Redresarea economiei globale post-pandemie este amenințată de o criză energetică

Agenția Internațională pentru Energie a spus la 14 octombrie că redresarea economiei globale afectate de pandemia de COVID-19 ar putea fi încetinită de o criză energetică în care cererea de petrol se va majora spectaculos, după scumpirea gazului și cărbunelui, și ar putea duce la creșterea inflației.

Prețurile petrolului, gazelor naturale și cărbunelui au atins recent cote record, cauza principală fiind o cerere globală sporită de energie.

Țările europene în special resimt un deficit de gaze naturale, în situația în care concernul rus de stat, Gazprom, nu a mărit livrările, așteptând aparent darea în folosință a controversatului gazoduct Nord Stream 2 care leagă direct Rusia de Germania, prin Marea Baltică.

### Vezi și... ### UE le cere țărilor membre să-și ajute locuitorii săraci în urma scumpirii energiei

La o conferință energetică la Moscova pe 13 octombrie, președintele rus Vladimir Putin a respins sugestiile că Rusia ar contribui la prețurile-record ale gazelor naturale, care au crescut cu 600% anul acesta, zguduind capitalele europene. Putin a respins, de asemenea, acuzațiile că țara sa folosește exporturile de energie ca instrument politic, a spus că exporturile de gaze naturale ale Rusiei către Europa sunt fiabile și că Moscova este pregătită să furnizeze și mai mult gaz.

„Prețurile-record la cărbune și gaz, precum și întreruperile continue ale livrărilor determină sectorul energetic și industriile cu consum intensiv de energie să recurgă la petrol pentru a menține luminile aprinse și să continue operațiunile”, se spune în raportul din 14 octombrie al Agenției Internaționale pentru Energie consacrat pieței petroliere.

Autorii subliniază că prețurile mai ridicate ale energiei se adaugă și presiunilor inflaționiste care, alături de întreruperile de energie electrică provocate de penuria de carburanți, ar putea duce la scăderea activității industriale și la o încetinire a redresării economice.

O creștere a cererii de petrol în ultimul trimestru a dus deja la cea mai mare scădere a stocurilor de produse petroliere din ultimii opt ani, în timp ce rezervele țărilor OECD s-au redus semnificativ.

O sporire a cheltuielilor pentru tranziția la energie curată oferă calea de urmat

Pentru acoperirea cererii în creștere de produse petroliere, ar fi nevoie să se extragă mai mult petrol, producția fiind concentrată mai ales într-un grup de țări din Orientul Mijlociu. Dar sporirea producției de petrol necesită investiții, ceea ce ar însemna să se meargă împotriva nevoii de a se investi mai mult în energia regenerabilă, care este considerată și soluția energetică pe termen lung. „O sporire a cheltuielilor pentru tranziția la energie curată oferă calea de urmat, dar acest lucru trebuie să se întâmple rapid sau piețele globale ale energiei se vor confrunta cu dificultăți”, se mai spune în raportul Agenției Internaționale pentru Energie.

Cu numai o zi mai devreme, agenția cu sediul la Paris lansa un alt avertisment: redresarea economică în urma pandemiei a fost „nesustenabilă” și s-a axat prea mult pe combustibilii fosili. Investițiile în energia regenerabilă au rămas prea mici și trebuie să se tripleze până la sfârșitul acestui deceniu, dacă lumea speră să lupte eficient împotriva schimbărilor climatice, a mai spus Agenția Internațională pentru Energie.

### Vezi și... ### Moldova, un pion în meciul pentru Nord Stream 2

Uniunea Europeană, care își propune să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050, a spus că actuala criză arată o dată în plus că trebuie accelerată tranziția de la combustibilii fosili la energia regenerabilă considerată și „cea mai bună garanție împotriva șocurilor de preț din viitor”. Dar într-o perspectivă imediată este nevoie de cheltuieli pentru sprijinirea consumatorilor casnici și a companiilor vulnerabile la scumpirea energiei. Criza prețurilor a reaprins și o dezbatere cu privire la faptul dacă UE ar trebui să investească în energia nucleară.