Agenția precizează, într-un comunicat de presă, că plata subvențiilor a demarat odată cu intrarea în vigoare a Legii bugetului de stat pentru anul 2024.
Primele 100 de milioane sunt orientate către fermieri, pe diferite mecanisme de subvenționare. Peste 65,3 milioane de lei reprezintă plăți complementare (subvenționarea accizei la motorina achiziționată de fermieri), 21,31 de milioane de lei – plăți directe în sectorul zootehnic, 10,32 de milioane de lei au fost alocate pentru post-investiții.
Alte 3,05 milioane de lei sunt pentru proiecte prin abordarea LEADER. Instrumentul Uniunii Europene, LEADER, este utilizat în R. Moldova pentru dezvoltarea localităților rurale prin implementarea proiectelor de către Grupurile de Acțiune Locală, care reprezintă unirea forțelor a trei localități învecinate cu o populație totală de 10.000 de locuitori.
Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural în acest an este de 1,6 miliarde de lei. În 2023, acest fond a constituit 1,7 miliarde de lei. Asociația „Forța Fermierilor” a solicitat anterior ca valoarea acestui fond să crească până la 3 miliarde de lei.
### Vezi și... ### Subvenționare în agricultură după model european? Ce spun fermierii despre proiectul propus de autorități