Președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Dragoș Vicol, a apărat decizia de miercuri a instituției sale să amâne din nou examinarea schimbărilor de la televiziunea TV8. Este fostul post TV7 al lui Chiril Lucinschi, pe care politicianul l-a cedat cu tot cu licență unei asociații obștești. CCA amână consfințirea acestei tranzacții pentru a doua oară, spunând că are semnale că va fi contestată în justiție. Dar jurnaliștii de la TV8 cred că este o încercare de a pune bețe în roate unui post care critică guvernarea.
Your browser doesn’t support HTML5
Deşi decizia CCA nu este definitivă, administraţia postului de televiziune crede că ea prevesteşte probleme mari pentru TV8 şi şi-a făcut cunoscută această părere prin multiple mesaje pline de indignare, plasate pe reţele, dar şi în ştirile postului de televiziune.
Însufleţitoarea proiectului televizat, jurnalista Natalia Morari, a scris pe pagina sa de Facebook, la scurt timp după şedinţa CCA şi înainte de a-şi dedica acestui subiect emisiunea de dezbateri pe care o moderează la TV8: „Este un exemplu trist cum cei, care au obligaţia să creeze condiţii pentru dezvoltarea instituţiilor media independente, ucid orice pornire în acest sens. Noi vrem să facem o televiziune independentă. CCA, probabil, doreşte altceva”.
Producătoarea generală a postului de televiziune, Cristina Guţu, a scris şi ea pe Facebook: „Toți știu cât de importantă este această cesionare pentru dezvoltarea și chiar supravieţuirea postului TV8.”
Iar Mariana Raţă, una din fondatoarele şi realizatoarele de emisiuni de la TV8, s-a plâns şi ea pe reţele: „Atunci când am pornit împreună cu Natalia Morari, Ion Terguţă, Cristina Guțu si Igor Boțan acest proiect TV, ne tot întrebam când va veni lovitura. Şi ea se dă zilele acestea, în tăcere...și pe nevăzute...la CCA… Astăzi există mii de modalități prin care poți ucide presa. Nu mai este nevoie să te răfuiești fizic cu jurnaliștii. Este suficient să le închizi oxigenul.”
De fapt, motivul din care administraţia postului ia atât de în serios refuzul repetat al CCA de a le aproba transferul de licenţă e că asta ar putea să sperie actualii şi viitorii donatori ai televiziunii, ne-a spus directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, care este şi membru în consiliul de administraţie al instituţiei media:
„Riscul este următorul. Ei au hotărât că se amână decizia până la o hotărâre de judecată, care cine ştie când va fi. Dar miza este ca să hărţuiască acest post şi, în special, să-i determine pe donatorii postului să se gândească dacă să mai finanţeze acest post. Pentru ei e principial să se cesioneze licenţa. La fel cum e principial pentru mine, ca membru al consiliului de observatori, să se ia licenţă.”
Preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Dragoş Vicol, declară însă, apărând decizia colegilor săi aprobată cu doar un vot împotrivă, că autoritatea audiovizuală vrea să se asigure că cesiunea este legală şi nu va fi urmată de tot felul de litigii pecuniare, după ce câteva companii ar fi semnalat CCA că vechiul proprietar ar avea datorii nestinse către ele:
„Noi avem obligaţiunea să examinăm multilateral, multiaspectual condiţiile în care această licenţă este cesionată. Or, dacă ne scapă ceva, putem să ne trezim cu acuzaţia că am luat o decizie neadecvată”, spune Dragoş Vicol, declarându-se, totodată, nedumerit de câtă gălăgie a stârnit decizia CCA:
„Nu s-a retras licenţa, nu există impedimente de funcţionare pentru instituţie, or, motivele ţin strict de elemente de ordin pecuniar şi economic. Stingeţi aceste obligaţiuni şi nu vom avea nici un temei să amânăm această decizie.”
TV8, pe de altă parte, spune că problema datoriilor vechiului proprietar de licenţă ar fi una inventată şi umflată artificial şi acuză CCA că şi-a adjudecat funcţiile unei curţi de arbitraj, care soluţionează litigii economice, când în realitate ar fi trebuit să se îngrijească exclusiv de asigurarea pluralismului pe piaţa audiovizuală, într-o ţară în care această piaţă este împărţită între două imperii mediatice, controlate de partide politice.
Reorganizarea postului de televiziune TV7 în TV8 a început în urmă cu ceva vreme prin înregistrarea unui asociaţii obşteşti fondată de jurnalişti care va deţine 75% din acţiunile postului. Proiectul a fost finanţat iniţial dintr-un grant al unei organizaţii europene preocupată de dezvoltarea democraţiei, iar activitatea postului e urmărită şi de un consiliu de administraţie în care intră profesionişti din presă cu nume sonore.