Your browser doesn’t support HTML5
Sunt foste republici sovietice care, după ce au aderat la Uniunea Europeană, în urmă cu două decenii, au reușit să se dezvolte social și economic, astfel încât standardele de viață ale cetățenilor lor, în acest moment, „sunt de cel puțin trei ori mai înalte decât ale cetățenilor R.Moldova”, a punctat comentatorul Igor Boțan, și el interlocutorul nostru permanent în podcastul „Dincolo de Știri”.
„Țările baltice au avut un parcurs special. Probabil așa și trebuia să se întâmple pentru că, totuși, erau niște republici urbanizate în cadrul Uniunii Sovietice spre deosebire de Republica Moldova, care rămăsese o provincie agrară”, spune Igor Boțan.
Potrivit lui, există și foarte mult simbolism în prezența șefilor de stat baltici și acesta este legat de trecutul pe care l-au avut „popoarele noastre împreună”, susține Igor Boțan.
„După pactul Ribbentrop-Molotov, și Basarabia, și țările baltice au fost ocupate de Uniunea Sovietică.... O perioadă au fost republici unionale în cadrul Uniunii Sovietice, iar ulterior statele baltice au avut un parcurs special. […] Deci, prezența celor trei președinți (cu un mesaj despre modelul elocvent pe care moldovenii trebuie să-l urmeze) este ceva absolut deosebit, așa ceva nu am mai avut în cei 33 de ani de independență”, a precizat Igor Boțan.
Potrivit lui Negru, balticii, aderând la UE, nu și-au pierdut nici independența, nici identitatea și nici limba, așa cum încearcă să-i convingă pe cetățeni unii lideri politici pro-ruși, și acesta ar fi „sensul simbolic și cel practic - să audă cetățenii și să vadă pe viu ce înseamnă integrarea europeană”.
„Rămânem în sfera de influență a Rusiei sau, totuși, mergem pe calea pe care au urmat-o țările baltice”, acesta a fost mesajul transmis de cei trei lideri baltici cetățenilor R.Moldova, în ajunul referendumului constituțional din 20 octombrie, când vor trebui să decidă dacă aleg calea integrării europene sau o altă cale, a precizat în continuare Nicolae Negru. Decizia pe care o vor lua moldovenii la referendumul din 20 octombrie „va determina soarta copiilor noștri”.
În aceeași ordine de idei, dar referindu-se la o altă vizită importantă în ajun de Ziua Independenței, cea a Cancelarului german, Olaf Scholz, Igor Boțan a subliniat că R.Moldova se află „într-o situație oarecum privilegiată”. Potrivit lui, pe lângă cel mai puternic susținător al integrării europene, care este România, mai sunt cele trei țări baltice, care au semnat și o declarație de sprijin a R. Moldova în procesul ei de aderare la Uniunea Europeană, iar sprijinul Germaniei și Franței pentru R.Moldova este esențial, întrucât acestea sunt principalele „motoare” ale Uniunii Europene.
„E un avans pe care îl avem și trebuie să îl administrăm cu multă atenție”, a conchis Igor Boțan.
Republica Moldova a marcat în acest an 33 de ani de când s-a desprins de Uniunea Sovietică, pe 27 august 1991, și a devenit stat independent. Într-un context simbolic, la evenimentul organizat de Chișinău, deși nu a putut fi prezentă președinta Maia Sandu, care s-a îmbolnăvit, au participat trei lideri ai țărilor baltice, singurele din fosta URSS care au reușit să adere la Uniunea Europeană acum 20 de ani, dar și la NATO. De pe scena din Piața Marii Adunări Naționale, în fața mulțimii prezente, cei trei președinți au încurajat moldoveni să susțină parcursul european al R. Moldova, precizând că pentru țările baltice „aceasta a fost cea mai bună alegere”.
Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 29 august:
- Comisia Electorală Centrală a înregistrat până acum o serie de grupuri de inițiativă, care vor aduna semnături în favoarea candidaților la funcția de președinte, printre ele și pe cel care o va susține pe Maia Sandu. CEC nu a înregistrat însă grupul de inițiativă care urma să adune semnături pentru Valeriu Pleșca, propus la funcția de președinte de către Partidul Social Democrat European (PSDE), provenit din Partidul Democrat, iar fostul premier Vlad Filat, lider al Partidului Liberal Democrat, nu poate să se înscrie în cursă, deoarece, cum spune, Guvernul nu a pus în aplicare o decizie CEDO în care este vizat.
- Un cetățean moldovean a fost reținut de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei împreună cu doi cetățeni ruși. Toți sunt acuzați de spionaj în favoarea Ucrainei. Diplomația moldoveană cere explicații diplomației ruse și promite asistență consulară, dacă informația se va confirma.
- Tiraspolul, Benderul și Comratul sărbătoresc cu pompă, în stil obișnuit sovietic, eliberarea de sub ocupația cotropitorilor fasciști, iar copiii, chiar și cei de grădiniță, sunt antrenați și cu acest prilej în acțiuni de propagandă cu tentă militaristă.
Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.
Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te