Linkuri accesibilitate

Bacalaureat, în condiții de carantină?


Ministerul Educației se află în căutarea de soluții pentru organizarea examenelor de la sfârșitul anului școlar, în situația în care o să continue pandemia de coronavirus și măsurile de carantină. În vreme ce lecțiile se fac online, de la distanță, ministrul Igor Șarov a exclus posibilitatea ca și examenele să fie organizate în spațiul virtual.

Bacalaureat, în condiții de carantină?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:21 0:00
Link direct



Circa 70 de mii de laptopuri sau tablete pentru elevi și profesori – acesta ar fi necesarul de ustensile pentru buna desfășurare a lecțiilor virtuale, concluzionează ministrul educației Igor Șarov, după experiența din luna martie, în care toată lumea s-a lăsat dusă pe valurile improvizațiilor. Și mai e nevoie firește de conectare sigură la internet, instruirea dascălilor și platforme fezabile pentru a îngrădi fraudarea testărilor. Iată de ce e puțin probabilă pregătirea într-o lună sau două a desfășurării examenelor de absolvire în regim online. Ministrul Șarov a spus că este în discuții cu partenerii de dezvoltare și cu agenți economici din domeniul telecomunicațiilor pentru a-i ajuta pe dascălii și elevii care nu dispun de minime dotări tehnice.


„Ultima ce mi-aș dori e să renunțăm la examenele de Bacalaureat. Nu vom permite ca această generație să fie una de sacrificiu”, a declarat ministrul educației. Igor Șarov speră ca elevii să revină în școli în primele două săptămâni din luna mai și a lăsat să se înțeleagă că pledează pentru amânarea testărilor finale. Printre scenariile examinate, în cazul în care situația se agravează și nu va fi posibilă examinarea absolvenților de gimnaziu și liceu, este ca în diplomele de Bacalaureat să fie trecute numai media materiilor studiate.

Ultima ce mi-aș dori e să renunțăm la examenele de Bacalaureat...
Igor Șarov

De luni, 6 aprilie, elevii reiau orele de la distanță, după o săptămână de pauză legată de vacanța bugetarilor decretată de Comisia pentru situații excepționale. Lecțiile din minivacanța aceasta vor fi însă recuperate în zilele de sâmbătă, dau asigurări decidenții din sistem. Prin urmare, mai au cel puțin o lună de lecții pe diverse platforme on-line.

Elena Gârneț, directoarea Liceului „Mihai Eminescu” din Slobozia Mare, raionul Cahul, nădăjduiește ca acest tip de educație să fie validat după un efort considerabil depus de cadrele didactice. În această perioadă se pune accent pe disciplinele cu examen la finalul anului de studiu, mai spune directoarea liceului de la Slobozia Mare.

„Doar două cadre didactice nu au posibilități de a desfășura procesul educațional, dar oricum telefonic lucrează de la distanță. Cadrele didactice sunt asigurate din partea instituției cu laptopuri. Am explorat mai multe platforme și aplicații, astfel am probat la nivel de instituție instrumente web adecvate, ca Zoom, Google classroom, de comun acord cu elevii și părinții. Elevii de asemenea, 98%, dețin la domiciliu și utilaje, și conexiune la internet. Avem doar câțiva elevi din familii social-vulnerabile care nu au conexiune la internet, dar dețin telefoane mobile și încercăm, căutăm anumite soluții ca să putem să asigurăm procesul educațional și pentru acești elevi”.


Profesoara de limba română de la Liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni Vera Burlacu spune că tradițional, după câteva decenii de predat, în această perioadă, în clasele absolvente doar se cizelează materialul parcurs în ultimii ani, de aceea spune că nu prea își face griji. Ea povestește că și la orele de la distanță se întâmplă ca discipolii ei să absenteze, dar spune că a avut ședințe on-line cu unii elevi și în această săptămână de vacanță. Profesoara recunoaște că e de modă veche, prin urmare testarea online nu i-ar inspira încredere.

„Știți aveam așa o presimțire, de câți ani lucrez profesor. Eu mă strădui ca prin luna aprilie mai puține teme noi de predat și mai mult de aprofunda, de repetat”.

Directoarea Liceului „Vasile Alecsandri” din Chișinău, Daniela Vacarciuc, remarcă faptul că nu doar cadrele didactice s-au mobilizat aproape exemplar și s-au adaptat la noile cerințe, dar și elevii, sprijiniți de părinți. Din care cauză, punctul ei de vedere e că absolvenții din sesiunea 2020 trebuie ajutați să treacă cu brio de testul de maturitate.

Avem patru examene, cred că ne putem mobiliza...

„Mă gândesc că banii pe care îi folosește domnul președinte acum pentru reconstruirea Memorialului [„Eternitate”] era bine să fie utilizați pentru echiparea unor centre de Bacalaureat, inclusiv cu utilajul necesar pentru a nu transforma generația asta într-o jertfă, așa cum s-a exprimat frumos domnul ministru. Avem o generație de liceeni foarte bună, copiii aceștia chiar au muncit. Putem face examenele de Bacalaureat pe zile și să susțină, de exemplu, într-o zi raionul cutare în centrele cutare. Patru-cinci zile, de exemplu, pentru examenele de limba română, patru-cinci zile pentru examenul de limbă străină... Avem patru examene, cred că ne putem mobiliza ca să le putem face cu mai multe teste, să nu cadă aceeași variantă la copii”.

Pentru Daniela Vacarciuc renunțarea la examene ar crea un precedent periculos, după ani în care s-au făcut eforturi considerabile ca Bacalaureatul să nu mai fie afectat de corupție.

Cei din învățământ, inclusiv ministrul Igor Șarov, recunosc că trecerea pe online va deveni în viitor obligatorie, rămâne ca decidenții politici să găsească banii necesari, dar mai ales să țină pasul cu multe alte domenii care se vor reasambla din temelie pornind de la lecțiile pandemiei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG