Dincolo de Știri | Ce e produs de o firmă rusească, cu gaz rusesc, dar e mai ieftin (uɐǝɹʇsᴉusuɐɹʇ ʅnʇuǝɹnɔ)

Ce s-a întâmplat din noiembrie până în decembrie? Atunci Chișinăul nu s-a putut înțelege cu Tiraspolul să cumpere curent electric de la Cuciurgan, iar acum s-a putut înțelege și cumpără! Și ce trebuie să facă  „democrațiile consacrate” ca în R. Moldova să progreseze lupta împotriva corupției?

Europa Liberă pune în context și explică principalele știri ale săptămânii împreună cu ajutorul a doi dintre cei mai cunoscuți analiști de la Chișinău, Igor Boțan și Nicolae Negru, într-un nou episod al podcastului „Dincolo de Știri”.

Your browser doesn’t support HTML5

Ce e produs de o firmă rusească, cu gaz rusesc, dar e mai ieftin (uɐǝɹʇsᴉusuɐɹʇ lnʇuǝɹnɔ)

Temele noului episod, difuzat pe 9 decembrie:

  • Chișinăul cumpără din nou curent electric de la centrala de la Cuciurgan. Centrala se află în proprietatea unei firme rusești și funcționează pe baza gazelor rusești, dar prețul curentului oferit de ea este mult mai mic decât al celui românesc și european.
  • Fragmente ale unei noi rachete au fost descoperite la Briceni, într-o livadă în apropiere de granița cu Ucraina, dar reacția Chișinăului a fost mai reținută decât în primul asemenea incident.
  • Fostul președinte Igor Dodon și-a publicat pe internet materiale din dosarul „kuliok”, în care este învinuit de fapte de corupție și trădare de țară, dar procurorii spun că le-a publicat trunchiat pentru a influența martorii și procesul.
  • La o Conferință Internațională Anticorupție, la Washington, președinta Maia Sandu a cerut țărilor democratice să-și revizuiască propriile reguli, dacă „urmăresc cu adevărat dezrădăcinarea corupției” în țări ca R. Moldova

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri dimineața.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.

Într-un moment în care torentul neîntrerupt de știri mai mult ne împiedică decât ne ajută să ne informăm, noul podcast are scopul să ne ghideze către lucrurile importante ale actualității.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă! Așa ne ajutați să mergem mai departe.

### Vezi și... ### Dincolo de Știri | Ce vrea Republica Moldova de la NATO