„Voi vota cu Kamala Harris și Tim Walz în alegerile prezidențiale din 2024. Votez pentru Kamala Harris pentru că ea luptă pentru drepturile și cauzele despre care cred că au nevoie de un războinic care să le apere. O consider un lider echilibrat și talentat și cred că vom putea realiza mult mai multe în țara asta dacă suntem conduși cu calm, nu cu haos”, a declarat cântăreața.
Ea a postat acest anunț la finalul dezbaterii de marți seară și și-a încurajat fanii să cerceteze cu seriozitate oferta politică și să se înscrie pe listele electorale (dând și un link la ele). Până la 8 dimineața ora New Yorkului, postarea a atras 7,5 milioane de aprecieri.
Swift a postat o poză mai veche cu ea și una dintre pisicile ei și s-a semnat „femeie cu pisici și fără copii”, o referință clară la adresa candidatului republican pentru vicepreședenția SUA, J.D. Vance. El a folosit acea remarcă pentru a critica democrații care nu au copii, despre care spune că nu au nicio miză în viitorul țării și că ar fi sociopați.
Desigur, astfel de declarații politice din partea unui artist foarte iubit pot avea consecințe negative pentru cariera lor, motiv pentru care Swift a ezitat să discute public prea multe astfel de lucruri. Ea și-a arătat în trecut susținerea pentru comunitatea LGBTQ+ și pentru drepturile reproductive, încurajându-și fanii să susțină candidații care luptă pentru drepturile femeilor și ale persoanelor LGBTQ+.
Swift a discutat, în postarea sa, și despre faptul că Tim Walz, candidatul democrat pentru vicepreședinție, și-a demonstrat susținerea pentru drepturile femeilor și ale comunității LGBTQ+. Walz i-a mulțumit cântăreței, „ca de la proprietar de pisică, la proprietar de pisică”.
Republicanii au reacționat negativ la anunțul cântăreței. Donald Trump, care insistă că a câștigat dezbaterea în ciuda percepției publice, a transmis că Swift „probabil va plăti în rândul fanilor prețul [susținerii unui democrat, n.r.]”.
Swift și impactul său politic
Fanii și criticii au speculat deopotrivă, de-a lungul anilor, despre orientarea politică a cântăreței. Ea a plecat la doar 11 ani în sudul Statelor Unite, zonă profund republicană.
Mai mult, pe internet se discută despre una dintre prietenele sale apropiate, Brittany Mahomes, care este o susținătoare înfocată a lui Donald Trump, susținere pentru care candidatul prezidențial i-a și mulțumit recent. Swift a fost fotografiată îmbrățișându-se cu Mahomes în tribunele US Open, ipostază care a atras critici puternice din partea fanilor care o roagă de luni bune să facă un anunț politic.
Prima sa susținere politică a fost în cursa electorală din Tennessee, stat în care-și păstrează reședința și care este renumit pentru orașul Nashville, capitala muzicii country, genul muzical cu care Swift și-a început cariera. În 2018, ea l-a susținut pe candidatul democraților pentru Senatul american, Phil Breseden (într-un final, acesta a pierdut cursa).
În documentarul său din 2020, Miss Americana, Swift vorbește despre nevoia pe care o simte de a fi „de partea corectă a istoriei” și a se declara în favoarea candidatului democrat, în ciuda presiunii publice de a păstra o fațadă perfect neutră. Tot în acel documentar, este filmată plângând atunci când vorbește despre ideile politice ale republicanilor.
Ea a spus că regretă faptul că nu a vorbit mai mult în 2016 despre opoziția sa față de Donald Trump, astfel că în 2020 l-a susținut public pe Joe Biden. Declarațiile sale din acea perioadă au fost chiar puternice împotriva lui Trump.
În 2023, când și-a încurajat fanii să se înregistreze să voteze (în majoritatea statelor americane, este necesară înregistrarea pe listele de vot la fiecare scrutin), 33.252 de oameni s-au înregistrat într-o singură zi.
