Festivalul comunității LGBT+ | Pentru toleranță și empatie, împotriva discursului urii

Activiști LGBT la un marș de solidaritate în Chișinău, 19 mai 2019.

A început luni o nouă ediție a festivalului minorităților sexuale din R. Moldova. După o pauză pandemică, el va cuprinde din nou o manifestare de stradă: marșul programat pentru data de 19 iunie, care deja a provocat reacții indignate din partea unor figuri bisericești și a unor politicieni cu vederi social-conservatoare. În programul lung de o săptămână al festivalului sunt înscrise însă o mulțime de alte manifestări, mai puțin „vizibile” decât marșul de publicul larg și de adversarii drepturilor LGBT+.

Your browser doesn’t support HTML5

Festivalul comunității LGBT+ | Pentru toleranță și empatie, împotriva discursului urii

Tradițional, Festivalul comunității LGBT+ se desfășoară în cadrul unei campanii sociale inițiate de Centrul GENDERDOC-M, care de-a lungul anilor a încercat să sensibilizeze publicul vorbind despre egalitate în societate, acceptarea identității fiecăruia și ura care dezbină.

### Vezi și... ### „Cuvântul este armă”| Campanie împotriva discriminării comunității LGBTQ+

„Cuvântul este armă”, este genericul manifestărilor din acest an, intenția organizatorilor fiind de a lansa o discuție despre puterea cuvintelor, care pot genera ură sau pot crea o lume în care fiecare este binevenit.

Vineri, 17 iunie, Centrul GENDERDOC-M organizează o discuție deschisă despre bullying, urmând ca persoane din comunitatea LGBT, dar și din afara ei, care au trecut prin asemenea experiențe să mărturisească cum s-au simțit și ce i-a ajutat să depășească intimidarea.

Își va împărtăși istoria și activistul Leo Zbancă, coordonatorul grupului de suport pentru persoanele transgen din cadrul centrului. Tot el a regizat spotul de promovare a campaniei sociale „Cuvântul este armă” și în opinia lui, societatea trebuie să înțeleagă că atitudinile, de orice fel, se educă prin cuvinte:

„Cuvântul spus este o armă fiindcă poate să ne ridice sus, sau poate să ne doboare la pământ. Este important să înțelegem cât de dăunător este cuvântul aruncat, și traumele acestea, sunt foarte greu de depășit. Deseori, oamenii nici nu-și dau timp să cunoască persoana, ei pun o etichetă și încep să jignească cu cuvintele, și asta-i prima treaptă spre ură.”

Activistul amintește de cazul tragic al adolescentei trans care s-a sinucis pe 11 aprilie, după ce a fost umilită și agresată de colegii de școală din cauza orientării sexuale. Mâine, la ora 11, membrii comunității vor merge să depună flori la Cimitirul „Sf. Lazăr” de pe str. Doina din capitală, în memoria celor care au plecat prematur din viață din cauza bullying-ului.

### Vezi și... ### La 10 ani de la adoptarea legii antidiscriminare, în R.Moldova persistă prejudecățile

Leo Zbancă mai spune că în cadrul unui alt eveniment – Pride Park, din cadrul festivalului LGBT, oamenii vor putea învăța să vorbească deschis despre experiențele lor, pentru că mulți trăiesc discriminarea în tăcere:

„Când cineva ți-a spus la școală că ești prea înalt sau prea gras, tu vii acasă și ai părinții, cu care poți să vorbești. În situația persoanelor LGBT, adolescenții de multe ori se tem să spună, ei nu sunt deschiși cu părinții, fiindcă părinții tot sunt homofobi și transfobi, și atunci nu au cu cine vorbi. Și vorbind de psihologi, ne lipsesc în Republica Moldova mai mulți specialiști care ar fi deschiși și ar avea cunoștințe în domeniu.”

Între timp, primarul capitalei, Ion Ceban vorbind la ședința de luni a a serviciilor Primăriei și-a reluat avertismentele, că nu va permite desfășurarea paradei LGBTQ, programată pentru 19 iunie. Juristul Promo-LEX, Vadim Vieru a declarat însă pentru GENDERDOC-M că edilul nu are competențe de a interzice manifestația publică.

### Vezi și... ### De ce nu poate Ion Ceban să interzică marșul LGBT din 19 iunie