Specialist în problemele terorismului și politica Statelor Unite în Afganistan, Pakistan și India la think-tankul de la Washington, Wilson Center, Michael Kugelman a vorbit serviciului central de știri al Europei Libere la scurt timp după ce Rusia a anunțat că a reținut 11 suspecți în legătură cu atacul din 22 martie din apropierea Moscovei soldat cu cel puțin 133 de morți, dar și după declarația președintelui rus Vladimir Putin că patru presupuși atacatori implicați nemijlocit în atac ar fi fost prinși în timp ce se îndreptau înspre granița cu Ucraina.
Europa Liberă: Organizația Stat Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atac. Cât de credibilă credeți că este această revendicare?
Michael Kugelman: Cred că este o revendicare credibilă, în sensul că gruparea Stat Islamic rareori revendică atacuri pe care nu le comite. De asemenea, aș spune că, în urmă cu câțiva ani, Stat Islamic a avut Rusia în vizor. Dacă vă uitați prin discursurile din trecut ale unor lideri de rang înalt ai grupării, veți vedea că Rusia este menționată destul de frecvent și
A avut întotdeauna foarte multe motive întemeiate de a fi nemulțumită de Rusia.
descrisă ca fiind un stat cruciat și un stat cruciat al răului, ceea ce o plasează chiar în aceeași categorie cu SUA. Și desigur că Rusia a avut de-a lungul anilor o serie de poziții în politicile sale care au servit drept motive de nemulțumire pentru Stat Islamic și pe care le pot analiza. Dar cred că această revendicare a grupării Stat Islamic este foarte credibilă, pentru că rareori își revendică meritele pentru atacuri și a avut întotdeauna foarte multe motive întemeiate de a fi nemulțumită de Rusia.
Europa Liberă: De ce această țintă, sala de concerte Crocus City Hall?
Michael Kugelman: Cred că am văzut, nu numai în cazul statelor islamice, ci și în cazul multor grupuri teroriste, că țintele publice, țintele ușoare, în care există mulțimi mari de oameni, sunt întotdeauna atractive, pentru că, de multe ori, nu sunt foarte bine protejate. Nu sunt foarte bine păzite și, astfel, ar putea ataca cel mai mare număr posibil de oameni. Și cred că atracția psihologică a acestui lucru, din perspectiva unei grupări teroriste, cum ar fi Stat Islamic, este foarte mare, în sensul că vrei să instigi frică și să-i faci pe oameni să nu vrea să iasă în public și să se teamă că, indiferent unde se află, ar putea fi vulnerabili.
Prin urmare, nu cred că există neapărat o cauză specifică pentru care a fost vizată această sală. Dar văd că este una dintre multele ocazii în care organizațiile teroriste se îndreaptă spre aceste așa-numite ținte ușoare, doar pentru că este ușor de făcut acest lucru și pentru că, acolo, întotdeauna vor fi mulți oameni care sunt, prin definiția lor de civili, foarte vulnerabili.
- Te-ar putea interesa și: Explainer | Ce este ISIS-K și ce motivație avea să atace Rusia
Europa Liberă: Ne puteți spune câte ceva despre contextul relațiilor dintre IS și Rusia? Știm că oficialii americani au fost informați cu privire la un posibil atac la începutul acestei luni, dar puteți să ne prezentați un scurt istoric IS-Rusia?
Michael Kugelman: Cred că este important să ne uităm la cât de multe poziții au luat rușii de-a lungul anilor, care au fost un motiv de îngrijorare pentru gruparea Stat Islamic. Deci, în primul rând, există acțiuni rusești în Cecenia, în Afganistan. Iar organizația Stat Islamic consideră acest lucru ca fiind o dovadă că Rusia a luat în esență măsuri care echivalează cu invazii împotriva comunităților musulmane, a pământului musulman.