În ianuarie, vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a rugat-o pe Swift să-și încurajeze fanii europeni să voteze în alegerile europarlamentare din iunie.
„Tinerii pot mobiliza alți tineri să participe [la vot, n.r.], mai mult decât comisarii”, a declarat Schinas. Apelul nu a primit niciun răspuns din partea cântăreței.
Taylor și amenințarea AI-ului
În postarea sa, Swift a vorbit și despre cât de îngrijorată este de inteligența artificială. Cu câteva săptămâni în urmă, Donald Trump a distribuit urmăritorilor săi o imagine generată cu AI în care se sugerează că Swift l-ar fi susținut și imagini generate cu susținători inexistenți, zeci de presupuse fane care ar purta tricouri cu mesajul „Swifties for Trump” (fani ai lui Swift pentru Trump).
„Mi-a provocat temeri în privința AI-ului și a pericolului dezinformării. Așa am ajuns la concluzia că trebuie să fiu foarte transparentă cu privire la planurile mele, ca alegător, în aceste alegeri. Cel mai simplu mod de a combate dezinformarea este adevărul”, a declarat cântăreața celor 283 de milioane de urmăritori de pe Instagram.
Odată cu îmbunătățirea și folosirea la scară largă a AI-ului, tehnologia este folosită din ce în ce mai mult pentru a păcăli utilizatorii de pe internet. Până și mama cântăreței americane Katy Perry a fost păcălită de o astfel de imagine cu propria sa fiică.
Politicienii sunt principalele victime: multora li s-a furat înfățișarea și aceste „dubluri” au ajuns să spună lucruri pe care ei nu le-ar spune. Fostul premier britanic Rishi Sunak este una dintre victimele acestui fenomen de dezinformare în masă.
Experții avertizează că astfel de imagini false vor deveni din ce în ce mai folosite, circulând cu ușurință pe rețelele de socializare, și mai greu de depistat. „Ca regulă generală, dacă vedeți o celebritate care poartă un tricou cu un mesaj politic explicit, sunt șanse ca această imagine să fie falsă”, a explicat pentru CNN Dan Evon, parte a proiectului News Literacy Project, care dorește să atragă atenția asupra dezinformării de pe internet.
De ce este atât de influentă Taylor Swift?
Swift este una dintre cele mai populare cântărețe la nivel mondial, cu o carieră de aproape două decenii. Doar pe Spotify, ea are 94 de milioane de ascultători în fiecare lună, plasându-se pe locul patru la nivel mondial.
Numai în 2023, Swift a câștigat un miliard de dolari din vânzarea de bilete, făcând Eras Tour cel mai profitabil turneu din istorie și primul care a întrecut acest prag.
De fiecare dată când e în turneu, cântăreața transformă complet economia orașelor de pe lista concertelor, fenomen cunoscut sub numele de „Swiftonomics”. În medie, un fan care călătorește la un concert din America de Nord ajunge să cheltuie 1.327 de dolari timp de câteva zile, bani dați pe transport, cazare, îmbrăcăminte, mâncare și suveniruri. Doar în SUA, se estimează că până la finalul turneului, în decembrie, fanii vor contribui la economia americană cu aproape 5 miliarde de dolari.
„Dacă Taylor Swift ar fi o economie, ar fi mai mare ca 50 de țări”, spune cercetătorul Dan Fleetwood pentru Time. Liderii din Canada și Chile au rugat-o public să vină să cânte în țările lor, la fel și primarul Budapestei.
În Marea Britanie, cele câteva concerte au adus un miliard de lire sterline în economia locală, iar fiecare concert din întreaga lume aduce sute de milioane orașelor-gazdă.
