Elon Musk oferă milioane de dolari unor alegători din SUA. Cât de legală este inițiativa?

Elon Musk vorbește la mitingul electoral al lui Donald Trump, la locul tentativei de asasinat împotriva fostului președinte american, din iulie, în Butler, Pennsylvania, SUA, 5 octombrie 2024.

Elon Musk, fondatorul Tesla și SpaceX și sprijinitor activ al candidaturii lui Donald Trump la președinția Statelor Unite ale Americii, stârnește controverse cu cea mai recentă inițiativă a sa.

Musk promite să ofere - și a oferit de-acum - 1 milion de dolari pe zi alegătorilor care semnează o petiție a comitetului său de acțiune politică în sprijinul primelor două amendamente la Constituția Statelor Unite.

Această ofertă a ridicat întrebări serioase în rândul experților în alegeri cu privire la legalitatea planului său, întrucât petiția cere, de asemenea, ca semnatarii să fie înregistrați ca alegători.

Mai mulți experți în drept electoral susțin că această practică ar putea încălca legislația federală, care interzice plățile către persoane pentru înregistrarea la vot.

Adav Noti, director executiv al Campaign Legal Center, a declarat că „acțiunile lui Musk încalcă legea federală destul de clar” și că oferirea de bani, condiționată de înregistrarea la vot este ilegală. Musk, care și-a exprimat public sprijinul pentru Donald Trump, a fost criticat pentru că folosește această strategie cu scopul de a influența rezultatele alegerilor.

Deși nu există o reacție oficială din partea Departamentului de Justiție, mai multe persoane au cerut o investigație cu privire la legalitatea acestor acțiuni. Un grup de foști oficiali republicani, inclusiv fostul vicepreședinte al Comisiei Electorale Federale, au trimis o scrisoare prin care cer ca Musk să fie anchetat pentru ceea ce ei consideră o încercare de mituire a alegătorilor.

Criticii susțin că această inițiativă nu doar că subminează integritatea procesului electoral, dar și creează o amenințare la adresa legitimității alegerilor.

Deși Musk argumentează că premiul de 1 milion de dolari nu este legat de apartenența politică a participanților și că aceștia nu sunt obligați să voteze pentru Trump, contextul apropiat de ziua alegerilor face ca această strategie să pară un mod indirect că influențează votul.

Ce impact ar putea avea inițiativa lui Musk?

Impactul acțiunii asupra alegerilor din noiembrie este incert, dar mulți se tem că oferirea unor astfel de sume mari de către un faimos sprijinitor al lui Trump ar putea afecta semnificativ opțiunile electoratului din state-cheie, cum ar fi Pennsylvania și Michigan.

În timp ce susținătorii lui Musk consideră că acesta își exercită dreptul la liberă exprimare și sprijină valorile constituționale, criticii văd în această acțiune o încălcare flagrantă a normelor electorale.

Musk are contracte guvernamentale în valoare de miliarde de dolari cu numeroase agenții federale. Deși Trump nu a confirmat dacă Musk ar putea deveni parte dintr-o eventuală administrație a sa, mulți îl văd pe Musk ca pe un posibil conducător al unei comisii de eficiență guvernamentală. Experți în etică sugerează că un astfel de rol ar putea compromite imparțialitatea comisiei, având în vedere că Musk ar putea influența contractele și reglementările care îi afectează companiile.

O analiză recentă publicată de The New York Times a arătat că Tesla și SpaceX au semnat contracte guvernamentale în valoare de 15,4 miliarde de dolari în ultimul deceniu. Cele mai mari contracte ale SpaceX provin de la NASA și Departamentul Apărării, care i-au acordat 11,8 miliarde de dolari, respectiv 3,6 miliarde de dolari. Forțele Spațiale ale Statelor Unite, o ramură militară creată sub administrația Trump, sunt un furnizor major al acestor contracte, acordând recent SpaceX un contract de peste 733 de milioane de dolari pentru lansări de rachete. NASA, la rândul ei, este un alt mare furnizor de fonduri, devenind din ce în ce mai dependentă de SpaceX pentru programele spațiale guvernamentale, în timp ce Tesla primește milioane de dolari în subvenții guvernamentale.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te