Gruparea Stat Islamic – Khorasan a mai atacat recent Rusia, în Afganistan
Mai există sprijinul Rusiei pentru Iran, sprijinul său pentru Assad în Siria, campania militară rusă împotriva luptătorilor grupării Stat Islamic în Siria, grupul Wagner al mercenarilor ruși care operează în unele părți ale Africii, având, de asemenea, ca țintă luptători ai grupării Stat Islamic, și, relativ recent, percepția sprijinului rusesc pentru regimul talibanilor din Afganistan, care este rival acerb al grupării Stat Islamic. Toate acestea, cred, constituie un argument convingător pentru care organizația Stat Islamic ar dori într-adevăr să atace ținte rusești.
Și cred că cel mai recent exemplu care iese în evidență este un atac al grupării Stat Islamic-Khorasan (IS-K), filiala regională din Afganistan, împotriva ambasadei Rusiei din Kabul. A fost un semnal de alarmă important și una dintre primele dăți, cred, când o țintă rusă reală a fost atacată cu succes de gruparea Stat Islamic – Khorasan. Cred că acest lucru a trezit mulți oameni la realitate asupra faptului că Rusia se află în centrul atenției nu numai pentru gruparea Stat Islamic în general, ci și a cel puțin unuia dintre afiliații săi cheie, IS-K, și aș spune că IS-K este probabil cel mai activ și mai puternic dintre toți afiliații regionali ai grupării Stat Islamic din prezent.
Europa Liberă: Ne puteți spune mai mult în legătură cu afirmația Serviciului Federal de Securitate al Rusiei că a dejucat un atac asupra unei sinagogi, pe 7 martie. Ce cunoașteți despre această?
Michael Kugelman: Vreau să spun că nu pot să mă pronunț definitiv. Numai pentru că modelele recente sugerează că gruparea Stat Islamic are ca scop să atace Rusia, nu putem desigur exclude posibilitatea ca ei să fi vrut să atace altceva, în Rusia. Există tot felul de motive pentru a crede că acesta ar putea fi cazul. Dar nu pot să comentez în mod definitiv acest lucru.
Europa Liberă: Păreți convins că este o revendicare credibilă, dar dacă nu a fost vorba totuși de gruparea Stat Islamic, există alți posibili suspecți? Rușii arată deja cu degetul în direcția Ucrainei. Ucrainenii au negat cu vehemență. Ce părere aveți despre aceasta?
Dacă Moscova ar da vina în mod oficial pe Ucraina, ar fi complet inexact.
Michael Kugelman: Din păcate, ar părea normal ca reacția guvernului rus să fie folosirea acestui atac ca pretext pentru a da vina pe Ucraina. Și, cu siguranță, mă îngrijorează consecințele practice pe care le-ar putea avea acest lucru, dacă Moscova ar da vina în mod oficial pe Ucraina, ceea ce cred că ar fi complet inexact. Ce ar putea însemna asta pentru războiul purtat de Rusia și pentru Ucraina? Și-ar putea intensifica Rusia asaltul? Nu știm.
Dar să o spunem foarte clar - nu există niciun grup, după părerea mea, nicio organizație teroristă care să aibă în prezent voința și capacitatea de a pune în operă tipul de asalt sofisticat pe care l-am văzut vineri. Al-Qaeda există în continuare, dar nu mai este ceea ce a fost, nici măcar filialele sale regionale care, la un moment dat, depășeau al-Qaeda-mamă în ceea ce privește capacitatea de a efectua atacuri importante. Organizația Stat Islamic este cu adevărat singura grupare teroristă care are capacitatea de a face așa ceva. Și asta în mare parte pentru că are afiliați regionali foarte puternici, în special IS-K.
Să ne amintim că, doar cu câteva săptămâni în urmă, IS-K a participat la un atac major în Iran. De asemenea, IS-K a fost complice într-o serie de alte atacuri. Destul de multe dintre ele au fost dejucate în Europa, precum și în Orientul Mijlociu. Așadar, părerea mea este că toate indiciile arată către gruparea Stat Islamic. În mod logic, nu cred că există un alt actor care ar putea avea atât voința, cât și capacitatea de a face așa ceva.
Interviu tradus și adaptat în colaborare cu Europa Liberă România.
### Vezi și... ### Rusia spune că autorii atacului de la Crocus City Hall au fost reținuți, bilanțul morților crește la 133