Asociația Forța Fermierilor anunță că suspendă protestele cu tehnică agricolă din centrul Chișinăului întrucât au început lucrările de recoltare a culturilor de primă grupă. După negocierile din 27 iunie, ei au înaintat Guvernului trei revendicări pe care le vor îndeplinite până pe 1 august.
Mai exact, asociația cere autorităților:
- să acorde compensații fermierilor micro, mici și mijlocii, câte 3.000 lei per hectar de culturi de primă grupă (grâu de toamnă, orz de toamnă și rapiță de toamnă). Potrivit calculelor asociației, ar fi nevoie ca Guvernul să aloce în acest scop suplimentar 400 de milioane de lei la cele 200 de milioane promise în timpul negocierilor, iar aceste cheltuieli ar putea fi ulterior acoperite de Uniunea Europeană. Anterior, protestatarii cereau 700 de milioane pentru compensații, dintre care 350 de milioane - la prima etapă.
- să aducă motorină din România și să o distribuie agricultorilor micro, mici și mijlocii care au suferit în urma secetei din 2022.
- să introducă, prin decizia Comisiei Situații Excepționale, un moratoriu până la 31 decembrie 2023 la calcularea penalităților și comisioanelor pentru restructurarea creditelor și împrumuturilor, precum și la executarea silită a obligațiunilor și pornirea proceselor de insolvență față de agricultorii micro, mici și mijlocii, la care ponderea cerealelor și oleaginoaselor în structura producerii este de cel puțin 90%.
De asemenea, asociația susține că va monitoriza fluxul de importuri ale cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina și, în cazul în care va observa că acestea cresc semnificativ timp de câteva zile, va insista să fie restricționată. În această săptămână, urmează să fie organizată o întâlnire cu autoritățile și exportatorii de cereale, la care vor cere ca Portul Giurgiulești să lucreze prioritar în interesul producătorilor agricoli din Moldova.
Forța Fermierilor spune că, dacă revendicările nu vor fi realizate până la 1 august, vor relua protestele imediat după finalizarea secerișului la culturile de prima grupă.
După întrevederea cu fermierii de marți seara, Ministerul Agriculturii a anunțat că au fost identificate din bugetul de stat 200 milioane de lei, care vor fi distribuite agricultorilor pentru subvenționarea costurilor îngrășămintelor utilizate în toamna anului 2022.
„Această sumă va putea fi majorată odată cu identificarea noilor resurse financiare, lucru asupra căruia lucrăm neîntrerupt”, a spus ministrul Vladimir Bolea.
Agricultorii au protestat în perioadele 7-8 iunie și 19-27 iunie 2023 și au avut mai multe întâlniri cu premierul, cu ministrul Agriculturii și cu președinta. Ei se plâng că au fost afectați de seceta de anul trecut, de războiul din Ucraina, de scumpirea resurselor necesare producerii agricole și de prăbușirea prețurilor la cereale și oleaginoase după fluxul mare de produse ucrainene în regiune.
Guvernul susține că nu poate aloca cele 700 de milioane cerute inițial de protestatari. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a fost la Bruxelles și a discutat cu reprezentanții Comisiei Europene să fie acordate 50 milioane de euro pentru a ajuta fermierii moldoveni și ca R. Moldova să fie inclusă în platforma de gestionare a crizei cerealelor, alături de cele cinci state din Uniunea Europeană afectate de importurile ucrainene (Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia). Comisia Europeană analizează aceste solicitări.