație de sprijin pentru noul guvern de la Chișinău, iar prim-ministra Maia Sandu a fost invitată de președintele român Klaus Iohannis în vizită la București, și va merge pe 2 iulie, fiind prima sa vizită în străinătate de la preluarea funcției. Președintele Iohannis a avut și o rară discuție la telefon cu omologul său moldovean Igor Dodon cu care nu a prea vorbit până acum din cauza declarațiilor antiromânești ale acestuia. Schimbările de la Chișinău, unde pro-europenii din blocul ACUM s-au unit cu pro-rușii din Partidul Socialiștilor, debarcându-l de la putere oligarhul Vlad Plahotniuc, reprezintă și o ocazie pentru resetarea relației cu Bucureștiul?
România răspunde entuziasmului față de noul guvern pro-european de la Chișinău cu o serie de gesturi simbolice, care fac parte, deja din tradiționala relație „specială”. Nu e clar însă dacă acest tip de atitudine va duce neapărat la o reconsiderare a relațiilor bilaterale.
Au fost spuse multe cuvinte frumoase, iar Parlamentul României a adoptat în plen o declarațe de „Susţinere a noului Guvern de la Chişinău şi angajamentul ferm pentru parcursul european al Republicii Moldova".
Liderul Uniunii Salvați România, Dan Barna, a fost printre puținii care a observat că această declarație, venită la 20 de zile de la criza din R. Moldova are „eficiența unei ambulanţe care vine a doua zi după apelul de urgenţă”.
Pe scurt, documentul legislativului român îi cere prim-ministrei Viorica Dăncilă să ajute în regim de urgență relațiile dintre Chișinău și Bruxelles, să caute soluții, „inclusive financiare”, dar și alt tip de asistență cu care ar putea sprijini executivul R. Moldova.
Dincolo de entuziasmul exprimat în limbaj birocratic, această Declarație de susținere a noului guvern de dincolo de Prut, nu produce niciun fel de efecte, dar arată, totuși că România nu este indiferentă la ceea ce se întâmplă în R. Moldova.
Președintele moldovean s-a lăudat imediat pe Facebook explicând chiar că l-a invitat pe Iohannis la Chișinău...
Acest document adoptat de plenul Legislativului a fost însoțit de invitații din partea președintelui Klaus Iohannis pentru prim-ministra Maia Sandu și pentru aliatul ei devenit, viceprim-ministru, Andrei Năstase. De asemenea, șeful statului român a vorbit la telefon cu omologul său de peste Prut, Igor Dodon. Președintele moldovean s-a lăudat imediat pe Facebook explicând chiar că l-a invitat pe Iohannis la Chișinău. Invitație rămasă deocamdată fără răspuns din partea română, care nu menționează acest amănunt.
Cei trei lideri moldoveni sunt menționați în comunicatul Președinței române, în ordinea importanței pe care le-o dă Klaus Iohannis: Maia Sandu, Andrei Năstase și Igor Dodon.
Primii doi vor veni săptămâna viitoare pe 2 iulie, la București, în vreme ce ministrul de externe moldovean, Nicu Popescu, se va afla în capitala României cu o zi mai devreme, când are stabilite discuții cu omologul său, Teodor Meleșcanu.
Pe agenda de discuții se află parteneriatul strategic dintre cele două state și angajamentele pe care și le-a luat Chișinăul când a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. În plus, potrivit unor surse bine informate, oficialii români s-ar aștepta să afle de la reprezentanții noului guvern al R. Moldova care este planul de colaborare pe termen lung cu Partidul Socialiștilor moldoveni, o formațiune pro-rusă privită cu suspiciune la București.
Cu toate că Iohannis i-a luat-o înainte prim-ministrei Viorica Dăncilă, făcând invitațiile în numele Președinției române și încălcând cumva protocolul, vor fi întâlniri și la executiv.