Borrell a făcut declarațiile înaintea unui summit al miniștrilor de externe ai UE la Bruxelles. El a cerut Israelului să permită imediat intrarea pe cale terestră a ajutoarelor umanitare în zonă.
„Gaza nu mai este în prag de foamete, ci într-o stare de foamete ce afectează mii de oameni. (...) Înainte de război, Gaza era cea mai mare închisoare în aer liber din lume. Astăzi a ajuns cel mai mare cimitir în aer liber”, a spus Borrell.
În replică, ministrul israelian al afacerilor externe, Israel Katz, a spus că Borrell ar trebui „să nu mai atace Israelul” și să recunoască „dreptul la autoapărare împotriva crimelor Hamas”. Diplomația israeliană mai susține că guvernul permite intrarea ajutoarelor umanitare „pentru oricine dorește să ajute”.
Uniunea Europeană, unul din principalii finanțatori ai ajutoarelor umanitare în Gaza, susține că, până la declanșarea războiului, în zonă erau livrate pe cale terestră până la 500 de tone de ajutoare umanitare zilnic. În prezent, numărul a scăzut la doar 100.
- Te-ar mai putea interesa și: Prima navă cu ajutoare umanitare a plecat spre Fâșia Gaza aflată „în prag de foamete”
Aflat recent în Israel, cancelarul german, Olaf Scholz, i-a spus premierului Benjamin Netanyahu că liderii europeni nu vor sta și privi cum palestinienii sunt lăsați să moară de foame, scrie The Guardian.
Critici privind situația gravă din Fâșia Gaza au venit și din partea organizației umanitare internaționale, Oxfam, care acuză Israelul că ar aproba „un regim impredictibil și haotic de scanare și inspectare” a ajutoarelor destinate Fâșiei Gaza. Într-un raport al organizației, se spune că numărul deceselor din Gaza ar putea crește în continuare din cauza foametei și bolilor, dacă Israelul nu va înceta să blocheze intrarea ajutoarelor.
Oxfam susține că nordul Fâșiei Gaza este complet izolat de armata israeliană, iar trimiterea ajutoarelor în zonă este restricționată. În plus, măsurile guvernului israelian nu se referă doar la Gaza, ci se aplică inclusiv în Cisiordania și Ierusalimul de Est.
Noi raiduri în nordul Fâșiei Gaza
Armata israeliană a anunțat luni că a lansat un raid nocturn asupra spitalului al-Shifa din Gaza, fiind semnalate schimburi de focuri și implicarea tancurilor. Un reprezentant al armatei a transmis că forțele israeliene „desfășoară o operațiune de mare precizie în zone limitate ale spitalului”.
Armata israeliană a adăugat că „teroriști Hamas de rang înalt s-au regrupat” în interiorul spitalului și folosesc clădirea pentru a lansat noi atacuri. Reuters scrie că trupele israeliene au efectuat raiduri și la o școală din regiune, unde se adăposteau familii strămutate, fiind reținuți mai mulți bărbați. Lupte au fost raportate și în apropierea unei tabere de refugiați, scrie Reuters.
Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, controlat de Hamas, care e considerată grupare teroristă în SUA și UE, a spus că s-au înregistrat mai mulți morți și răniți. Gruparea Hamas a emis o declarație în care spune că armata israeliană a comis o nouă crimă, prin faptul că a țintit direct clădirile spitalului „fără să-i pese de pacienți, de personalul medical sau de persoanele strămutate”, acuzații respinse de armata israeliană.
Israelul a fost aspru criticat anul trecut, când trupele sale au făcut primul raid asupra spitalului. Atunci, autoritățile israeliene susțineau că au descoperit tunele care erau folosite ca centre de comandă și control de către Hamas.
### Vezi și... ### Cel mai mare spital din Fâșia Gaza nu mai este funcțional, anunță OMSO nouă rundă de negocieri pentru armistițiu
O delegație israeliană condusă de directorul Mossad, David Barnea, a plecat la Doha, pentru a purta noi negocieri pentru un armistițiu, cu medierea Egiptului și Qatarului.
Times of Israel scrie că negocierile se vor axa pe numărul de prizonieri palestinieni care pot fi eliberați în schimbul ostaticilor israelieni și pe ajutoare umanitare pentru Fâșia Gaza.
Sursa mai transmite că Hamas vine la negocieri cu o propunere în trei etape în scopul de încetare a luptelor, în care ar elibera treptat ostatici israelieni, dacă este stabilit un armistițiu iar acesta se menține.
De cealaltă parte, Israelul a refuzat orice propunere ce ar include un armistițiu permanent. Mai mult, premierul Netanyahu a anunțat că a aprobat planul operațiunilor militare ce prevede asaltul orașului Rafah, considerat ultimul bastion al grupării Hamas din Fâșia Gaza.
Sub presiune internațională, Israelul a amânat ofensiva, promițând că va demara o evacuare a civililor din oraș mai întâi.
### Vezi și... ### Ramadanul începe fără armistițiu în Fâșia Gaza