Linkuri accesibilitate

Tamara Guștiuc: „Iese lumea la lucru, că dacă n-o să iasă, atunci ce o să fie, ce o să mâncăm pe urmă?”


Tamara Guștiuc
Tamara Guștiuc

Satul Bălceana a intrat în carantină pe 16 martie, a doua zi după alegerile parlamentare noi din circumscripția Hâncești.

Înainte de scrutin era înregistrat un caz de coronavirus, oamenii însă au fost scoși la scrutin pentru a alege un deputat. Localitatea va mai rămâne în carantină până la data de 8 aprilie. Tamara Guștiuc care este vânzătoare de mai mulți ani povestește cum trăiește satul în condiții de pandemie, cum se descurcă oamenii, cum se respectă regimul de carantină și autoizolare.

Interviu Tamara Guștiuc
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:44 0:00
Link direct

Europa Liberă: Sunteți într-o localitate destul de mică. Satul Bălceana are mai puțin de două mii de locuitori. Cum se trăiește pe timp de carantină acolo, când satul este izolat?

Tamara Guștiuc: „Se trăiește în liniște și în pace, toată lumea-i fiecare pe la casele lor, se plimbă numai dacă au nevoie să ajungă până la magazin după sare, pâine și cele necesare. Atât. Toată lumea stă în ograda lui și în casă lui și nimeni nu pleacă în ospeție unul la altul, nu se întâlnesc. Asta a fost de la început, când nu știam nimeni de cazul acesta cu doamna care a apărut la noi prima.”

Europa Liberă: Dar, apropo, pentru că a fost înregistrat și primul deces provocat de coronavirus în satul Dvs., lumea a fost băgată în sperieți?

Ne-a păzit Dumnezeu și suntem bine și sănătoși

Tamara Guștiuc: „Bineînțeles. Eu când am auzit de doamna care a fost infectată și Dumnezeu s-o ierte că de acum nu mai este în viață, eu tot am fost la biserică atunci. Și ea s-a întors către mine și-mi spune: „Mă rog de mă iartă” și eu i-am zis: „Domnul să vă ierte” și după asta s-a îndepărtat de la mine cam la vreun metru și a început să vorbească cu doamna care vinde lumânări la biserică și scria ce avea de scris. Când a ridicat fața în sus, eu m-am speriat de ea, era toată transpirată, cum stă mazărea sau bulinele pe apă pe ceva care nu se mișcă, așa și la dânsa pe față stătea sudoarea. Și eu m-am gândit în capul meu: „Doamne, sărmana, cred că nu se simte bine”. Eu nici nu știam că ea-i venită din Italia. Mă rog, satul nu-i chiar așa de mare, dar oricum nu contactăm, nu ne știm tare, și apoi am aflat că pe ea au luat-o la spital. Și m-am gândit: „Doamne, Dumnezeule, dar eu am fost și eu alături de ea și puteam să fiu și eu infectată și să-mi infectez toată familia”, dar ne-a păzit Dumnezeu și suntem bine și sănătoși.”

Europa Liberă: Satul Dvs., satul Bălceana, va mai rămâne în carantină până pe data de 8 aprilie, așa anunță autoritățile. În general, ce face lumea, vine la magazin?

Tamara Guștiuc: „Vine numai câte unul din familie și eu la magazin am pus o masă în ușă și nu permit la nimeni să intre înăuntru. Toată lumea stă afară, dacă vine următorul cumpărător, stă la distanță, adică nu se apropie până nu iese primul cumpărător.”

Europa Liberă: Lume plecată revine de peste hotare în satul Dvs.?

Tamara Guștiuc: „Să vă spun sincer, nu am auzit să fi venit cineva acum recent din Italia sau din altă parte, nu știu, nu sunt la curent. Chiar dacă poate au și venit, dar stau închiși în case și nu ies.”

Europa Liberă: Deci e respectat acest regim strict de izolare?

Tamara Guștiuc: „Da! Vă spun că vine numai câte unul din familie și face cumpărături și nu se reține nimeni, și-au luat ce le-a trebuit și au plecat acasă dintr-odată. La noi circulă poliția permanent, patrularea adică prin sat, pe orice stradă și stau de vorbă cu oamenii, îi întreabă unde pleacă sau de unde vin. Dacă îl vede că vine cu pachetul cu alimente, este clar, dar dacă îl vede fără nimic, îl întreabă. Dar, slavă Domnului, deocamdată la noi în sat nu s-a pus nicio amendă, oamenii sunt conștienți de faptul că ei trebuie să stea acasă și să fie izolați, să păstreze sănătatea fiecăruia.”

Europa Liberă: Încercați să luați măsuri de precauție, să vă protejați, purtați mănuși, mască?

Tamara Guștiuc: „Da, mănuși și mască, lângă ușă avem o căldare pregătită cu apă cu clor și o căldare cu apă curată cu care să-și clătească mâinile și șervețele cu care să-și șteargă mâinile. Plus la asta, noi lucrăm cu mănuși, cu mască, ținem distanța față de cumpărători, i-am dat alimentele care i-au trebuit, le-a luat și a plecat.”

