După ediția tipărită, este interzis și site-ul Novaia Gazeta

Ediția europeană a ziarului Novaia Gazeta, Riga, Letonia, 6 mai 2022.

Curtea Supremă a Rusiei a revocat joi autorizaţia de funcționare a site-ul media Novaia Gazeta, a anunţat acesta din urmă.

După cum a semnalat Novaia Gazeta pe contul său de Telegram, Curtea Supremă a admis o plângere a organismului rus de monitorizare a comunicaţiilor, Roskomnadzor. Site-ul ziarului oferă acces gratuit la arhivele şi investigaţiile publicate de Novaia Gazeta.

### Vezi și... ### Un tribunal rus a anulat licența de tipărire a ziarului independent Novaia Gazeta

Potrivit Novaia Gazeta, Curtea Supremă a dispus revocarea licenţei site-ului său pe motiv că a făcut referire la organizaţii declarate drept „agenţi străini”, fără a menţiona în mod explicit acest statut.

În Rusia, zeci de organizaţii şi persoane au fost declarate „agenţi străini”, iar statutul acestora trebuie menţionat sistematic în orice publicaţie, sub pedeapsa sancţiunilor.

Ziarul a spus că va face apel.

Dacă decizia de revocare va fi confirmată, nu este clar dacă măsura va însemna închiderea site-ului, sau doar interzicerea publicării de noi produse jurnalistice.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Decizia vine după ce alte trei plângeri depuse la sfârşitul lui iulie de Roskomnadzor au fost aprobate la scurt timp de justiţia rusă.

La începutul lunii septembrie, un tribunal din Moscova a revocat licenţa versiunii pe hârtie a ziarului, apoi pe aceea a unei noi reviste lansate în Rusia de Novaia Gazeta.

Ziarul nu a mai apărut în Rusia de la sfârşitul lunii martie, când a anunțat că-și suspendă publicarea de teama represaliilor.

În ultimele săptămâni însă, site-ul media a reluat publicarea de conţinut. La începutul lunii august, redacţia Novaia Gazeta a lansat de asemenea un nou site, Novaia.media, care face posibilă citirea anonimă a conţinutului acestuia în Rusia.

Redactorul-şef al ziarului, Dmitri Muratov, a fost co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2021.