Și președintele Klaus Iohannis, și premierul Ludovic Orban sunt criticați în presă pentru declarațiile cele mai recente. În Evenimentul zilei, Lucian Romașcanu remarcă „a doua ocazie în care președintele s-a folosit de argumentul legitimității parlamentare pentru a justifica organizarea alegerilor la termen”.
„România ar avea nevoie de alegeri pentru a se asigura că Parlamentul este unul cu puteri depline”...
Corect, recunoaște comentatorul. Numai că acum e pandemie, iar România se află pe primul loc în Uniunea Europeană ca număr de decese la mia de locuitori. O campanie electorală de 30 de zile urmată de deplasarea la urne nu ar face decât să agraveze lucrurile. De ce nu ar fi la fel de legitim un parlament care funcționează cu mandat prelungit trei lui, așa cum Constituția prevede că se poate? Mai mult chiar, parlamentul ar fi și mai legitim dacă s-a reinstitui starea de urgență. Două soluții pe care președintele Iohannis le ignoră, de unde concluzia lui Lucian Romașcanu: pentru liberali, „singura formă de democrație legitimă acceptabilă este aceea în care Guvernul este unul liberal”. Aici se și încheie partea elegantă a demonstrației sale.
### Vezi și... ### România: Legi bântuiteȘtefan Vlaston, prezent pe blogurile Adevărul, e nemulțumit de criticile aduse Curții Constituționale de premierul Ludovic Orban: i-a făcut „politruci” pe judecătorii Curții și a apreciat că trebuie schimbați cu magistrați care nu au făcut politică și care au cariere solide în spate.
Premierul vede, apoi, în actualul, Parlament, o „majoritate toxică”...
Doar că ea este rezultatul alegerilor democratice din 2016. „Toxică” sau nu, această majoritate legiferează, și toată lumea, inclusiv guvernul, trebuie să respecte aceste legi, mai scrie Vlaston. Ludovic Orban i-a acuzat pe parlamentarii social-democrați că au lipsit guvernul de instrumentele necesare de a lupta cu pandemia. Ba nu, susține bloggerul: guvernul trebuia să formuleze proiectele de lege de care avea nevoie și să le ducă din timp în Parlament. În opinia lui Ștefan Vlaston, la alegerile parlamentare, „guvernul Orban riscă să piardă voturile a milioane de pensionari, care nu pot înţelege cum circa 30% dintre bugetari ard gazul degeaba, nu fac nimic, plimbă hârtii. Iar bani pentru majorarea pensiilor nu există!”.
### Vezi și... ### Guvernul Orban se vede condamnat să facă alegeri acum (Dan Tăpălagă/ G4Media)Dan Tăpălagă îl avertizează pe G4Media pe Marcel Ciolacu că, dacă mai reformează mult PSD-ul, riscă să-și ducă partidul la 20%. Nu neagă eforturile vizibile ale lui Ciolacu de a îndepărta o serie de figuri sinistre, moștenite de la Liviu Dragnea – Viorica Dăncilă, Carmen Dan, Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea și alții – și nici faptul că l-a cooptat recent drept candidat la parlamentare pe medicul Mihai Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății.
Foarte frumos, dar atenție!
Electoratul PSD-ului nu votează cu oameni educați ca Rafila, care vorbesc bine, fără „onomatopee” și dezacorduri, ci cu Olguța Vasilescu și alții ca ea, care sunt tot acolo, reprezintă grosul baronimii locale rezultate din ultimele alegeri locale.
A fost lăudat în presă zilele trecut acordul cu Statele Unite pentru construcția unei autostrăzi care să lege portul Constanța de Gdansk. Ei bine, pentru Marius Ghilezan, de la România liberă, acesta este al doilea caz Bechtel, dar mai altfel. Cu Bechtel, guvernul a dat pe apa sâmbetei sume colosale pentru 40 de km de autostradă. Aici e o problemă de proceduri: Uniunea Europeană prevede licitație pentru constructor, Statele Unite impun constructori americani. Or să vină ei și cu bitum-ul de peste ocean ?