La Sankt Petersburg se reiau negocierile cu Gazprom

Președintele rus Vladimir Putin și directorul executiv al companiei Gazpărom, Alexei MIller la o ceremonie la Kremlin, Moscova, 15 noiembrie 2017.

La Sankt Petersburg se reiau astăzi negocierile cu Gazprom pentru încheierea unui nou contract pe termen lung de livrare a gazelor sau continuarea celui încă valabil până pe 31 octombrie. Ministrul Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a declarat luni, la Chișinău, că va discuta cu directorul companiei ruse, Alexei Miller.

R. Moldova nu reușește de câteva luni să încheie o nouă înțelegere cu Gazprom pentru livrările din această iarnă, iar printre disensiunile cunoscute din tratative sunt prețul de achiziție și datoria istorică a R. Moldova la gaze, mai exact o restanță în plăți acumulată din 1994 pe malul drept al Nistrului și care este estimată de Gazprom la peste 700 de milioane de dolari.

Cifra este contestată la Chișinău, iar vicepremierul Andrei Spînu a precizat luni, că Moldova nu va achita nici o datorie până ce suma nu a fost verificată într-un audit independent.

Între timp, Moldova a achiziționat primele gaze din surse alternative, este vorba de un milion de metri cubi de gaze din Polonia – o cifră mai mult decât simbolică, când vine vorba de acoperirea consumului. Pentru comparație, Moldova importă anual 1,0-1,2 miliarde m3 de gaze naturale iar în lunile de iarnă (Tr. I și IV) Moldova consumă în mediu câte 150 mil m3 de gaz lunar sau câte 5 mil. m3 pe zi. (Veaceslav Ioniță, IDIS Viitorul, blog de analize economice).

Importul din Polonia, a precizat și premierul Natalia Gavrilița, testează însă capacitatea țării de a aduce gaze din alte surse, în eventualitatea unui eșec al negocierilor cu Gazprom.

Comentând marți importul din Polonia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov avertiza că gazul din orice altă sursă decât Rusia va fi mai scump dar „asta este treaba Moldovei”. Potrivit agenției TASS, Peskov a precizat că poziția Gazprom este cunoscută, „este atent verificată, de înțeles și bine fundamentată, iar din punct de vedere al parametrilor de preț, este foarte favorabilă pentru partea moldovenească”.

Ungaria a semnat încă din septembrie un nou contract pe termen lung cu Gazprom, Serbia negociază și ea un contract similar, ambele țări fiind alimentate direct, prin Balkan Stream, o prelungire a TurkStream, care ocolește Ucraina.

Rămâne deschisă și problema alimentării regiunii transnistrene cu gaze, în cazul că R. Moldova va fi nevoită să caute gaze din alte surse decât Gazprom dar luni, vicepremierul Spînu declara că și această problemă va fi clarificată după discuțiile de la Sankt Petersburg.

În ajunul negocierilor cu Gazprom, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a asigurat-o pe președinta Maia Sandu de tot sprijinul Uniunii Europene. Într-o postare pe Twitter, von der Leyen a arătat că în prezent, UE analizează “măsuri suplimentare de sprijin”.

Vezi și: „De ce șantajează Gazprom Moldova?” - o discuție organizată de Radio Svoboda (lb.rusă) cu Vitali Portnikov, Oazu Nantoi și Serghei Geramsiciuk.