Rapița a fost vândută, în perioada ianuarie-iunie curent, cu 36,2% mai puțin față de perioada similară a anului trecut, marcând cea mai esențială diminuare a prețului din grupul oleaginoaselor.
Prețul la floarea soarelui a scăzut cu 27,3%, iar soia a fost comercializată la un preț cu 22% mai mic. Orzul a fost comercializat la un cost cu 17,2% mai mic, iar grâul – cu 15,8% mai mic față de ianuarie – iunie 2022. Din producția agricolă vegetală, s-au ieftinit pomușoarele (cu 11,6%) și porumbul (cu 8%).
În același timp, unele legume și fructe se vând cu mult mai scump față de anul trecut. Cel mai mult a crescut prețul la morcov, de 2,4 ori, la ceapă și cartofi, cu aproape 50%, și fructe sâmburoase, cu peste 44%. Și prețurile la ouă sau lapte au înregistrat un anumit salt, de 16,7% și, respectiv, 8,5%.
Biroul Național de Statistică informează că prețurile la producția vegetală s-au diminuat, în medie, cu 13,8%, iar la produsele animaliere s-au majorat cu 6,7% comparativ cu ianuarie – iunie 2022.
Prețurile la cereale și oleaginoase s-au prăbușit pe piața internă și din cauza situației regionale, având în vedere că pe piață a ajuns un flux mare de producție ucraineană după ce accesul la propriile porturi a fost închis din cauza invaziei rusești.