Gheorghe Cojocaru: „Din declarațiile lui Șor s-ar putea deduce o nouă linie în politica externă: nici cu Vestul, nici cu Estul”

Ilan Șor la marșul Victoriei organizat de formațiunea sa. 9 mai 2019, Chișinău

Un punct de vedere săptămânal în dialog.

Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „De la Paște încoace, toată lumea sărbătorește, numai partidul lui Ilan Șor, fostul primar de Orhei certat cu legea, nu stă locului, ci muncește de zor. Face drumuri prin satele care l-au votat la alegerile parlamentare, taie panglici prin curțile renovate din Orhei, înșurubează becuri pe ulițele neluminate în ultimele decenii și toate acestea se fac pentru binele oamenilor. Din această poziție, liderul de la Orhei, se pare, are motive să-și certe colegii de Parlament, de altă culoare politică, care, la două luni de la validarea mandatelor de deputat, nu prea au ce spune.”

Your browser doesn’t support HTML5

Un punct de vedere de Gheorghe Cojocaru, în dialog cu Vasile Botnaru


Europa Liberă: Politicienii – sau unii dintre ei – ne-au obișnuit cu stilul de a acționa cu bătaie lungă, nimic întâmplător. Până și o acțiune de caritate nu e doar caritate în sine, ci promovare publică. Ce urmărește Ilan Șor?

Gheorghe Cojocaru: „În primul rând, să se facă auzit. Apoi, critica sa lovește în două ținte: în partidele cu reprezentare parlamentară, în special în Blocul politic ACUM și în Maia Sandu, și în ambasadele acreditate la Chișinău, din țările occidentale sau din Răsărit, acuzate deschis, cu toptanul, de imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova. Șor susține sus și tare că minunea economică de la Orhei nu s-ar datora nici Apusului, nici Răsăritului, ci exclusiv oamenilor locului și, prin urmare, dacă Orheiul se poate descurca de unul singur, de ce nu s-ar putea descurca la fel întreaga Republică Moldova, inspirându-se din experiența și realizările sale”.

Europa Liberă: Ce citiți Dvs. printre rândurile atacului la adresa ambasadelor acreditate în Republica Moldova?

Gheorghe Cojocaru: „Motive retorice și politicianiste mai curând, simptomatic fiind că aceste atacuri s-au declanșat, după cum se pare, imediat ce ambasadorul României, Daniel Ioniță, declara la un post de radio că România susține formarea unei guvernări proeuropene la Chișinău. Din declarațiile lui Șor s-ar putea deduce o nouă linie în relațiile cu lumea externă: nici cu Vestul, nici cu Estul, doar cu puterile proprii, în timp ce până și socialiștii lui Dodon ar înclina în ultima vreme spre o apropiere și de unii, și de alții.

Îndemnul de a întoarce mândru spatele tuturor și de a ne închide în găoacea proprie...

Îndemnul de a întoarce mândru spatele tuturor și de a ne închide în găoacea proprie pare să fie o strălucită completare teoretică a modelului specific socialist, promovat cu abnegație de fostul edil de Orhei.”

Europa Liberă: Una peste alta, curățenia de la Orhei este vizibilă. Și atunci, oamenii se întreabă dacă nu cumva experiența lui Ilan Șor e bună de preluat.

Gheorghe Cojocaru: „Surprinzător, Orheiul este astăzi de nerecunoscut față de cum arăta acum câțiva ani, în timp ce Chișinăul bate pasul pe loc în fruntea localităților scufundate în praf și cu drumuri desfundate. Și ce mai încolo și încoace, atâta timp cât nu se va remedia această stare proastă de lucruri din Chișinău, nimeni nu se va mira dacă într-o bună zi același Ilan Șor va propune, de-adevăratelea, mutarea capitalei în... landul din Orhei.”