Linkuri accesibilitate

SUA: Kamala Harris a dominat dezbaterea cu Donald Trump, dar cursa e abia la început


Un sondaj rapid printre telespectatori arată că 63% o dau învingătoare a dezbaterii de la Philadelphia pe Harris. A fost mai mult în control și l-a pus pe Trump în situații dificile.
Un sondaj rapid printre telespectatori arată că 63% o dau învingătoare a dezbaterii de la Philadelphia pe Harris. A fost mai mult în control și l-a pus pe Trump în situații dificile.

Dezbaterea prezidențială dintre Kamala Harris și Donald Trump, moderată de ABC News la Philadelphia, a fost un eveniment de mare impact, care a evidențiat contrastele profunde dintre cei doi candidați.

Folosind o analogie sportivă, Kamala Harris a controlat cea mai mare parte a confruntării, mutând atenția acolo unde și-o dorea și obligându-l pe Trump să riposteze și să se apere.

Procuroarea Harris și un Trump enervat

Ca un procuror la un interogatoriu, în tribunal, Harris a fost sistematică, pregătită și în control, asta spre deosebire de adversarii anteriori ai fostului președinte, care îi permiseseră acestuia să domine.

Harris a reușit să-l provoace pe Trump la fiecare pas, iar fostul președinte nu a rezistat tentației de a răspunde provocărilor. De la începutul dezbaterii, vicepreședinta a intrat în scenă cu o strategie bine gândită: să-l enerveze pe Trump și să-l facă să-și piardă cumpătul.

Fiecare răspuns al candidatei democrate era presărat cu remarci care aveau un singur scop – să-l irite și să-l destabilizeze pe fostul președinte. Kamala Harris i-a spus lui Trump că liderii mondiali râd de el, iar cei militari îl consideră o „rușine”. L-a numit „slab” și i-a reamintit că a fost concediat de 81 de milioane de votanți în 2020. „E clar că are dificultăți serioase în a accepta acest lucru,” a adăugat ea, făcând referire la refuzul lui Trump de a recunoaște înfrângerea sa electorală.

Ce au spus Harris și Trump despre Ucraina, în prima lor dezbatere față în față
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:03 0:00
Trump și Harris își dau mâna la începutul dezbaterii de la National Constitution Center, din Philadelphia.
Trump și Harris își dau mâna la începutul dezbaterii de la National Constitution Center, din Philadelphia.

Pisicile din Ohio și celelalte mituri

Trump s-a lăsat adesea scos din sărite și a căutat să răspundă, de multe ori într-un mod haotic, la atacurile lui Harris. Fostul președinte a reiterat o serie de neadevăruri legate de fraudarea alegerilor din 2020. În timpul dezbaterii, Harris a ridiculizat și amploarea mitingurilor lui Trump, știind că asta va declanșa o reacție puternică din partea fostului președinte.

În loc să se concentreze pe întrebările moderatorilor, Donald Trump a început să vorbească despre numărul mare și energia participanților la mitingurile sale. „Oamenii nu pleacă de la mitingurile mele, avem cele mai mari mitinguri, cele mai incredibile din istoria politicii,” a declarat Trump.

Donald Trump a continuat la dezbatere să repete teoriile conspiraționiste cu care și-a alimentat baza de susținători. Fostul președinte a reiterat fără să ezite ideea nefondată că imigranți haitieni din Springfield, Ohio, mănâncă pisicile și câinii localnicilor. Moderatorul David Muir a încercat să-l corecteze pe Trump, subliniind că autoritățile locale au negat categoric aceste acuzații, însă Trump a insistat, afirmând că „oamenii de la televizor” confirmă teoria.

Chestiunea crucială a avortului

Dezbaterea a atins unul dintre cele mai sensibile subiecte pentru alegători – avortul. Trump, care a numit trei dintre judecătorii Curții Supreme care au contribuit la anularea protecțiilor federale pentru avort, și-a apărat politicile, subliniind că a făcut „un serviciu” prin această decizie, lăsând statele să aleagă.

Dreptul la avort este una din temele de campanie „fierbinți”. Harris a folosit-o abil la dezbatere.
Dreptul la avort este una din temele de campanie „fierbinți”. Harris a folosit-o abil la dezbatere.

Harris a oferit o imagine dură a realităților cu care se confruntă femeile din Statele Unite după anularea legislației federale. Ea a vorbit despre cazuri în care femei care au suferit avorturi spontane au fost refuzate de spitale, medicii temându-se de consecințe legale.

