Linkuri accesibilitate

Volumul rezervelor de gaz stocat de Moldova devine secret | Încă 12 producători agricoli din Moldova pot exporta în Rusia


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Rosselhoznadzor anunță că alți 12 producători agricoli din Republica Moldova pot exporta din nou în Federația Rusă. Potrivit autorităților ruse, citate de agora.md, la luarea deciziei s-a ținut cont de „rezultatele consultărilor dintre reprezentanții Partidului „ȘOR” și membri ai Dumei de Stat și de rezultatul analizelor preluate de la produsele altor producători agricoli, admiși anterior pentru export.
  • Portalul replicamedia.md mai scrie că Comunitatea Energetică Europeană (CEE) salută acordul încheiat între Chișinău și Tiraspol, privind furnizarea energiei electrice, adăugând că această înțelegere va asigura cetățenii moldoveni, în vremuri grele de iarnă, cu energie electrică la prețuri accesibile. Reporterii mai notează că secretariatul CEE salută, de asemenea, eforturile Guvernului din ultimele luni de a diversifica aprovizionarea cu energie și de a reforma legislația pieței energetice. Reformele ulterioare în conformitate cu normele Comunității Energiei și integrarea în sistemul și piețele europene trebuie să rămână o prioritate și în viitor, se mai arată în comunicatul instituției.
  • Ziarul de Gardă relatează reprezentanții a trei partide de opoziție din R. Moldova, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Platforma DA și Partidul Social Democrat European (PSDE) cer explicații de la autorități după ce viceprim-ministrul Andrei Spînu a anunțat că întreaga cantitate de gaze naturale livrată de concernul rus „Gazprom” în luna decembrie va ajunge în regiunea transnistreană. Platforma DA a publicat o notă informativă prin care solicită Guvernului „demisia de urgență” a ministrului Andrei Spînu, precum și a ministrului pentru reintegrare, Oleg Serebrian. Iar Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) cere Procuraturii pornirea unei anchete penale pe faptul „subminării economiei naționale și susținerii separatismului”.
  • Din 5 decembrie, volumul rezervelor de gaz stocat de Moldova devine secret, anunță portalul newsmaker.md, citându-l pe vicepremierul Andrei Spânu, care a mai precizat că decizia a fost luată „din motive de securitate”. „În același timp, vreau să asigur cetățenii că, cel puțin pentru două luni, Moldova este asigurată. Și continuăm să achiziționăm volume și pentru lunile următoare”, a mai spus Spînu în cadrul unei conferințe de presă.
  • Newsmaker.md mai scrie că Parlamentul Republicii Moldova va analiza rezoluția prin care Parlamentului European a recunoscut Rusia drept „stat care sponsorizează terorismul” și va fi luată o poziție oficială în acest sens. Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul emisiunii În Profunzime de la Pro TV.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Un material video al ProTV Chișinău care anunță că meteorologii prognozează o iarnă blânda, cu temperaturi generoase și puțină zăpadă, a trezit interes sporit pe Facebook, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle. Jurnaliștii mai remarcă însă că agricultorii spun că lipsa precipitațiilor ar putea crea probleme.
  • Pe Instagram, printre cele mai populare postări este cea a Europei Libere, despre decizia consiliului local din orașul ucrainean Odesa de a îndepărta monumentul dedicat Ecaterinei a II-a a Imperiului Rus, cunoscută sub numele de Ecaterina cea Mare.
XS
SM
MD
LG