Linkuri accesibilitate

Explainer | Ce este ISIS-K și ce motivație avea să atace Rusia


Armă automat găsită la locul atacului asupra Crocus City Holl, din 22 martie 2024
Armă automat găsită la locul atacului asupra Crocus City Holl, din 22 martie 2024

O filială a grupării extremiste Statul Islamic, cunoscută cu numele ISIS-K, și-a revendicat responsabilitatea pentru atacul terorist soldat cu cel puțin 93 de morți și numeroși răniți, la sala de concerte de la Moscova Crocus City Hall, pe 22 martie. Ce este ISIS-K și de ce a atacat Rusia?

Cu săptămâni înainte de atacul din 22 martie, Ambasada Statelor Unite în Rusia a avertizat că „extremiști” ar avea planuri pentru un atac iminent în Moscova. După atacul de la Crocus City Hall, serviciile de informații americane citate de Reuters au confirmat autenticitatea declarației online prin care ISIS-K și-a revendicat responsabilitatea.

Ce este ISIS-K

Gruparea Statul Islamic Khorasan (ISIS-K), numită așa după numele vechi al unei regiuni care includea părți din Iran, Turkmenistan și Afganistan, a apărut în estul Afganistanului la sfârșitul anului 2014. A devenit notorie prin brutalitatea extremă a atacurilor sale, scrie Reuters.

Fiind și una dintre cele mai active filiale regionale ale grupării militante Statul Islamic, ISIS-K și-a atins forța maximă în jurul anului 2018, dar numărul membrilor săi a scăzut ulterior din cauza pierderilor grele atât în lupte cu talibanii, cât din cauza ciocnirilor cu forțele americane.

Statele Unite spun că, retragerea trupelor americane din Afganistan în 2021, au redus și capacitatea serviciilor de informații americane de a se documenta în privința grupărilor extremiste de pe teritoriul afgan, inclusiv ISIS-K.

Militanți ISIS care s-au predat guvernului afgan, prezentați de autorități presei la Jalalabad, provincia Nangarhar din Afghanistan, noiembrie 2019
Militanți ISIS care s-au predat guvernului afgan, prezentați de autorități presei la Jalalabad, provincia Nangarhar din Afghanistan, noiembrie 2019

Ce alte atacuri a mai pus în operă gruparea

ISIS-K este cunoscută pentru numeroase atacuri, inclusiv împotriva unor moschei, atât în interiorul Afganistanului cât și în afară.

La începutul acestui an, Statele Unite au interceptat comunicații care confirmau că gruparea este în spatele a două bombardamente în Iran, care au ucis aproape 100 de oameni.

În septembrie 2022, militanții ISIS-K și-au revendicat responsabilitatea pentru un atentat sinucigaș cu victime la ambasada Rusiei din Kabul.

Gruparea s-a făcut responsabilă de un atac asupra aeroportului internațional din Kabul în 2021, care a ucis 13 militari americani și zeci de civili, în timpul evacuării haotice a Statelor Unite din Afganistan.

Un membru al forțelor taliban inspectează scena unei operațiuni la un presupus adăpost al ISIS-K în Kabul, Afghanistan, pe 14 februarie 2023.
Un membru al forțelor taliban inspectează scena unei operațiuni la un presupus adăpost al ISIS-K în Kabul, Afghanistan, pe 14 februarie 2023.

De ce a atacat ISIS-K Rusia?

Atacul ISIS-K de la Moscova, din 22 martie, a surprins, dar experții au spus că gruparea s-a opus președintelui rus Vladimir Putin în ultimii ani.

„ISIS-K a fost preocupată de Rusia în ultimii doi ani, criticându-l frecvent pe Putin”, a spus agenției Reuters Colin Clarke de la Soufan Center, un institut de cercetare cu sediul la Washington.

Serghei Migdal, analist rus în domeniul securității, a spus televiziunii Current Time a Europei Libere că Rusia a iritat și mai mult Statul Islamic, întreținând „în mod activ în ultimele luni relații prietenoase” cu inamici ai Statului Islamic, inclusiv cu Iranul, Hezbollah, Hamas, Jihadul Islamic, Houthi din Ansarallah și cu Talibanii.

„Problema este, desigur, că Talibani, precum și regimul iranian, au un dușman de moarte comun, anume Statul Islamic”, a spus Migdal.

Michael Kugelman de la Wilson Center din Washington a spus pentru Reuters că ISIS-K „vede în Rusia un complice la activități care îi nedreptățesc în mod regulat pe musulmani”.

El a adăugat că gruparea are ca membri și un număr de militanți din Asia Centrală cu propriile nemulțumiri împotriva Moscovei.

Imagini din interiorul Crocus City Hall de lângă Moscova, în urma atacului din 22 martie 2024, revendicat de ISIS-K
Imagini din interiorul Crocus City Hall de lângă Moscova, în urma atacului din 22 martie 2024, revendicat de ISIS-K

Avertizări prealabile

La începutul lunii martie 2024, comandatul forțelor americane din Orientul Mijlociu a declarat că ISIS-K ar putea lansa atacuri împotriva „intereselor americane și occidentale” în afara Afganistanului „în cel puțin șase luni”.

Pe 7 martie, Ambasada Statelor Unite în Rusia a avertizat cetățenii să evite locurile aglomerate din cauza unor amenințări „extremiste”.

Christo Grozev, jurnalist de investigații bulgar, cu sediul în Austria, a spus într-o emisiune a Current Time că a fost o „avertizare destul de specifică”, iar Rusia, chiar dacă a manifestat reticență și a spus că nu ia în serios avertizarea americană, a arestat totuși câțiva membri ai Statului Islamic.

Previous Next

XS
SM
MD
LG