Gheorghe Cojocaru: „Președintele Dodon a ajuns în punctul în care își etalează direct de pe podium musculatura”

President Igor Dodon în Parliament, Chișinău, 16 august 2019

Un punct de vedere săptămânal, în dialog cu Vasile Botnaru, pe marginea bilanțului de 100 de zile de activitate a Guvernului.

Your browser doesn’t support HTML5

Gheorghe Cojocaru despre bilanțul de 100 de zile a guvernării


Gheorghe Cojocaru: „Ca niciodată în trecutul politic recent, bilanțul de 100 de zile de activitate a Guvernului a fost făcut de diverși actori de la diverse tribune aproape în același timp – de președintele Dodon de la tribuna Parlamentului, de pe băncile opoziției de liderul Partidului Democrat, fostul prim-ministru Pavel Filip, și de prim-ministrul Maia Sandu într-o conferință de presă. Dacă la criticile prezidențiale prim-ministrul Maia Sandu arăta că se aștepta ca președintele Dodon să prezinte un raport despre propria sa activitate, la criticile lui Pavel Filip a răspuns cu acuzații grave la adresa fostei guvernări PD, acuzații de implicare în scheme de corupție și de comitere a unor abuzuri care vor trebui neapărat investigate de oamenii legii.”

Alegerile locale vor trebui să dea cel puțin un răspuns parțial la întrebarea pe cine ar favoriza mai mult coabitarea la guvernare...

Europa Liberă: Cred că nici nu v-ați așteptat ca Pavel Filip să o laude pe Maia Sandu. Dar Dvs. ce spuneți, care sunt principalele performanțe ale Guvernului după 100 de zile de mandat?

Gheorghe Cojocaru: „În primul rând, deblocarea asistenței financiare internaționale și o stabilizare a situației social-economice, mai ales în condițiile în care întreaga sferă bugetară risca să rămână fără remunerări salariale în ultimul trimestru al anului curent. În al doilea rând, în ciuda unor sincope regretabile, s-au pus bazele unui început de curățare a sistemului, în special în domeniul justiției, în întreprinderile și instituțiile cu capital de stat. În al treilea rând, se atestă o dinamizare a relațiilor cu lumea externă după ce sub fosta guvernare Republica Moldova intrase într-un regim de izolare diplomatică.”

Europa Liberă: După ce au ținut societatea în suspans, Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM au semnat totuși un acord politic privind guvernarea în comun. Dvs. ce semnificație îi atribuiți acestei înțelegeri?

Gheorghe Cojocaru: „Semnarea unui nou acord politic este o dovadă că părțile semnatare – și Partidul Socialiștilor, și Blocul ACUM, ca și președintele Dodon, președintele Parlamentului, Zinaida Grecianîi, și prim-ministrul Maia Sandu, - în ciuda unor critici reciproce și nuanțări de poziții proprii, validează pasul făcut trei luni în urmă, recunosc necesitatea continuării guvernării în comun și agreează stabilirea unor reguli mai clare și mai sigure de joc în continuare.”

Europa Liberă: Și totuși, după semnarea acestui acord Igor Dodon declară că ar putea forma foarte lesne în nici o săptămână o nouă majoritate parlamentară. Cui i se bate șeaua?

Gheorghe Cojocaru: „Președintele Dodon a ajuns în punctul în care își etalează direct de pe podium musculatura, deși a adăugat în greutate cu ajutorul aliaților pe care îi avertizează că ar putea fi debarcați ușor de pe Olimpul puterii. Din perspectiva celor 100 de zile de mandat, se creează impresia că instalarea și rămânerea socialiștilor la guvernare îi întărește, în timp ce Blocul ACUM, care duce tot greul guvernării, este măcinat de tensiuni interne, ceea ce nu pare să-i aducă un plus de autoritate și popularitate. În orice caz, alegerile locale vor trebui să dea cel puțin un răspuns parțial la întrebarea pe cine ar favoriza mai mult coabitarea la guvernare.”