Mai mulți bărbați înarmați au deschis focul într-o sală de concerte de la o periferie a Moscovei, în seara zilei de 22 martie, omorând cel puțin 62 de persoane și rănind alte 100, în cel mai grav atac de acest fel din ultimii ani în Rusia.
Gruparea extremistă Statul Islamic a revendicat atacul, în care mai mulți bărbați înarmați au pătruns în populara sală de concerte Crocus City Hall.
Iată o retrospectivă a celor mai mari atacuri care au avut loc în Rusia în ultimele două decenii de guvernare a președintelui Vladimir Putin.
Criza ostaticilor de la Teatrul Nord-Ost/Dubrovka (2002)
Pe 23 octombrie 2002, 40 de militanți au pătruns în sala de spectacole a Teatrului Dubrovka și au luat ostatici publicul și personalul. Trei zile mai târziu, peste 700 de ostatici au fost salvați după ce forțele speciale rusești au pompat un gaz toxic în teatru și au luat cu asalt sala. Însă aproape 130 de ostatici au murit din cauza efectelor gazului și a altor probleme apărute în timpul operațiunii de salvare.
Explozia unui tren de navetiști (2003)
În decembrie 2003, o explozie a lovit un tren în fața unei gări din sudul Rusiei. S-a întâmplat dimineața, în ora de vârf, provocând moartea a aproximativ 46 de persoane și rănirea altor zeci. Autoritățile au arătat cu degetul spre separatiștii ceceni. Explozia a avut loc cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare, iar Putin a descris-o drept un efort de destabilizare a țării.
Două atentate sinucigașe cu bombă la metroul din Moscova (2004)
În februarie 2004, un atentator sinucigaș cu bombă a ucis cel puțin 39 de persoane și a rănit peste 100 într-un tren de metrou care pleca de la stația Avtozavodskaya din Moscova. Șase luni mai târziu, la 31 august, o femeie kamikaze s-a aruncat în aer în fața unei alte stații de metrou din Moscova, omorând 10 persoane.
Avioane rusești aruncate în aer (2004)
În noaptea de 24 august, atentatori sinucigași au doborât două avioane rusești cu pasageri, omorând 90 de persoane. Avioanele - unul cu destinația Soci, iar celălalt spre Volgograd - s-au prăbușit aproape simultan. Autoritățile au declarat că două pasagere au declanșat bombele și au legat din nou atacurile de separatiștii ceceni.
Masacrul de la școala din Beslan (2004)
În prima zi de școală, pe 1 septembrie 2004 militanții care cereau retragerea trupelor rusești din Cecenia au ocupat o școală din orașul Beslan, într-un atac care a devenit cunoscut sub numele de „11 septembrie al Rusiei” - o referire la atacurile teroriste din 11 septembrie din Statele Unite.
Bărbați înarmați au luat ostatici peste 1.000 de elevi, părinți și profesori, începând un asediu care a durat mai bine de două zile. Forțele de securitate rusești au luat cu asalt școala într-un efort de salvare eșuat, în timpul căruia a izbucnit un incendiu în sala de sport unde erau ținuți cei mai mulți dintre ostatici. Cel puțin 334 de persoane au fost ucise, majoritatea fiind copii.
Atentatul dintr-o piață din Moscova (2006)
În august 2006, o bombă a explodat într-o piață din Moscova, ucigând 10 persoane, în ceea ce autoritățile au declarat a fi un atac cu motivație rasială îndreptat împotriva comercianților din Asia Centrală și Caucaz.
Atentatul din trenul Nevsky Express (2009)
O bombă a deraiat trenul Nevsky Express între Moscova și Sankt Petersburg într-o seară la sfârșitul lunii noiembrie 2009, ucigând cel puțin 26 de persoane. Un grup condus de militantul cecen Doku Umarov a revendicat responsabilitatea pentru explozie.
Atacul dublu sinucigaș la metroul din Moscova (2010)
În martie 2010, atacatori sinucigași, presupus a fi femei, au lovit din nou metroul din Moscova, vizând două stații la aproximativ 40 de minute distanță, în timpul orei de vârf. În urma atacurilor, au fost ucise 39 de persoane.
Autoritățile ruse au atribuit atacul unor femei kamikaze, iar Umarov a revendicat din nou responsabilitatea pentru comandarea acestora."
Aeroportul Domodedovo din Moscova (2011)
În ianuarie 2011, un atac sinucigaș a avut ca rezultat moartea a 37 de persoane la Aeroportul Domodedovo din Moscova. Mai târziu, atacul a fost revendicat de către Umarov, care a jurat să perturbe Jocurile Olimpice de iarnă din 2014, organizate de Rusia la Soci.
Atentatele din Volgograd din 2013
Peste 30 de persoane au fost ucise în două presupuse atacuri sinucigașe în două zile consecutive în orașul Volgograd în decembrie 2013. Optsprezece persoane au fost ucise și alte zeci au fost rănite într-o explozie la gara principală din Volgograd, pe care oficialii au descris-o ca pe un atac terorist comis de un sinucigaș.
În mai puțin de 24 de ore de la primul atac, cel puțin 15 persoane au fost ucise și peste 20 au fost rănite într-o explozie produsă în timpul orei de vârf la bordul unui troleibuz în oraș. Aceste atacuri au avut loc cu mai puțin de șase săptămâni înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Soci.
Atacul din metroul din Sankt Petersburg (2017)
Ultimul atac major în Rusia a avut loc în aprilie 2017, când 15 persoane au fost ucise într-o explozie în metroul din Sankt Petersburg. Autoritățile l-au identificat pe sinucigaș ca fiind Akbarjon Jalilov, un cetățean rus de origine uzbecă născut în Kîrgîzstan. Ulterior, un bărbat a fost condamnat la închisoare pe viață pentru finanțarea exploziei, în timp ce alți 10 au primit pedepse lungi de închisoare.