Într-o intervenție televizată sâmbătă după amiază, prima apariție publică a sa după atac, Putin a spus că este un „act terorist sângeros și barbar” și că toți cei patru făptași implicați nemijlocit în atac se află în detenție. El a sugerat că presupușii atacatori se îndreptau către granița cu Ucraina, care, în cuvintele sale, ar fi încercat să creeze „o fereastră” pentru a-i ajuta să scape.
Ucraina a negat vehement orice implicare în atac. Mîhailo Podoliak, consilierul principal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a negat orice implicare a Ucrainei. „Ucraina nu a recurs niciodată la utilizarea metodelor teroriste”, a scris el pe X, adăugând: „Ce este de decis în acest război va fi decis doar pe câmpul de luptă.”
Putin a mai spus sâmbătă că au fost impuse măsuri de securitate suplimentare în întreaga țară și a declarat 24 martie zi de doliu național. La scurt timp după intervenția sa, Comitetul de Investigații al Rusiei a spus că bilanțul morților în urma atacului a crescut la 133, în timp ce salvatorii mai caută supraviețuitori printre dărâmăturile de la Crocus City Hall.
Imaginile difuzate de presa rusă de stat sâmbătă înfățișau numeroase ambulanțe și mașini ale pompierilor încă adunate în fața ruinelor Crocus City Hall, sala de concerte din suburbia Krasnogorsk a Moscovei, care avea o capacitate maximă de peste 6.000 de persoane.
Înregistrări postate online în timpul atacului înfățișau atacatori în sala de concerte, împușcând civili de la mică distanță în timp ce aceștia veneau la concert sau luau loc în sală.
Relatările presei ruse citează autoritățile și martori oculari, spunând că atacatorii au aruncat dispozitive explozive, posibil cocktailuri Molotov, care au declanșat incendiul la etajele superioare ale clădirii, ducând la prăbușirea acoperișului.
Filiala din Afganistan a grupării Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atacul de vineri, printr-o declarație postată pe canale afiliate de pe rețelele de socializare.
Serviciile de informații ale Statelor Unite au confirmat că gruparea este responsabilă de atac, potrivit unui oficial american citat în condiții de anonimitate de agențiile internaționale de știri.
- Te-ar mai putea interesa și: Explainer | Ce este ISIS-K și ce motivație avea să atace Rusia
Cel mai sângeros din Rusia din ultimii ani, atacul avut loc la scurt timp după ce Putin și-a consolidat puterea printr-o victorie electorală orchestrată și pe fundalul războiului de peste doi ani purtat de Rusia contra Ucrainei.
Ministerul de Externe al Ucrainei a negat vehement că țara ar fi avut vreo implicare și a acuzat Moscova că folosește atacul pentru a încerca să consolideze sprijinul pentru eforturile sale de război.
„Considerăm astfel de acuzații drept o provocare planificată de Kremlin pentru a alimenta și mai mult isteria anti-ucraineană în societatea rusă, a crea condiții pentru o mobilizare sporită a cetățenilor ruși pentru a participa la agresiunea criminală împotriva țării noastre și a discredita Ucraina în ochii comunității internaționale”, se spune într-o declarație a ministerului ucrainean de Externe.