Linkuri accesibilitate

Asociația Forța Fermierilor avertizează că va relua protestele


Protestul cu tractoare al fermierilor din iunie, 2023.
Protestul cu tractoare al fermierilor din iunie, 2023.

Asociația Forța Fermierilor anunță că solicitările sale nu au fost îndeplinite de autorități și avertizează că, în cazul în care acestea vor fi ignorate în continuare, va relua protestele, începând de luni, 14 august.

Consiliului organizației a constatat, la o ședință, că nicio revendicare prezentată autorităților înainte de suspendarea protestelor din luna iunie nu a fost realizată.

„Organul de administrare a organizației a primit multiple informații despre situația dezastruoasă în sectorul agrar, caracterizată prin prețuri derizorii la recolta nouă, costuri exorbitante de producere și presiunea enormă a creditorilor asupra fermierilor. Deja au fost fixate cazuri când organizațiile de creditare nebancară deposedează agricultorii de tehnica agricolă pe împrumuturi curente”, se arată într-un comunicat emis de asociație pe 9 august.

Prin urmare, Forța Fermierilor solicită:

  • să fie organizată o întâlnire cu premierul Dorin Recean;
  • să fie aprobate regulamente pentru alocarea compensațiilor pentru producătorii de cereale și repartizarea motorinei din România;
  • să fie impus un moratoriu, până la 31 decembrie, la achitarea datoriilor de către producătorii de cereale mici și mijlocii;
  • să fie interzise executarea silită a obligațiunilor și declanșarea procedurilor de insolvență;
  • să fie create coridoare vamale speciale pentru exportul cerealelor și oleaginoaselor.

„În cazul în care solicitările noastre vor fi din nou ignorate, începând cu 14 august vom relua proteste”, avertizează asociația.

Pe parcursul lunii iunie, membrii asociației Forța Fermierilor au protestat staționând cu tehnica agricolă pe marginea mai multor trasee naționale.

Pe 19 iunie, fermierii au ajuns cu tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale, unde au protestat non-stop până pe 27 iunie, când au anunțat o pauză până pe 1 august, după discuțiile cu prim-ministrul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

Autoritățile spuneau atunci că au identificat 200 de milioane de lei pentru a acorda compensații producătorilor de cereale și oleaginoase. Agricultorii au cerut inițial 700 milioane de lei, iar, ulterior, erau de acord să primească, la etapa inițială, o sumă minimă de 350 milioane de lei.

Prețurile la cereale și oleaginoase au scăzut semnificativ din cauza fluxului mare de cereale din Ucraina, care are porturile blocate din cauza invaziei rusești.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG