Linkuri accesibilitate

Guvernul aprobă ajutorul pentru fermieri: „Acești bani sunt ai întregii societăți” 


Un fermier din Cimișlia își prelucrează terenul.
Un fermier din Cimișlia își prelucrează terenul.

Fermierii care au avut de suferit în urma crizelor de anul trecut vor primi ajutor de la stat. Guvernul a aprobat în ședința de luni, 21 august, alocarea a 200 de mln. de lei din fondul de rezervă, iar premierul Recean a subliniat că banii oferiți agricultorilor sunt „ai întregii societăți”. 

În debutul ședinței de guvern, premierul Dorin Recean a spus că „agricultura beneficiază de subvenționare masivă de peste 1 miliard 700 de lei”, în timp ce fermierii moldoveni au protestat de mai multe ori în această vară, spunând că au ajuns într-o situație dezastruoasă din cauza secetei, războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a crizei energetice.

„Nu este bine când guvernare manipulează”, a reacționat directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari. Potrivit lui, agricultorii nu au cerut „bani de la gura copiilor”, dar au solicitat, de exemplu, un moratoriu de amânare a datoriilor față de creditori, pentru care n-ar fi fost nevoie de cheltuieli bugetare.

Subvențiile de 200 de milioane de lei ar urma să ajungă la agricultori prin intermediul Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură, după colectarea cererilor de ajutor. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că acești bani vor ajuta circa 3000 de fermieri să prelucreze și să pregătească mai ușor terenul pentru perioada de toamnă a anului 2023.

Alexandru Slusari a spus anterior că suma de 200 de milioane este una mică. „Ministerul Agriculturii a solicitat de la UE compensații în valoare de circa 53 de milioane de euro. Suma alocată acum, sub presiunea noastră, este de șase ori mai mică”, afirmă acesta în discuțiile cu Europa Liberă.

Recean speră că „gradual agricultura să devină tot mai tehnologizată și mai puțin vulnerabilă la diferite probleme care vin din exterior”.

Între timp, fermierii așteaptă o întrevedere cu premierul Dorin Recean, după ce spun că nu au obținut rezultate rapide săptămâna trecută în discuțiile cu ministrul Bolea.

La sfârșitul săptămânii trecute, reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” s-au întâlnit cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, unde au cerut în primul rând introducerea unui moratoriu „pentru cel puțin trei luni la calcularea penalităților și dobânzilor de întârziere, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență în raport cu agricultorii care cultivă preponderent cereale și oleaginoase”. Aceștia s-au arătat nemulțumiți și de faptul că întârzie alocarea compensațiilor pentru fermieri, dar și livrarea motorinei primite drept ajutor din România.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG