Evoluții în politica americană față de conflictul Israel – Hamas

Secretarul de stat american Antony Blinken se adresează presei, după încheierea dialogului ministerial în formatul 2+2 la New Delhi, la 10 noiembrie 2023.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a salutat vineri acordul Israelului de a implementa pauze umanitare zilnice în ofensiva sa din nordul Fâșiei Gaza, dar a subliniat că mai trebuie să se facă multe în direcția protejării civililor.

Blinken a declarat că "prea mulți palestinieni au fost uciși" și că eforturile trebuie intensificate pentru a preveni suferința acestora și a maximiza asistența acordată. Președintele Biden a salutat se asemenea pauzele umanitare acceptate de Israel, afirmând că s-au înregistrat progrese, dar că mai este mult de făcut în privința protejării civililor și a furnizării de asistență umanitară. Aceste acorduri prevăd pauze zilnice de patru ore și două coridoare umanitare. Blinken a subliniat că aceste măsuri vor salva vieți și vor facilita ajutorul acordat palestinienilor.

Trump mai „priceput” în politică externă decât Biden (sondaj de opinie)

Potrivit unui sondaj Bloomberg News și Morning Consult, alegătorii americani au mai mută încredere în fostul președinte Donald Trump decât în președintele Joe Biden în ceea ce privește gestionarea relațiilor cu China, Ucraina și Israel.

Săptămâna Americană

Este un nou produs al Europei Libere. În fiecare luni, corespondentul nostru la Washington trece în revistă, scurt și la obiect, ce a fost cu adevărat important în ultima săptămână americană. Politică, economie, cultură și sport, direct de la sursă.

Sondajul arată că 46% dintre participanți au încredere în Trump în privința relațiilor cu China, în timp ce doar 34% au încredere în abordarea lui Biden. Pentru problema Ucraina-Rusia, 45% au încredere în Trump, comparativ cu 34% pentru Biden, iar în cazul conflictului Israel-Hamas, 43% au încredere în Trump, în timp ce 33% încredere în Biden. În ceea ce privește sprijinul acordat civililor din Ucraina, Israel și Gaza, alegătorii din state-cheie (pentru alegerile prezidențiale din 2024) au declarat că Biden face în general eforturi adecvate dar procente semnificative cred că face prea mult sau prea puțin. Într-o potențială confruntare electorală în 2024 între Trump și Biden, Trump atrage mai mult sprijin, având 40% comparativ cu 38% pentru Biden, conform sondajului.

Alte sondaje, inclusiv cel de la CNN și New York Times/Siena College, arată că Trump conduce în intențiile de vot într-o ipotetică nouă confruntare în 2024, iar Biden pierde susținerea votanților de culoare. Trump se află mult înaintea altor candidați republicani, care au participat la încă o dezbatere electorală fără el, pentru a treia oară în această săptămână. De asemenea, dezbaterea dintre candidații republicani a evidențiat diferențe de opinie privind politica externă, cu unii susținând ferm Ucraina în conflictul cu Rusia, în timp ce alții critică sprijinul american pentru Kiev.

Apare din nou riscul ca administrația federală să fie închisă, din lipsă de finanțe

Cu mai puțin de o săptămână înainte ca legile privind bugetul federal să expire, președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson a făcut public un plan neconvențional de prelungire temporară a finanțării guvernamentale. Acest plan, care a fost deja primit cu scepticism de Senat și Casa Albă, riscă să antreneze închiderea temporară a guvernului.

Propunerea lui Johnson ar lăsa fondurile pentru diverse agenții federale să expire în etape diferite, impunând Congresului multiple termene limită în lunile următoare sau riscul unor închideri guvernamentale parțiale repetate. Planurile sunt încă fluide și pot suferi modificări pe măsură ce Camera Reprezentanților examinează legislația.

Senatoarea democrată Patty Murray a caracterizat planul de finanțare treptată drept „cel mai nebun și prost lucru pe care l-am auzit vreodată”. Proiectul crează incertitudine în Camera Reprezentanților, unde luptele interne în rândul republicanilor și opoziția ultra-conservatorilor la un buget extins complică obținerea de voturi.

### Vezi și... ### Biden: SUA va continua să sprijine Ucraina, în ciuda impasului intern

Summitul SUA-China: întâlnirea Biden-Xi și evoluții cheie în raporturile bilaterale

În această săptămână, toate privirile sunt îndreptate către întâlnirea programată între Președintele Biden și Președintele Xi Jinping al Chinei, care va avea loc în California. Anunțată oficial de administrația Biden, această discuție are ca scop stabilizarea relațiilor dintre cele două superputeri, abordând subiecte precum Taiwan, interferența electorală, războiul din Ucraina și conflictul dintre Israel și Hamas.

Summitul va avea loc în cadrul reuniunii APEC, iar analiștii subliniază că nu se anticipează avansuri semnificative în legătură cu probleme delicate precum agresivitatea militară a Chinei sau restricțiile americane impuse vânzărilor de semiconductori.

### Vezi și... ### SUA-China, o relație complicată. Antony Blinken: Depunem eforturi pentru stabilitate

Primarul metropolei New York, Eric Adams anchetat de FBI

Biroul Federal de Investigații (FBI) a confiscat dispozitivele electronice ale primarului New Yorkului, Eric Adams la începutul săptămâni trecute, în cadrul unei anchete federale privind finanțarea campaniei sale electorale din 2021. Ancheta se concentrează pe legături ale campaniei lui Adams cu guvernul turc și alții pentru direcționarea de fonduri către eforturile sale electorale. Adams nu a fost acuzat oficial pentru vreo ilegalitate și continuă să coopereze cu investigația. Ancheta, care a început să capete amploare, vizează potențiale acte de corupție și survine la scurt timp după raidul FBI la locuința principalului finanțator al primarului.

Greva actorilor de la Hollywood s-a încheiat

Conducerea sindicatului actorilor din Hollywood a votat vineri să accepte acordul cu studiourile, care a pus capăt grevei lor după aproape patru luni. Acordul pe trei ani urmează să fie supus votului membrilor sindicatului, care află acum câștigurile obținute în urma grevei.

Votul membrilor începe marți și continuă până în decembrie. Duncan Crabtree-Ireland, director executiv și negociator-șef al sindicatului actorilor, a anunțat că acordul provizoriu a fost aprobat cu 86% din voturi. Printre prevederile cheie ale acordului se numără reguli privind gestionarea inteligenței artificiale, compensații suplimentare pentru actori în cazul utilizării inteligenței artificiale și un nou fond pentru plata aparițiilor în „streaming”, alături de creșteri salariale generale și compensații mai mari pentru figuranți.