Germanii sînt cei mai optimişti cetăţeni ai Europei

Parlamentul de la Berlin (Reichstag)

Un studiu Bertelsmann privind starea de spirit în Uniunea Europeană.

Your browser doesn’t support HTML5

Germanii sînt cei mai optimişti cetăţeni ai Europei


Germanii sînt mai optimişti decît ceilalţi cetăţeni europeni. Asta rezultă dintr-un studiu al Fundaţiei Bertelsmann, intitulat: „Izvor al stabilităţii? Starea de spirit în Germania şi Europa în vremurile polarizării politice". Pentru întocmirea studiului au fost chestionaţi 10.800 de cetăţeni din toate ţările Uniunii Europene. Accentul principal se pune, însă, în cadrul studiului pe Germania, Franţa, Italia, Spania şi Polonia.

În urma prelucrării datelor s-a constatat că cei mai mulţi cetăţeni din Germania sînt mulţumiţi nu numai cu situaţia generală din ţara lor, dar şi cu sistemul democratic existent.

60 la sută dintre germani, au constatat autorii studiului, sînt de părere că Germania se îndreaptă într-o direcţie bună. La ultimul sondaj, care s-a publicat în martie, numai 30 la sută dintre cei chestionaţi erau de această părere. Cei mai nemulţumiţi cu situaţia din ţara lor sînt italienii. S-a constatat că cei nemulţumiţi – mai ales în Italia - îşi îndreaptă simpatiile spre partide, situate în dreapta spectrului politic. În Germania doar 7 la sută din populaţia tinde spre dreapta, pe cînd în Franţa sînt 25 la sută.

Grafic din Studiul Bertelsmann

Din punct de vedere economic, cel mai bine o duc germanii. 77 la sută dintre ei spun că situaţia lor economică s-a îmbunătăţit. În Italia, 54 la sută dintre cei chestionaţi se plîng de faptul că situaţia lor economică s-a înrăutăţit.

Semnificative în acest context sînt şi părerile legate de Uniunea Europeană şi de rolul Germaniei în cadrul UE.

70 la sută dintre cetăţenii europeni sînt de părere că ţările lor trebuie să rămînă în Uniunea Europeană. 30 la sută sînt pentru ieşirea din UE. În Germania situaţia arată altfel: 75 la sută sînt pro UE, 25 la sută pentru ieşire. În Franţa 69 la sută pentru UE, 31 la sută pentru ieşire. În Italia numai 56 la sută sînt pentru UE, iar 44 la sută ar dori ca ţara lor să iese din Uniune. În Spania, în schimb, procentajul pro-european este cel mai ridicat: 81 de procente (faţă de 19 procente care ar dori să părăsească Uniunea). Şi în Polonia numărul susţinătorilor Europei este foarte ridicat. Aici, 79 la sută dintre polonezi nu doresc o ieşire din UE, pe cînd 21 la sută se pronunţă pentru părăsirea UE.

În studiul fundaţiei sînt cuprinse şi părerile legate de rolul Germaniei în cadrul UE. La nivel europen, cetăţenii consideră, într-o proporţie de 56 la sută, că rolul rolul Germaniei este pozitiv. 44 la sută au o părere negativă. Italienii cu 69 %, urmaţi de polonezi cu 58 % şi spaniolii cu 48 % sînt cei mai critici faţă de rolul Germaniei în Uniune.