Semnatarii scrisorii cer convocarea de urgență a Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale și vin și cu un șir de propuneri pentru a ajuta agricultorii afectați.
Aceștia propun, între altele, introducerea unui moratoriu pentru fermieri la calcularea „penalităților și dobânzilor de întârziere”, precum și suspendarea plăților „corpului principal la creditele agricole bancare și nebancare din perioada iulie 2024 – iulie 2025, creditele fiind prelungite cu respectiv 12 luni și plățile suspendate să fie achitate în perioada prelungită”.
Totodată, agricultorii cer autorităților să apeleze la ajutorul Uniunii Europene și al organizațiilor internaționale pentru obținerea unui „suport financiar rapid pentru stabilizarea situației”.
Deocamdată, reprezentanții Ministerului nu au venit cu o reacție.
Pe 18 iulie, la o zi după o vizită în raioanele Cahul și Cantemir, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat că plantațiile de porumb din sudul R. Moldova au fost compromise de secetă în proporție 70-100%, iar cele de floarea-soarelui - în proporție de 60-80%.
- Te-ar putea interesa și: Seceta a compromis semănături de porumb și floarea soarelui în sud
Ministrul i-a îndemnat pe agricultorii care au avut de suferit din cauza secetei să-și perfecteze acte de constatare a pagubelor, care le-ar permite între altele să justifice în fața băncilor faptul că nu-și pot rambursa împrumuturile.
În 2023, Bolea a recomandat ca activitatea fermierilor să fie specializată în funcție de regiuni, sugerând că agricultorii din nordul țării își pot orienta afacerile spre sectorul de procesare, cei din centru – spre procesare și vinificație, iar cei din sud – spre cultivatul de fructe sâmburoase, struguri tehnici și oierit.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te