Europa Liberă: Vânzările au scăzut?

Tamara Guștiuc: „Nici nu s-au ridicat, nici n-au scăzut, pentru că la noi primarul și-a dat stăruința și au dat alimente la tot satul. De două ori de acum s-au dat și cartofi, s-a dat orez, diferite crupe, pentru toată lumea, pentru toți absolut a dat.”

Europa Liberă: Magazinul Dvs. este asigurat cu toate cele necesare?

Tamara Guștiuc: „Absolut cu de toate!”

Europa Liberă: Prețurile nu le-ați ridicat? De ce vă întreb? Pentru că am fost în câteva localități unde un kilogram de lămâi ajunsese de la 30 la 70 de lei kilogramul.

Tamara Guștiuc: „Eu n-am avut lămâi până acum, dar la noi prețurile nu s-au ridicat. Chiar vreau să spun în privința la crupe sau la celelalte alimente că nu s-au ridicat. Am auzit și eu că la alte magazine s-au ridicat nebunește prețurile, dar la noi nu s-au ridicat.”

Europa Liberă: Ați spus că aveți toate cele necesare?

Tamara Guștiuc: „Necesarul de care are nevoie omul – pește, seliodkă (pește sărat sau afumat), unt, biscuiți, bomboane, ciocolate, toate felurile de crupe, zahăr, totul este; pâine se aduce permanent la magazin.”

Europa Liberă: Așa se spune că o zi de primăvară hrănește un an întreg. Mulți au cote, au pământ. Ca să-l prelucreze, iese lumea, merge să facă lucrările de primăvară?

Tamara Guștiuc: „Da, iese lumea, că dacă n-o să iasă, atunci ce o să fie, ce o să mâncăm pe urmă? Dar știți cum iese? Dacă îs doi din familie, ies amândoi și țin distanța, mă rog, nu stau unul aproape de altul, că la lucru pe deal nici nu poți să stai unul aproape de altul.”

Europa Liberă: Ce așteptați Dvs. de la toată lumea? Cum să se comporte?

Tamara Guștiuc: „Să aibă grijă fiecare de sănătatea lui.”

Europa Liberă: Dvs. aveți rude plecate la muncă peste hotare?

Tamara Guștiuc: „Da, avem.”

Europa Liberă: Cine sunt plecați?

Tamara Guștiuc: „Sora mai mare e în Italia și fratele mai mare e în Anglia și am fiică căsătorită de un an de zile de-acum și trăiește în Italia; ea cu soțul împreună lucrează la o fabrică de spălat albiturile pentru spitale și pentru casele de bătrâni.”

Europa Liberă: Ce spun? Cât de mult respectă ei măsurile care sunt impuse?

Tamara Guștiuc: „Ei le respectă și sunt bine, sunt sănătoși, ne auzim în fiecare zi – dacă nu dimineața, apoi seara, dacă nu – pe parcursul zilei. Lucrează și sunt controlați permanent la lucru dacă nu au temperatură înaltă și totul e bine la ei. Mulțumim lui Dumnezeu!”

Europa Liberă: Dvs. ca și vânzătoare sunteți și Dvs. pe prima linie, pentru că intrați în contact cu foarte multă lume acolo, în mediul rural. Dacă mulți stau acasă, nu prea unde să lucreze, vor avea și mai puține mijloace financiare. Vă îngrijorează că ar putea să scadă din veniturile pe care le încasați și că ar putea să fie mai mic salariul? Vă îngrijorează acest lucru?

Tamara Guștiuc: „Nu știu de ce, dar nu mă îngrijorează, nu mai vreau să mă gândesc la cheltuieli sau la pierderi, absolut deloc nu vreau să mă îngrijorez de asta.”

Europa Liberă: Dar la ce ar trebui să renunțe lumea, în primul rând?

Tamara Guștiuc: „Cei care au bani mulți ar fi bine și de dorit ca să facă binefaceri, dacă au bani.”

Europa Liberă: Ce vă doriți cel mai mult acum?

Dacă au să se roage la Dumnezeu și sănătate au să aibă și o să fie bine

Tamara Guștiuc: „Eu îmi doresc, în primul rând, ca toată lumea să se întoarcă cu fața la Dumnezeu, ca toată lumea să se roage, ca toată lumea să-și dea seama cât de mult Dumnezeu pe noi ne iubește, totodată, el ne și pedepsește. Și asta pentru că lumea a uitat de Dumnezeu, lumea a uitat să se roage, lumea a început să fugă după bani, după avere ca să aibă, să aibă, dar vedeți cum la un moment dat nu mai vrei nimic. Pur și simplu, nu mai vrei avere, vrei să ai ce mânca și să stai în cuibul tău. Asta vreau de la toată lumea, ca să fie conștientă de lucrul acesta, să se liniștească și să se roage la Dumnezeu. Dacă au să se roage la Dumnezeu și sănătate au să aibă și o să fie bine. Știți cum, nu la toată lumea poate-i în inimă Dumnezeu, numai la acel care se gândește la el.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG