Galerie foto | Refugiați din Ucraina și moldoveni au format un ansamblu de amatori unde cântă „pentru suflet”
Ansamblul „Cântece de suflet” a fost creat în 2023. La început, ansamblul număra doar trei persoane, iar astăzi a crescut la zece membri.
Printre membrii ansamblului sunt și doi bărbați. În imagine este unul dintre ei - Oleg.
Conducătoarea ansamblului este Iraida Șpac, o refugiată din Ucraina venită în Chișinău la începutul războiului din țara vecină. Anterior, timp de 40 de ani Iraida a fost profesoară de muzică în Odesa.
„Am venit chiar de la începutul războiului, vom ține minte data toată viața – 5 martie 2022. Am început a cânta, apoi s-au alăturat și fetele care locuiesc demult aici, în Chișinău. A ieșit așa un cor, de amatori, pentru suflet”, spune Iraida.
Femeile interpretează cântece populare în limba ucraineană și română. Colectivul este invitat la festivaluri și evenimente în toată R. Moldova.
Membrele ansamblului Valentina și Liuba o ajută pe Iraida să îmbrace costumul popular ucrainean. Toți membrii poartă costume populare când participă la evenimente.
Mariana Cojocaru, o refugiata din Fâșia Gaza, studiază repertoriul corului. S-a alăturat recent echipei.
Mariana la una dintre repetițiile ansamblului.
O altă membră a ansamblului, Liuba Onceanu, merge la repetiție într-o zi ploioasă.
„Vin aici de mai mult de un an. Ne întâlnim cu fetele, femeile noastre. Cântăm, ne distrăm, mă simt foarte bine aici. Îmi face plăcere să cânt cântece ucrainești, moldovenești, românești. ” - spune participanta Liuba Onceanu (în centru).
Liuba Onceanu este una dintre participantele ansamblului din R. Moldova.
„Când se va sfârși războiul, dar noi sperăm că asta se va întâmpla cât mai repede, ce vom face una fără alta? Noi deja am făcut schimb de adrese, nu vom uita una de alta. Vom veni în ospeție și sperăm să tot cântăm împreună”, — spune conducătoarea corului.
Membrele ansamblului discută între ele.