Decizia a fost pronunțată pe 5 martie cu votul a patru din cei șase judecători. Magistrații Liuba Șova și Nicolae Roșca au formulat opinii separate.
Președinta Curții, Domnica Manole, a declarat că judecătorii au admis solicitarea deputaților socialiștii, comuniști și ai Adunării Populare a Găgăuziei.
„Până la o eventuală intervenție a Parlamentului, restituirea sumei taxei pe valoarea adăugată și a accizelor achitate de către agenții economici din unitatea teritorială autonomă cu statut special se va realiza din bugetul de stat“, a declarat ea.
Prin aceiași decizie Curtea a obligat autoritățile autonomiei găgăuze să restituie agenților economici suma TVA-ului și a accizelor achitate în perioada 1 noiembrie 2023 — 22 februarie 2024 [de la intrarea în vigoare a amendamentului legislativ până la suspendarea acestuia de Curte].
„În cazul în care suma restituirilor taxei pe valoare adăugată și a accizelor depășește suma taxei pe valoarea adăugată și a accizelor colectate la bugetul UTA cu statut special, diferența se va acoperi de la bugetul de stat”, a explicat Manole.
Autorul amendamentului declarat neconstituțional, deputatul PAS, Radu Marian a declarat că așteaptă hotărârea motivată a Curții. El a promis că parlamentul va adopta o nouă lege. „Ne vom asigura că restituirea TVA în UTAG se realizează la fel ca și în alte regiuni ale țării — și anume TVA-ul va fi încasat și rambursat de la aceeași sursă — bugetul de stat. Nu vom lăsa situația așa cum este acum”, a declarat Marian pe pagina sa de Facebook.
Deputatul a mai spus că vrea să poarte un dialog cu reprezentanții raioanelor Vulcănești, Ceadîr-Lunga și Comrat „care nu sunt afiliați grupării criminale Șor, pentru a găsi cea mai bună soluție în ceea ce privește procesul de rambursare TVA”.
### Vezi și... ### Deputații de la Comrat, revoltați de inițiativa Chișinăului privind returnarea TVA din bugetul Găgăuziei