Auditul a analizat gestionarea patrimoniului public și a resurselor financiare ale Institutului Oncologic în perioada anului 2022 și nouă luni ale anului trecut.
Potrivit auditului, Institutul Oncologic are 37 de dispozitive medicale, în valoare de 12 milioane de lei, pe care nu le utilizează din lipsa reactivelor, a componentelor sau a pieselor de schimb. Pentru 15 dispozitive s-a și calculat uzura în sumă de trei milioane de lei. Alte dispozitive medicale, puse în funcțiune în anul 2015 sau în 2018, au fost utilizate doar pentru două sau șase luni.
Directorul instituției, Ruslan Baltaga, afirmă că știe de echipamentele neutilizate și propune soluții pentru fiecare. „Cele care nu mai pot fi utilizate vor fi casate, iar celelalte vor fi trecute în alte capitole, pentru a ne conforma recomandărilor Curții de Conturi", a declarat el.
- Te-ar putea interesa și: Singurul aparat performant de radioterapie de la Oncologie s-a stricat de 38 de ori în nouă luni
Baltaga a mai precizat că spitalul a donat un dispozitiv nou în valoare de jumătate de lei altei instituții medicale.
Medicamente expirate, trecute la pierderi
Raportul mai arată că utilizarea medicamentelor primite ca donații nu a fost reflectată corespunzător în evidența contabilă de către Institutul Oncologic, ceea a dus la pierderi financiare de peste 100 de milioane de lei.
În anul 2022, o serie de medicamente au fost distribuite prin dispozițiile Ministerului Sănătății ca donații. Dintre acestea, două loturi de medicamente - de 21 de milioane de lei - nu au fost utilizate în perioada de valabilitate și au fost trecute la pierderi. Pentru nimicirea lor s-au cheltuit peste 300 de mii de lei.
Este vorba de medicamentul Prosulf – 2.160 de fiole în valoare de 424 de mii de lei și Nintedanib - 14.940 de capsule în valoare de 20,3 milioane de lei.
Întrebat în baza căror indicatori Ministerul Sănătății a distribuit aceste medicamente și cum sunt administrate riscurile de gestionare, secretarul de stat al ministerului, Ion Prisăcari, a spus că în timpul crizei refugiaților în țară au ajuns cantități mari de medicamente, iar în unele cazuri era vorba de „preparate de care R. Moldova nu avea nevoie”.
El a mai spus că nu vede o problemă în faptul că statul a cheltuit bani pentru distrugerea acestora, deoarece medicamentele au fost oferite gratuit.
Abia în vara anului 2022, Ministerul Sănătății a elaborat un mecanism de acceptare a donațiilor, iar o astfel de situație nu s-a mai repetat, a mai precizat Prisăcari, nedumerit de ce s-au discutat aceste aspecte.
Auditul a mai constatat că unele medicamente în valoare de 71 de milioane de lei, deși au sporit accesul la tratament, urmau a fi validate de către Agenția Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Directorul Agenției Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, Dragoș Guțu, a explicat Europei Libere că aceste medicamente donate R. Moldova proveneau de la producători europeni și nu era esențial să fie certificate de către agenție.
Aprovizionarea cu medicamente, perturbată de războiul din Ucraina
În perioada auditată, Institutul Oncologic a procurat prin licitații publice 20 de medicamente esențiale în valoare de 6,2 milioane de lei, însă operatorii economici au livrat medicamente în valoare de doar 313 mii de lei, doar 5% din necesar.
În situația dată s-a ajuns pentru că unii agenți economici nu au livrat medicamentele conform contractelor de achiziții sau nu au respectat termenele de livrare, arată auditul.
Directorul instituției, Ruslan Baltaga, spune că într-adevăr, la începutul anului 2022, din cauza războiului din Ucraina, a fost întrerupt lanțul de aprovizionare cu medicamente din Ucraina, Belarus și Rusia, ceea ce a condus la lipsa medicamentelor esențiale în institut. Totuși, el susține că pacienții au primit tratamentul corespunzător, deoarece medicamentele au fost substituite.
Și directorul Centrului de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, Grigore Gorceag, a declarat că în anul 2022, livrarea a 60 de poziții de medicamente a fost afectată de război, dar s-au încheiat contracte urgente cu alți furnizori. Și în anul 2023, câteva medicamente nu au putut fi livrate din cauza problemelor apărute la efectuarea controlului calității.
### Vezi și... ### Milioane de lei irosiți pe niște dispozitive medicale care nu au mai folosit la nimic