Legea Supremă interzice implicarea Bisericii în procesele politice din R. Moldova, iar o decizie în acest sens a fost luată încă în 2016, când au avut lor alegeri prezidențiale și clericii s-au implicat masiv în campania electorală, îndemnând oamenii să-l voteze pe fostul președinte Igor Dodon.
De aceea, fețele bisericești, inclusiv înalții prelați ortodocși ar fi bine să nu se lase atrași „de mrejele lui Ilan Șor, care este un criminal condamnat la 15 ani de pușcărie pentru furtul miliardului din R.Moldova și care se ascunde de autoritățile din Republica Moldova în Rusia”, a subliniat comentatorul.
Așa-numitele pelerinaje ale preoților în Federaţia Rusă, mai consideră Igor Boțan, ar trebui să fie interzise, inclusiv din motivul că Patriarhul rus Kirill „a blagoslovit războiul împotriva Ucrainei și a îndemnat cetățenii ruși să participe la acest război, adică să ucidă frații lor ucraineni”.
De faptul că vizita a zeci de clerici ortodocși din cadrul Mitropoliei Moldovei în Federația Rusă, acum în plină campanie electorală, are „conotație politică și geopolitică”, este convins și cel de-al doilea invitat permanent al podcastului, analistul politic, Nicolae Negru.
De aceea, îndemnul, într-un târziu, al Mitropoliei Moldovei către preoții săi să evite aceste deplasări este binevenit și arată că instituția „vede ce se întâmplă în Ucraina”. Analistul a contextualizat făcând trimitere la decizia Bisericii Ucrainene care a interzis clericilor săi orice relații cu Patriarhia Rusă.
„Ucrainenii s-au văzut nevoiți, în condițiile agresiunii ruse, să interzică relațiile bisericilor ucrainene cu Patriarhia Moscova, care este o Patriarhie imperială, vrea refacerea Uniunii Sovietice, adică își propune nu scopuri spirituale, ci scopuri geopolitice, anti-ucrainene și anti-moldovenești”, a precizat Nicole Negru.
Deși influența Bisericii în societatea moldovenească este scădere, cuvântul ei este încă destul de important pentru enoriași și implicarea preoților în procesul electoral din această toamnă ar putea un efect negativ asupra referendumului pro-UE din 20 octombrie, crede Nicolae Negru, care mai spune că așa-numitele „pelerinaje” în Rusia au anume acest scop – „să-i monteze pe preoți împotriva referendumului”.
În concluzie, ambii analiști consideră că autoritățile statului ar trebui să aibă o reacție în legătură cu această situație pentru a nu-i permite Moscovei „să dirijeze cu ceea ce se întâmplă pe scena politică moldovenească” și să influențeze rezultatele celor două scrutine din toamnă.
Zeci de preoți ai Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldovei, pe care oligarhul fugar condamnat Ilan Șor și șefii săi de la Kremlin ar avea intenția să-i folosească în scopuri 2 electorale și de demonizare a aspirațiilor europene ale Republicii Moldova, s-au dedat unor „pelerinaje” obscure la Moscova, aparent fără încuviințarea mitropoliei.
Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 23 august:
- Candidații la funcția de Președinte al Republicii Moldova au început a-și înregistra la Comisia Electorală Centrală grupurile de inițiativă. Și actuala președintă, Maia Sandu, s-a lansat în cursă, în calitate de candidată din partea PAS. Între timp, peste 70 de posturi TV și radio au decis să nu se antreneze în reflectarea campaniei pentru prezidențiale și referendumul pro-european.
- La Moscova, săptămâna trecută, a avut loc cel de-al treilea deja „congres” al blocului politic pro-rus „Victorie-Pobeda”, un for cu scopuri binecuvântate, printr-un concurs simbolic de împrejurări, parcă, de nepotul lui Veaceslav Molotov, cunoscut, alături de Joachim von Ribbentrop, pentru împărțirea sferelor de influență în Europa.
- Activitatea Partidului „Șansă”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor a fost limitată prin decizie judecătorească pentru o perioadă de trei luni, astfel încât această formațiune nu va avea cum participa la scrutinele din toamnă. Iar Curtea de Apel a menținut decizia CEC de a nu înregistra Blocul electoral „Victorie-Pobeda”.
Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.
Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te