Este sesiunea de bacalaureat pentru restanțieri discriminatorie?

Continuă disensiunile pe marginea anulării examenelor din acest an.

Când au anulat examenele de bacalaureat de anul acesta din cauza pandemiei, autoritățile din educație au lăsat în suspensie chestiunea corigenților: absolvenții care au dat BAC-ul anul trecut, dar nu au luat notă de trecere, respectiv nu-și pot continua studiile.

Your browser doesn’t support HTML5

Este sesiunea de bacalaureat pentru restanțieri discriminatorie?

Absolvenții obișnuiți - în număr de cam 17 500 vor primi diplome de bacalaureat în baza mediei notelor din cursul anului. Dar pentru corigenți și alte categorii, numărând câteva mii de tineri, autoritățile au spus recent că vor organiza examene, în ciuda coronaviruslui. Criticii spun însă că această soluție reprezintă un act de discriminare.

### Vezi și... ### Între eșec și reușită: o evaluare a învățământului online pe timp de pandemie

Avocata poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, susține că legea prin care s-a dispus eliberarea diplomelor de bacalaureat în baza mediilor doar absolvenților de liceu din acest an pune în poziție discriminatorie câteva grupuri de candidați. Ea s-a referit, în primul rând, la absolvenții de licee, colegii sau centre de excelență care au picat 1-2 examene anul trecut. Ei s-au înscris din timp pentru sesiunea din acest an, care a fost amânată pentru 3-17 iulie, și s-au pregătit un an de zile încercând să recupereze rateul. La fel ar fi desconsiderați, potrivit ombudsmanului, candidații care au urmat așa-numitul an zero din instituțiile universitare, ce întrunește preponderent absolvenți de școli din regiunea transnistreană care vor să urmeze o facultate. Pentru a obține diploma de bacalaureat și a urma studiile în universități ei susțin examenele în regim externat. În total, numărul celor discriminați depășește, potrivit avocatei poporului pentru drepturile copilului, 2000 de persoane.

Maia Bănărescu

Maia Bănărescu spune că a recepționat zeci de petiții de la absolvenții ce s-au pomenit în această situație și că a adresat demersuri Ministerului Educației, precum și parlamentului care are rol decizional.

Ministrul educației, culturii și cercetării, Igor Șarov, a inițiat procedurile prin care toți candidații la bacalaureat, adică și aceste categorii excluse inițial, să primească diplome în baza mediilor anilor de studii, fără a da examene. El motivează prin evoluția situației epidemiologice și numărul în creștere al cazurilor de coronavirus.

### Vezi și... ### Parlamentul a anulat examenele de bacalaureat

Tratamentul mai indulgent pentru cei care au rămas restanțieri a fost subiect de polemici politice în anii precedenți. Bunăoară, socialiștii, comuniștii și liberalii s-au declarat în repetate rânduri avocați ai candidaților care au picat, motiv pentru care au fost acuzați de populism. Iată de ce când a venit ministrul guvernării PSRM-PD cu această decizie de a anula sesiunea pentru absolvenții din 2020 a existat temerea că ar putea să profite de acest culoar și cei care nu ar merita. Ministrul Igor Șarov atunci a argumentat că restanțierii urmau să susțină examenele.

Daniela Vacarciuc

În plus, unii profesori au admis că prin eliberarea laolaltă a diplomelor s-ar transmite un semnal elevilor din următoarele generații să nu prea depună eforturi pentru bacalaureat, căci există alternative. Directoarea Liceului „Vasile Alecsandri” din Chișinău, profesoara de istorie, Daniela Vacarciuc, s-a declarat împotriva anulării examenelor în general și astăzi insistă asupra aceleiași opinii întrucât au avut de pierdut elevii buni. La fel susține că restanțierii din anul trecut nu sunt în condiții egale cu absolvenții de liceu din acest an, care au învățat de la distanță din martie până în mai.

„Elevii nu sunt în aceeași situație și asta, probabil că, displace. Părerea mea este că sesiunea repetată trebuie să se facă, cu atât mai mult că România nu a renunțat și merge în examenele de bacalaureat. Cei din sesiunea repetată, adică elevii restanțieri, nu au dreptul la o diplomă primită fără a susține examen”.

Circa 20-30% ar fi ponderea celor care pică anual cel puțin un examen la bacalaureat, nu toți însă s-au înscris în sesiunea din acest an, constată ex-ministrul educației Anatol Gremalschi, expert la Institutul de Politici Publice. Este vorba numai de restanțierii din sesiunea de anul trecut și de persoane care, în cea mai mare parte, au luat ore suplimentare pentru a promova examenele. Prin urmare, Anatol Gremalschi consideră că abordarea actualului ministru este corectă.

Orice guvernare trebuie să țină cont de interesele tuturor părților interesate

„Ministerul Educației a avut de ales din două rele: numărul celor demotivați în cazul de față este cu mult mai mică decât numărul celor care își doresc diploma de bacalaureat. Iar orice guvernare trebuie să țină cont de interesele tuturor părților interesate. E vorba de cei care au muncit ca în acest an să susțină proba. Mulți nu au trecut proba, s-au resemnat, unii au zis: Slavă Domnului că am scăpat de chinul ăsta și au găsit altă aplicare în viață”.

Unii candidați la bacalaureat care au apelat după ajutor la avocatul poporului pentru drepturile copilului au admis că educația on line nu este atât de eficientă ca lecțiile din școală. Aceasta este provocarea generației de absolvenți de pe timp de coronavirus. Iată de ce ei cer tratament echitabil. Rămâne ca ministrul să găsească sprijin în legislativ pe un subiect ce altă dată trezea dispute aprinse.