Linkuri accesibilitate

La Chișinău, ministrul german al Apărării confirmă o schimbare de poziție față de apărarea Ucrainei


Vineri la Chișinău, ministrul german al Apărării Pistorius (stânga) a spus că discuția din ajun de la Odesa cu colegul lui ucrainean Rustem Umerov l-a convins că e bine ca Ucraina să poată folosi armele occidentale cu mai multă libertate, cel puțin la Harkov.
Vineri la Chișinău, ministrul german al Apărării Pistorius (stânga) a spus că discuția din ajun de la Odesa cu colegul lui ucrainean Rustem Umerov l-a convins că e bine ca Ucraina să poată folosi armele occidentale cu mai multă libertate, cel puțin la Harkov.

Ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, a confirmat vineri, la Chișinău, că țara sa va permite ca armele pe care le livrează Ucrainei să poată fi folosite și pentru a lovi ținte din Rusia.

Răspunzând unei întrebări a Europei Libere, într-o vizită la Chișinău, Pistorius a precizat însă, vorbind printr-un traducător: „Atât Statele Unite, Franța, Marea Britanie, dar și guvernul federal (german) au spus că asta se referă doar la combaterea atacurilor asupra regiunii Harkov”.

„Deci noi am făcut o schimbare a strategiei noastre. În primul rând, aceasta este permis de dreptul internațional și în al doilea rând ceea ce am discutat cu colegul meu din Ucraina (Rustem Umerov - n. red.) ieri m-a făcut să cred că aceasta este decizia corectă”, a mai spus Pistorius.

Ministrul german a adăugat însă că „totuși, în ceea ce privește armele care pot acționa pe o distanță lungă de sute de kilometri, aici încă mai persistă din partea noastră o reticență”.

Ucraina a cerut mereu Germaniei rachete Taurus (la care a părut să se refere Pistorius la Chișinău) care pot lovi ținte aflate la sute de kilometri.

Germania și SUA au avut, dintre marile puteri occidentale, cele mai mari rețineri față de încuviințarea explicită a armelor lor pentru atacuri spre interiorul Rusiei

„Factorul Harkov”

Pistorius a făcut declarația la puțin timp după ce președintele american Joe Biden a dat undă verde Ucrainei pentru a folosi armele americane în loviturile asupra țintelor din interiorul Rusiei, dar numai cu scopul restrâns de a apăra orașul Harkov din nord-estul țării.

Măsura, relatată de presă, vine pe fondul solicitărilor Ucrainei de a permite forțelor sale să lovească ținte din Rusia cu arme furnizate de țările NATO.

Presiunea a crescut asupra Statelor Unite pentru a permite loviturile, după ce mai multe țări membre ale NATO au spus că nu impun nicio restricție Kievului în a folosi armele pe care le livrează.

Pe 30 mai, în deschiderea reuniunii informale a NATO de la Praga, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a repetat că aliații ar trebui să ia în considerare ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor NATO de către Ucraina pentru a lovi ținte de pe teritoriul rusesc.

Potrivit publicației Politico, prima care a relatat despre schimbarea de politică a lui Biden, „președintele a ordonat recent echipei sale să se asigure că Ucraina este capabilă să folosească arme americane în scopul contracarării focului în Harkov, astfel încât Ucraina să poată riposta la forțele rusești care le lovesc sau se pregătesc să le lovească”.

Administrația Biden a acordat în mod discret Ucrainei permisiunea să atace ținte în interiorul Rusiei cu armele furnizate de SUA, însă numai în apropierea regiunii ucrainene Harkov, a relatat Politico, citând doi oficiali americani și alte două persoane familiarizate cu acest demers.

Schimbarea, deși limitată, va ajuta Ucraina să își apere mai bine al doilea cel mai mare oraș din țară, însă politica de a nu permite lovituri cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei „nu s-a schimbat”, a declarat pentru Politico spus un oficial american sub protecția anonimatului.

Nu a existat niciun comentariu oficial din partea Casei Albe sau o reacție din partea Ucrainei.

Vestea schimbării politicii lui Biden a apărut la scurt timp după ce Pentagonul a anunțat că poziția SUA împotriva folosirii armelor americane pentru a ataca ținte din interiorul Rusiei a rămas neschimbată.

„Asistența de securitate pe care o oferim Ucrainei trebuie folosită în interiorul Ucrainei. Și nu încurajăm atacurile, sau nu permitem atacuri, în interiorul Rusiei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, la începutul zilei de 30 mai.

Rusia amenință cu „consecințe grave”

Președintele rus Vladimir Putin a promis un răspuns, avertizând asupra unor „consecințe grave”, în special pentru ceea ce el a numit „țări mici cu o populație compactă” din Europa.

Aflat într-o vizită oficială în R. Moldova, secretarul de stat Antony Blinken a spus că Washingtonul ia în considerare o schimbare de politică ce ar permite forțelor ucrainene să folosească rachete ATACMS cu rază mai lungă de acțiune și alte arme americane pentru a ataca poziții din interiorul Rusiei.

Statele Unite au început să furnizeze Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune în primăvara acestui an, cu condiția ca acestea să nu fie folosite pentru a lovi în interiorul Rusiei.

Blinken a declarat că Statele Unite ar putea „să se adapteze și să își ajusteze” poziția privind restricțiile pe baza evoluției nevoilor de pe câmpul de luptă.

„Un alt semn distinctiv al sprijinului nostru pentru Ucraina în acești acum mai mult de doi ani a fost adaptarea. Pe măsură ce condițiile s-au schimbat, pe măsură ce câmpul de luptă s-a schimbat, pe măsură ce ceea ce face Rusia s-a schimbat în ceea ce privește modul în care își urmărește agresiunea, escaladarea, ne-am adaptat și noi”, a spus el.

„Ne vom asigura că [Ucraina] are echipamentul de care are nevoie”, a declarat Blinken.

În ultimele zile, mai multe țări aliate din Europa - precum Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Franța, Polonia, Cehia, Finlanda și țările baltice - s-au arătat dispuse să permită Ucrainei atacuri asupra țintelor militare din interiorul Rusiei.

Articol realizat pe baza textelor publicate pe rferl.org și romania.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG