Linkuri accesibilitate

Ucraina neagă orice implicare în atacul mortal asupra unui local de concerte din Rusia


Mihailo Podoleak, un consilier al șefului biroului prezidențial al lui Zelenski, a declarat că Ucraina „nu a folosit niciodată metode teroriste”.
Mihailo Podoleak, un consilier al șefului biroului prezidențial al lui Zelenski, a declarat că Ucraina „nu a folosit niciodată metode teroriste”.

Un consilier de rang înalt al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat vineri seara târziu, la 22 martie, că Kievul nu a fost implicat în atacul asupra sălii de concerte de lângă Moscova, din aceeași seară, atac soldat cu zeci de morți și mai mulți răniți, după ce bărbați înarmați au luat cu asalt clădirea și au tras asupra spectatorilor.

Mihailo Podoleak, un consilier al șefului biroului prezidențial al lui Zelenski, a declarat că Ucraina „nu a folosit niciodată metode teroriste”, în timp ce continuă să lupte de doi ani împotriva unei invazii rusești la scară largă.

„Cu siguranță, Ucraina nu are nimic de-a face cu focurile de armă/exploziile de la Crocurs City Hall (regiunea Moscova, Rusia)”, a declarat Podoleak pe platforma X, fostul Twitter. „Nu are niciun sens”.

Oficialul de la Kiev a făcut declarația înainte ca gruparea militantă Statul Islamic (ISIS) să-și revendice responsabilitatea pentru atacul soldat cu cel puțin 93 de morți și mai mulți răniți, de la sala de concerte Crocus City Hall din Krasnogorsk, în apropiere de Moscova, unde urma să aibă loc un concert.

Se crede că forțele ucrainene au lansat atacuri asupra infrastructurii militare și de carburanți în adâncul teritoriului rusesc, în timpul războiului, dar acestea evită, în general, să le revendice.

Statul Islamic își revendică atacul de la Crocus City Hall, la Moscova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00

Kievul și-a justificat recent atacurile asupra unor instalații petroliere din Rusia, unele informații sugerând că Statele Unite i-ar fi cerut să nu lovească infrastructura petrolieră, pentru a nu provoca reacții de escaladare din partea Rusiei.

Podoleak a declarat că „totul în acest război va fi decis doar pe câmpul de luptă. Doar prin cantitatea de arme și deciziile militare calitative. Atacurile teroriste nu rezolvă nicio problemă...”.

Totodată, el a amintit de recentul avertisment public al oficialilor americani.

Ambasada SUA a anunțat pe 7 martie că „monitorizează rapoartele conform cărora extremiștii au planuri iminente de a viza adunări mari în Moscova, inclusiv concerte, iar cetățenii americani ar trebui sfătuiți să evite aglomerările mari în următoarele 48 de ore”.

De asemenea, Podoleak a sugerat că tragicul atac va „contribui la o creștere bruscă a propagandei militare, la o militarizare accelerată, la o mobilizare extinsă și, în cele din urmă, la intensificarea războiului. Și, de asemenea, la justificarea loviturilor genocidale împotriva populației civile din Ucraina...”.

Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) a pretins rapid, fără a furniza nicio dovadă, că serviciile speciale ale Rusiei ar fi orchestrat totul ca „o provocare deliberată a regimului Putin” despre care au avertizat guvernele străine.

GUR susține că scopul atacului ar fi fost „escaladarea și extinderea în continuare a războiului”.

XS
SM
MD
LG