Franța promite Ucrainei avioane de vânătoare Mirage-2000 și permite Kievului să lovească cu ele ținte de pe teritoriul Rusiei

Transferul avioanelor ar putea avea loc „mai aproape de sfârșitul anului” 2024

Președintele francez Emmanuel Macron a anunţat că ţara sa va livra Ucrainei avioane de luptă Mirage 2000-5 și va instrui piloţii ucraineni pentru operarea acestor aparate.

„Franţa vrea pace. Noi vom lupta pentru ea. Pacea nu înseamnă capitularea Ucrainei” în războiul cu Rusia, a spus Macon într-un interviu acordat postului France 2.

Președintele Macron a promis că pregătirile vor începe în această vară și vor dura „cinci-șase luni”.

Respectiv, transferul avioanelor va avea loc „mai aproape de sfârșitul anului” 2024.

În același timp, Macron a precizat că Kievul va avea dreptul de a folosi Mirage 2000-5 pentru lovituri asupra țintelor pe teritoriul Rusiei.

„Nu permitem să fie folosite pentru a ataca civili, dar pentru a neutraliza punctul din care a fost atacat teritoriul ucrainean - da”, a spus Macron.

El a explicat că a interzice Kievului să neutralizeze aceste ținte rusești, ar însemna că Ucraina „nu se mai poate apăra”.

Potrivit Forbes, Parisul ar putea oferi Kievului aproximativ 20 de avioane de luptă Mirage 2000-5, care sunt o versiune modernizată a Mirage 2000 din a patra generație.

Aceste avioane sunt capabile să folosească rachete de croazieră SCALP-EG, pe care Franța le-a trimis deja în Ucraina, precum și bombe inteligente AASM Hammer.

Conflict direct cu Rusia?

Anterior, SUA au permis Ucrainei să lovească obiective militare de pe teritoriul rusesc și să doboare avioane de luptă în spațiul aerian rusesc cu ajutorul sistemelor de apărare aeriană americane.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat în acest context că o astfel de decizie ar atrage SUA și alte țări occidentale într-un conflict direct cu Rusia.

Președintele SUA, Joe Biden, nu a fost de acord cu această declarație. El a spus că „teoretic” este posibil ca SUA să fie atrase într-un război, dar acest lucru pare „puțin probabil”, deoarece „niciun soldat american nu a fost implicat în aprovizionarea ucrainenilor cu armele de care au nevoie”.

În plus, el a subliniat că Washingtonul nu permite Kievului să lovească Moscova și Kremlinul cu armele americane.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te