Vasile Botnaru în dialog cu istoricul și comentatorul Gheorghe Cojocaru care comentează relația opoziție putere la o sută de zile de la învestirea guvernării PAS.
Your browser doesn’t support HTML5
Gheorghe Cojocaru: „La împlinirea a o sută de zile de la preluarea puterii de către Partidul Acțiune și Solidaritate, opoziția parlamentară n-a ratat ocazia de a lovi în actuala guvernare, acuzând-o de câte în lună și în stele: de la întârzierea negocierilor cu Gazprom-ul și ineficiența ajutoarelor de stat pentru consumatorii casnici de gaze naturale până la majorarea prețurilor și neprezentarea unui plan de dezvoltare social-economică pentru următorii ani. S-a ajuns până acolo încât socialiștii lui Igor Dodon au cerut deja alegeri generale anticipate, sperând să revină cât mai curând în barca puterii din care au fost dați jos câteva luni în urmă.”
### Vezi și... ### Bilanțul de 100 de zile al guvernului PAS este criticat de opoziția socialistă
Europa Liberă: Cred că nici ei nu cred în realismul acestei revendicări, dar voiam mai întâi să îl citez pe fostul prim-ministru Ion Sturza, care spunea că noii miniștri abia dacă apucă să învețe pe ce ușă se intră la guvern, dată fiind complexitatea problemelor cu care se confruntă în actualele condiții. De asta vă întreb: oare să existe motive reale pentru declanșarea unor alegeri anticipate, după cum cere președintele socialist Igor Dodon?
Gheorghe Cojocaru: „După alegerile parlamentare anticipate din vară, o nouă campanie electorală și alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate ar fi ca balul pe timp de ciumă în aceste vremuri de pandemie și de criză economică globală. Anticipatele din vară, care au avut loc la doi ani și jumătate de la alegerile din 2019, au fost impuse de evoluțiile din societate la acea vreme, mai ales după ce Maia Sandu a câștigat președinția la sfârșitul anului trecut. Totodată, în condițiile complicate de astăzi, când Partidul Acțiune și Solidaritate face primii pași pentru a-și pune în practică programul electoral, este clar că după o sută de zile de guvernare există loc și pentru mai bine.”
### Vezi și... ### O sută de zile de guvernare și diavolul din eprubeta comunicării | VIDEO
Europa Liberă: Acum nu m-aș apuca eu să apreciez exact dacă socialiștii se alimentează din stările de spirit sau, invers, ei sunt cei care induc aceste stări de spirit prin mijloacele pe care le au la dispoziție, dar cuvinte grele pe care le aruncă la adresa guvernării se aud în diferite medii, precum acuzația de „genocid social”. Oare sunt justificate etichetările și atacurile pe care, repet, ei le multiplică și prin media?
Gheorghe Cojocaru: „Evident, opoziția socialistă își are propria agendă pe care o promovează prin mijloacele pe care le are la dispoziție, dramatizarea situației reale făcând parte din arsenalul procedeelor politice prin care speră să dezechilibreze barca actualei guvernări. Problemele sociale au însă o miză importantă în actul guvernării și, evident, necesită o focalizare permanentă din partea factorilor decizionali, iar inițiativele și faptele reale din acest domeniu n-ar trebui să ofere opoziției teren pentru speculații sonore propagandistice.”
Europa Liberă: Între timp, un sondaj scoate la iveală o serie de nemulțumiri sociale reale legate de prestația guvernării și se atestă o anumită scădere de popularitate atât a președintei Maia Sandu, cât și a Partidului Acțiune și Solidaritate. Dvs. cum apreciați aceste date sociologice?
Gheorghe Cojocaru: „Ceea ce se întâmplă în viața de fiecare zi se reflectă inevitabil și în sondajele de opinie. Criza pandemică și criza economică sau greaua moștenire și-au pus, fără îndoială, amprenta asupra acestui început de guvernare. Cu tot impactul acestor factori obiectivi asupra percepției publice, situația creată trebuie analizată, înainte de toate, prin prisma factorului subiectiv al actului de guvernare. Astfel, datele sondajului la care v-ați referit, care surprind, într-adevăr, o anumită realitate socială, vor trebui să aibă efectul unui duș cu apă rece asupra guvernului pentru a-i întări capacitatea de efort și de dedicație în favoarea celor mulți, indiferent că l-au votat sau nu l-au votat.”