Trump a încercat să-și modereze discursul pe tema avortului, criticând interdicțiile stricte din unele state, dar a rămas ferm în apărarea deciziei sale de a permite statelor să reglementeze această problemă.

„Aș rezolva totul”, dar nu spun cum

Harris a făcut apel la electoratul de clasă mijlocie, creând o delimitare între viziunea ei economică și cea a fostului președinte. Ea a subliniat că Trump nu are nici un plan pentru cetățenii de rând și că este mai preocupat de protejarea propriilor interese. „Donald Trump nu are un plan pentru voi,” a spus Harris, privind direct în cameră și adresându-se alegătorilor. „Singurul plan pe care îl are este să se apere pe el însuși.”

Pe măsură ce dezbaterea a ajuns la teme globale, diferențele dintre cei doi au devenit și mai evidente. Harris a reiterat sprijinul Statelor Unite pentru o soluție cu două state în conflictul dintre Israel și Palestina, condamnând violențele din ambele tabere, dar recunoscând dreptul Israelului de a se apăra.

În SUA dezbaterea a fost urmărită și la așa-numite „watch parties” („petreceri de uitat la televizor”), inclusiv la New York (în imagine).
În SUA dezbaterea a fost urmărită și la așa-numite „watch parties” („petreceri de uitat la televizor”), inclusiv la New York (în imagine).

Trump, pe de altă parte, a afirmat că, dacă ar fi fost el președinte, războiul nu ar fi avut loc niciodată, la fel și cel din Ucraina, reiterându-și legăturile personale cu lideri precum Vladimir Putin și Viktor Orbán și refuzând să spună cum ar rezolva aceste crize imediat, așa cum promite. „Putin nu ar fi îndrăznit să invadeze Ucraina dacă eu aș fi fost la Casa Albă,” a spus el.

Harris nu a ratat ocazia de a ataca simpatiile lui Trump pentru liderii autoritari, sugerând că dictatori precum Putin sau Kim Jong-un îl preferă pe Trump la conducerea Americii pentru că este ușor de manipulat. „Acești dictatori știu că îl pot influența pe Trump cu laude și favoruri,” a declarat ea.

Ce au spus Harris și Trump despre Ucraina, în prima lor dezbatere față în față
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:03 0:00

Cursa e abia la început

Republicanii consideră că dezbaterea a fost profund marcată de ceea ce ei consideră părtinirea moderatorilor de la ABC News. Susținătorii lui Donald Trump au perceput tonul și întrebările adresate fostului președinte ca fiind ostile, punându-l într-o poziție defensivă.

Trump s-a adresat direct bazei sale electorale, iar mesajele sale au rezonat cu mulți dintre aceștia, mai ales pe subiecte legate de economie, imigrație, lege și ordine.

Comentariile din marile ziare americane o dau pe Harris învingătoarea dezbaterii. Și-a păstrat în general calmul, reușind în același timp să-l enerveze pe Trump.
Comentariile din marile ziare americane o dau pe Harris învingătoarea dezbaterii. Și-a păstrat în general calmul, reușind în același timp să-l enerveze pe Trump.

Mulți alegători rămân sceptici cu privire la direcția în care se îndreaptă țara și la performanța administrației Biden-Harris, ori în afara acestei dezbateri reușite, vice-președinta va trebui să răspundă în mai mare detaliu acestor temeri.

Trump a subliniat în discursul său final că nemulțumirile legate de economia națională și criza de la granița de sud sunt probleme majore pentru majoritatea americanilor, învinuind actuala administrație și arătând că Kamala Harris ar fi trebuit să facă ceea ce spune că are de gând să facă, în ultimii trei ani, când administrația democrată s-a aflat la putere.

Pentru mulți republicani, chiar dacă Trump nu a avut o seară bună, nu este momentul să fie subestimat. Un sondaj rapid efectuat de CNN arată că 63% dintre participanți o indică pe Harris drept învingătoarea dezbaterii, dar rămâne de văzut cum vor arata sondaje ulterioare.

Și dacă seara nu a mers suficient de rău pentru Trump, la finalul ei Harris a primit o susținere neașteptată din partea cântăreței Taylor Swift, care a postat pe Instagram un mesaj de sprijin pentru echipa democrată, semnându-și mesajul cu ironie drept „Taylor Swift, Doamna cu pisici, fără copii” – o referință la un comentariu controversat făcut de partenerul de campanie al lui Trump, senatorul JD Vance, care a revoltat multe femei.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG