Linkuri accesibilitate

Putin: De ce stochează Moldova „gazul primit de la noi” în Ucraina?


Președintele rus Vladimir Putin în cursul unei videoconferințe la Kremlin, Moscova, Rusia, 30 noiembrie 2022.
Președintele rus Vladimir Putin în cursul unei videoconferințe la Kremlin, Moscova, Rusia, 30 noiembrie 2022.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut Ministerului Energiei să analizeze situația rezervelor de gaze pe care R. Moldova și le-a făcut în depozitele din Ucraina.

Vorbind la ședinta Consiliului rus pentru drepturile omului, Putin a remarcat, potrivit agenției Interfax, că Moldova are deja „marile ei probleme

în sfera economică și socială” din cauză că nu are gaze suficiente. „ (...) în aceste condiții, nu înțeleg de ce își stochează o parte din gaz, gazul moldovenesc primit de la noi, în Ucrainei. (...) voi cere Ministerului Energiei să analizeze mai atent” situația, a mai spus președintel Putin.

Rezervele din Ucraina și România

R. Moldova are peste un sfert de miliard de metri cubi de gaze în rezervă, stocate în România și Ucraina, pentru că Moldova nu are depozite.

Rezervele din acest moment ar fi suficiente pentru două luni, potrivit premierului Natalia Gavrilița. Totodată, vicepremierul pentru Infrastructură, Andrei Spînu a spus R. Moldova achiziționează zilnic cantități suplimentare de gaze la bursele europene.

Tot Spînu a anunțat că de pe 5 decembrie, după semnarea acordului cu centrala electrică de la Cuciurgan, volumul rezervelor de gaz devine secret, „din motive de securitate”.

Gazprom a început să reducă volumele gazelor livrate către R. Moldova din luna octombrie.

Criza din regiunea transnistreană

Președintele rus Vladimir Putin a reamintit miercuri și despre problemele regiunii transnistreze, care trece și ea printr-o penurie de energie, deși „acolo, furnizăm [Rusia] gaz aproape gratuit de mulți ani", relatează Interfax.

Când unul din participanți (Alexander Brod, Președintele Consiliului Coordonator al organizației „Avocați pentru drepturile omului și o viață decentă”) a încercat să acrediteze ideea că Moldova ar bloca gazul destinat regiunii Transnistrene, se pare că președintele Putin ar fi replicat: „Nu este chiar așa, nu blochează nimeni nimic.”

În noiembrie, regiunea transnistreană a decretat starea de urgență în economie după ce Gazprom a anunțat că nu mai livrează R. Moldova decât 51% din gazul contactat: 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi, ceea ce reprezintă 171 de milioane de metri cubi de gaze.

Așa-zisul ministru al economiei, Serghei Obolonik, a explicat că Transnistria depinde în totalitate de livrările de gaze de pe malul drept: „Beneficiarul final este Moldovagaz. Cât ne livrează, atâta putem lua” și a acuzat Chișinuăul că ar împinge reigunea spre o „criză umanitară”.

Pe 3 decembrie, Chișinăul a ajuns la un acord cu centrala electrică de la Cuciurgan, de pe malul stâng: aceasta va primi toată cantitatea de gaze livrată de Gazprom (5,7 milioane de metri cubi pe zi), contra electricitate, la prețul de 73 de dolari per MW/h.

XS
SM
MD
LG