Discursuri electorale neschimbate: Cine-i va convinge pe indeciși să vină la vot?

Începutul campaniei electorale este analizat și la Retrospectiva săptămânii. Tamara Grejdeanu a stat de vorbă cu analistul politic Veaceslav Berbeca și cu jurnalistul Victor Cobăsneanu despre mișcările electorale de trupe de pe scena politică din R. Moldova..

Your browser doesn’t support HTML5

Început de campanie: Și de astă dată, diaspora poate avea un cuvânt greu de spus

Spre deosebire de forțele proeuropene care vor merge separat în alegerile din 11 iulie, socialiștii încearcă să evite dispersarea votanților cu opțiuni pro ruse și să obțină câștig electoral de pe urma coalizării cu comuniștii, remarcă analistul Veaceslav Berbeca. El notează că acest bloc electoral și-a trasat deja mesajele de campanie și se poate anticipa o bătălie pe subiectul - încotro Moldova? est sau vest, cu un discurs instigator la ură și dezbinare:

### Vezi și... ### Socialiștii și comuniștii merg împreună la alegeri

„Foarte mult se va atrage atenție subiectului geopolitică și mă tem că se vor folosi tot mai multe instrumente sau tot mai multe sloganuri care vor diviza și mai mult societatea între ai noștri și ceilalți, sau cei care nu sunt cu noi, pentru a inocula în societatea sentimentul acesta de frică și pentru a consolida rândurile celor care ar putea sau votează, de regulă, pentru partidele pro ruse. Vedem aceste mesaje că există pericolul ca Republica Moldova să dispară, să fie controlată de către statele occidentale.”

Europa Liberă: Nu este prima dată când se recurge la mesaje care inspiră frică sau când în spațiul public sunt aruncate tot felul de sloganuri sperietori, dacă pot să le zic așa. Nu sunt perimate asemenea mesaje?

„Da, din punctul meu de vedere, sunt perimate. Dar, cred eu, oricât de deocheate și învechite ar fi, oricum își au rolul lor și sunt un instrument important pentru a stimula participarea activă la alegeri și de a vota pentru partidele pro ruse.”

Veaceslav Berbeca este de părere că deși unele forțe politice arată momentan mai bine în sondaje, o mare parte din alegători se declară indeciși încă și este în continuare loc pentru surprize. Apoi, va conta și prestația concurenților până la 11 iulie, sugerează analistul.

### Vezi și... ### Explozia grobianismului electoral

Victor Cobăsneanu, redactor-șef al ziarului Observatorul de Nord, de la Soroca susține că mulți dintre cetățeni au sperat că pe dreapta, inclusiv unionistă o să existe mai multă unitate în aceste alegeri. În opinia lui, chiar și alegătorilor conștienți le va fi greu să pună pe cântar opțiunile de vot:

„Dacă ne uităm după liste, Soroca va avea două deputate, una de la PSRM, alta de la PCRM care s-au certat ca la gura cortului până acum. Dacă a putut să se unească Voronin cu Dodon, puteau să se unească și alții. Adică aceștia au găsit puteri să treacă peste unele animozități, păi, pe partea dreaptă, toți stau foarte bine pe poziții și nu vor să cedeze. Partidul care speră să ia o majoritate parlamentară cam arde podurile în ultima vreme și asta ar putea să le joace festa. Ca și altădată, ca și doi ani în urmă, ca și patru ani în urmă, ca și opt ani în urmă, ca și 30 de ani în urmă, lumea este derutată fiindcă se teme ca votul să nu meargă acolo unde nu trebuie.”

### Vezi și... ### Vasile Cantarji (CBS-AXA): „Diaspora poate dicta rezultatul alegerilor”

Victor Cobăsneanu susține că o mare parte din alegători vor depista cu ușurință promisiunile deșarte, de asta le sugerează politicienilor să nu-și asume angajamente pe care n-o să le poată onora:

„Să promită ceea ce face parlamentul, să ne promită respectarea Constituției, revizuirea unor articole din Constituție care sunt ca un buboi în această perioadă de 30 de ani. Adică noi avem nevoie de claritate, fiindcă multă lume nu mai poate răbda încă un ciclu, ca să revenim la normalitate.”

Experiența ultimului scrutin, cel prezidențial, a arătat că votul din diasporă poate influența decisiv rezultatul alegerilor. Analistul Veaceslav Berbeca tinde să creadă că și la scrutinul anticipat moldovenii de peste hotare vor participa masiv la vot, lucru de care ar trebui să țină cont politicienii.