După ce au avut o întrunire în această dimineață, în Piața Marii Adunării Naționale, unde încă staționează tractoarele, reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” și ai Federației Naționale a Fermierilor au decis să meargă la autorități cu o „propunere de compromis”. Ulterior, la Ministerul Agriculturii, cele două asociații au propus să fie instituit un „moratoriu țintit”, și nu general, cum cereau inițial, la calcularea penalităților, executarea silită și demararea proceselor de insolvabilitate.
Organizatorii protestelor cer ca luni Comisia pentru Situații Excepționale să ia o decizie privind acest moratoriu și să fie format un grup de lucru din reprezentanții autorităților și ai asociațiilor de fermieri.
„Marți dimineața, agricultorii care au dificultăți în achitarea datoriilor să depună cererile la direcțiile agricole raionale și, din acel moment, pentru ei să fie aplicat moratoriul. După aceasta, să prezinte documente confirmative și, timp de două luni, grupul de lucru să examineze fiecare dosar. În funcție de situație, sau creditorii să se înțeleagă cu agricultorii și să fie reeșalonate datoriile, sau Camera de Comerț și Industrie să emită, prin derogare, un certificat de forță majoră, în baza căruia, la fel, să fie reeșalonate creditele”, a declarat liderul „Forței Fermierilor”, Alexandru Slusari.
O altă revendicare este achitarea plăților directe la hectar pentru fermierii micro, mici și mijlocii, dar suma solicitată este mai mică. Dacă inițial fermierii cereau jumătate din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, adică aproape un miliard de lei, acum ei solicită 700 de milioane de lei pentru aceste plăți. Ei propun ca 500 de milioane de lei să fie alocate din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, iar 200 de milioane de lei – din fondul de intervenție al Guvernului. Ei așteaptă ca acești bani să ajungă în conturile lor până la 1 martie.
Your browser doesn’t support HTML5
Principala problemă care i-a adus de data aceasta la proteste pe fermieri este imposibilitatea de a-și achite creditele, după ce au rămas fără bani din cauza secetei, prețurilor mici la cereale și creșterii cheltuielilor. „Iată, aici am scrisori de avertisment de la bancă. N-am de unde să le dau. În total, ca să achit creditul pentru tractor, e nevoie de 300.000 de lei. De ce 300.000? Pentru că anul trecut am făcut reeșalonare și am achitat doar dobânda, iar anul acesta plătesc și ratele”, spune Igor Gonța, care a venit din raionul Cantemir.
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a recunoscut că problemele cu care se confruntă agricultorii sunt grave și a propus crearea unui grup de lucru care să examineze situația fiecărui producător în parte, iar, ulterior, să decidă cum să fie ajutați aceștia. El le-a recomandat agricultorilor să meargă la Camera de Comerț și Industrie pentru a primi certificate de forță majoră, iar dacă nu cunosc cum se face asta, să apeleze la direcțiile agricole raionale.
Fermierii au ajuns joi, 23 noiembrie, cu tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale, creând dificultăți în trafic, după ce au staționat o zi la periferiile Chișinăului. Ei s-au plâns că au solicitat crearea unui coridor pentru deplasarea tractoarelor, însă au fost refuzați de polițiști. Inspectoratul General de Poliție spune că nu este de competența sa să escorteze protestatarii. În timpul protestelor au avut loc altercații între polițiștii și fermieri.
### Vezi și... ### Dosar penal pentru persoanele care au îndemnat protestatarii să atace automobilul Poliției