„Educația pentru sănătate nu ar trebui să fie numai pe seama medicilor!”

Laborator la Centrul Naţional de Sănătate Publică

Cele 9 decese cauzate de gripă în acest sezon ar trebui să-i pună în gardă pe cei care cred mai puțin în medici decât în remediile învățate de la bunici.

În România a fost anunțată epidemia de gripă după ce s-a constatat că au decedat peste 50 de persoane în acest sezon. Epidemiologii de la Chișinău susțin că în R.Moldova, unde s-au înregistrat nouă decese din cauza gripei, situația este sub control și că nu există motive de panică.

Medicii de la Chișinău se așteptau că valul de gripă o să ia amploare la începutul lunii februarie, numai că el a venit mai devreme, arată datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Zilnic doctorii raportează cifre în creștere. În satul Bardar din Ialoveni, unde au fost înregistrate două cazuri de gripă, sătenii fac coadă la doctor în ultimele zile, spune medicul de familie Margareta Luchița.

Margareta Luchița: „La noi oamenii se adresează și cu viroză și cu răceală și cu toate celea și asta e foarte bine. Clar că sunt cozi mari, se mai face o selecție, asistența medicală cum îi vede decize care intră mai devreme, care mai târziu. De săptămâna trecută s-a început valul acesta de viroză. Vineri am avut 66 la primire, sâmbătă 42, luni 72, ieri 50. Este un volum imens de lucru ca să lămurești la fiecare om și să vă spun drept educația pentru sănătate ar trebui poate să fie nu numai pe seama medicilor, fiindcă noi practic nu reușim să facem totul.”

Medicul de familie din Bardar spune că vaccinurile primite au fost insuficiente. Din cele 120 de doze au reușit să imunizeze grupurile de risc, între care angajații sectorului public care sunt în contact permanent cu oamenii, pacienții cu boli cronice și doar o parte din doritori ordinari.

În Republica Moldova, vaccinarea antigripală nu este obligatorie, iar vaccinurile pot fi obținute doar la centrele medicilor de familie. Din bugetul de stat au fost procurate pentru acest sezon, 30 de mii de doze care au fost administrate începând cu luna octombrie a anului trecut. Alte 130 de mii de doze de vaccin donate de guvernul SUA au ajuns în țară la finele anului trecut. Până la sfârșitul acestei săptămâni vor fi administrate ultimele vaccinuri gripale. Acestea, însă, nu vor produce efect imediat, ci în martie-mai, spun specialiștii. Persoanele vaccinate din aceste 160 de mii de doze reprezintă aproximativ cinci procente din populația țării. Șeful de secție în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, descrie situația din prezent ca nefiind totuși gravă.

Ștefan Gheorghiță: „Panică nu-i. Nu-i numai a noastră gripa. Gripa circulă și trebuie de pus un obstacol, dar obstacol este vaccinarea și măsurile de prevenire. Principalul este ca persoanele să se adreseze la medic, să nu se ocupe cu autotratamentul. Luptăm în felul următor: informăm populația că trebuie de vaccinat, că trebuie de adresat la medic, că trebuia de făcut una-alta, de aerisit încăperea, de făcut curățenie cu apă și detergenți, că trebuie de făcut triaj copiilor dimineața la grădinițe și acuma și în școli. Vine totul din informare, educare și atitudine.”

Cultura joasă a educației pentru sănătate este una din principalele cauze de ce persoanele se adresează târziu la doctor și practică automedicația, explică interlocutorii mei. Ei admit că există și un grad de neîncredere în sistemul medical. Dar și aspectul financiar de multe ori i-ar face pe pacienți să se adreseze la doctor doar atunci când nu mai au altă soluție, ceea ce ar putea fi fatal în anumite situații. Epidemiologul Ștefan Gheorghiță spune că cele 9 decese cauzate de gripă în acest sezon ar trebui să-i pună în gardă pe cei care cred mai puțin în medici decât în remediile învățate de la bunici.