Ea a introdus o listă de așteptare pentru vânzarea acestor bilete, iar pentru concertul din Toronto 31 de milioane de oameni s-au înregistrat, echivalent cu trei sferturi din populația țării. Pentru Singapore, țară de mai puțin de 6 milioane de locuitori, 22 de milioane de oameni din întreaga regiune au stat în coada digitală la bilete.
Impactul lui Swift este tangibil chiar și la nivel geologic: fanii care dansau în arene au provocat mici cutremure pe două continente, la concertele din Edinburgh (Scoția) și Seattle (SUA).
Swift a schimbat și domeniul proprietății intelectuale, după ce și-a reînregistrat primele albume care se aflau în proprietatea unui producător care i le ținea „ostatice”, schimbând peisajul negocierilor de copyright în muzică. Albumele reînregistrate au ajuns să se vândă mai bine decât variantele originale.
Tot fanii săi, în încercarea de a lua bilete la turnee, au atras atenția autorităților înspre practicile anticoncurențiale ale site-ului de vânzări de bilete Ticketmaster.
Mai mult, cântăreața lasă de mulți ani indicii în versurile pe care le scrie ea însăși, clipurile video, postările și declarațiile sale publice - despre proiectele care urmează, despre ea însăși, referințe la alți oameni sau evenimente, despre opinii pe care nu le spune deschis. Speculațiile celor mai iscusiți cunoscători ajung să se adeverească, fiind chiar „Easter eggs” (ouă de Paște, adică indicii ascunse intenționat) criptate de artistă.
Astfel, s-a creat o veritabilă obsesie între fanii săi cei mai dedicați de a diseca orice informație pe care artista o publică. Cu Swift, nimic nu e întâmplător, totul e plănuit minuțios câteodată chiar și cu ani în avans. De aceea au stat cu toții cu ochii pe ea, foarte atent, în aceste luni.
Mulți dintre fanii lui Swift sunt fete și femei tinere, iar multora dintre cele din State le pasă profund despre rezultatul acestor alegeri, pentru că sunt în joc multe drepturi, mai ales cele reproductive. În august, când Harris a preluat candidatura democrată, un grup de fani neafiliat cu cântăreața a strâns 122.000 de dolari în doar două ore pentru a-i susține campania.
Ceva legat de fanii lui Taylor Swift înfuriază mulți băieți și bărbați, din nefericire cu consecințe tragice.
Atacul din Southport, din iulie, unde trei fetițe au fost înjunghiate, avut loc în fața unui curs de dans cu muzica lui Taylor Swift. Acest prim atac și răspunsul violent al extremiștilor anti-imigrație au dus la revolte de stradă în Marea Britanie.
La Viena, concertele lui Swift au fost anulate după ce poliția a spus că a demascat un complot terorist.
Importanța unui cântec în campania prezidențială
În America, susținerea vedetelor contează. Harris a reușit să folosească la congresul partidului democrat muzica lui Beyonce, ceea ce ar transmite indirect aprobarea influentei cântărețe pentru candidata democraților. Și Megan Thee Stallion s-a prezentat în favoarea Kamalei Harris, urcând pe scenă în deschiderea unuia dintre mitingurile candidatei.
În schimb, mai mulți artiști l-au rugat pe Donald Trump să nu le mai folosească muzica în mitinguri sau clipuri de campanie, pentru că nu și-au dat aprobarea și nu-l susțin ca politician. Cel mai recent, trupa White Stripes l-a dat în judecată pentru că i-a folosit hitul Seven Nation Army într-un video electoral.
Ei se alătură altor nume precum Beyonce, Celine Dion, ABBA, The Rolling Stones, Bruce Springsteen, Rihanna, Adele, Aerosmith, A-ha, Elton John, Queen, Guns N’ Roses, Ozzy Osbourne, Pharell și Phil Collins. Cei care se ocupă de moștenirea lui George Harrison, Prince, Pavarotti, Sinead O’Connor și Leonard Cohen s-au opus și ei folosirii cântecelor lor.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te