Gheorghe Țîbîrnă: Politicul să se ocupe cu politica, dar medicul trebuie să se ocupe cu sănătatea

Academician Gheorghe Ţîbîrnă

Regionalizarea spitalelor ar permite accesul populației din mediul rural la servicii medicale de calitate. Accesul pacienților la unități și servicii medicale performante, echipamente medicale, este convingerea academicianului Gheorghe Ţîbîrnă. El regretă politizarea excesivă și crede că de viitorul ministru depinde sănătatea poporului.

Your browser doesn’t support HTML5

Gheorghe Țîbîrnă: Politicul să se ocupe cu politica, dar medicul trebuie să se ocupe cu sănătatea

Europa Liberă: Academicianul Gheorghe Țîbîrnă, în studioul Europei Libere de la Chișinău. Mulțumim mult că ați dat curs invitației noastre! Să vorbim despre situația reală din sănătate. 50 de ani ați dedicat sectorului sănătății, așa că cunoașteți foarte bine ce se întâmplă și de ce, uneori, pacientul nu e mulțumit, și de ce avem exod de cadre, și de ce atât de mulți specialiști iau calea străinătății. De la izbucnirea pandemiei și până astăzi, s-a arătat că sistemul sănătății este unul vulnerabil. Cum ați descrie situația din domeniu?

Gheorghe Țîbîrnă: „La noi, în Republica Moldova, oamenii decedează din cauza maladiilor cardiovasculare. Acestea-s pe primul loc, pe al doilea – tumorile maligne, oncologia, pe al treilea – maladiile organelor digestive care de asemenea duc la mortalitate, după care urmează traumele.

Your browser doesn’t support HTML5

Acad. Gheorghe Țîbîrnă: La Ministerului Sănătății ne trebuie un profesionist, un bun manager

De asemenea, în ultimul timp mulți decedează din cauza bolilor aparatului respiratoriu, mai ales, odată cu apariția acestui virus foarte agresiv COVID-19, care atacă în primul rând plămânii și duce la pneumonie, o inflamație virotică foarte severă care, acționând asupra alveolelor plămânilor, le necrotizează și pacienții mor în urma insuficienței respiratorii. Iată acesta-i mecanismul de patologie a agresivității virusului COVID-19. Dacă am sta să analizăm, numărul celor decedați din cauza maladiilor respiratorii s-ar mări, dar deocamdată nu s-a analizat în detalii acest factor, încât să ne demonstreze exact ce procent reprezintă.”

### Vezi și... ### Inga Pasecinic (sănătate publică): „Acestui virus nu-i place politica absolut deloc”

Europa Liberă: Cum descrieți situația din spitale, condițiile în care se tratează pacienții?

Gheorghe Țîbîrnă: „În calitate de savant, am fost în multe spitale și vreau să vă spun că regulile și managementul depind foarte mult de managerul instituției. Eu îmi amintesc de marele Nicolae Testemițanu. Pe timpul lui nu era posibil să fie încălcat undeva elementul acesta de sanitarie. Acum la noi e Doamne ferește! Este Ministerul Sănătății care juridic este responsabil pentru sănătatea poporului, el trebuie să facă astfel ca să decedeze cât mai puțini cetățeni din cauza maladiilor pe care le-am enumerat.”

Europa Liberă: Vă întrebam despre condițiile în care sunt tratați pacienții. Cum le-ați descrie?

Gheorghe Țîbîrnă: „Condițiile lasă mult de dorit. De ce? În primul rând, eu îi înțeleg și pe medicii care activează în spitale, întrucât sunt multe elemente care nu corespund standardelor internaționale, acum sunt elaborate protocoale și noi trebuie să răspundem la ele, dar standardele celea sunt numai pe hârtie, absolut defel nu corespund cu ceea ce avem în spitalele noastre.”

### Vezi și... ### Ninel Revenco:„Moldova are viitor dacă fiecare va pune umărul și mintea pentru continuitate ”

Europa Liberă: Dar de ce nu corespund?

Gheorghe Țîbîrnă: „Nu corespund, fiindcă ele nu au fost amenajate cu echipament medical de performanță, iar fără acest echipament, oricât ar fi de iscusit managerul, noi nu putem să facem niciun pas înainte. Asta-i una și a doua – pregătirea cadrelor medicale lasă mult de dorit. Nu vreau să dau nume, însă, înainte de a deveni ministru, o doamnă intră în birou la mine și-mi propune să cumpăr termometre.”

Europa Liberă: Adică le vindea?

Gheorghe Țîbîrnă: „Vindea termometre dintr-un coș. I-am spus că eu pot să cumpăr doar unu-două și am trimis-o la director, pentru că el e responsabil de sectorul economic și poate va găsi vreo modalitate să le cumpere. Iar peste 10 zile doamna respectivă devine ministru. Care credeți că a fost atitudinea ei după aceea față de profesorul Țîbîrnă?... Vă spun sincer, mai ales în domeniul medicinei, cadrele trebuie să fie bine pregătite.”

Era reprezentanta unui partid politic, ieri vindea termometre, iar azi e ministru

Europa Liberă: Dvs. sunteți profesor universitar și pregătiți specialiști inclusiv la Universitatea de Medicină?

Gheorghe Țîbîrnă: „Desigur! Dar dacă ea absolut nu avea idee, în schimb era reprezentantă a unui partid politic, ieri vindea termometre, iar azi e ministru, apoi cum? Ce fel de management în Ministerul Sănătății putem avea? Noi sperăm că totuși dna președintă a țării cu echipa sa vor pune în capul mesei profesionalismul, mai ales în medicină, mai ales în sănătate.”

Europa Liberă: Ce reforme trebuie să aibă loc în medicină ca să fie mulțumiți și cei care activează în domeniu, și pacienții?

Gheorghe Țîbîrnă: „Ministerul Sănătății cum a fost monstru, așa a rămas, el nu s-a democratizat absolut deloc. În toate țările, Ministerul Sănătății este o echipă care se ocupă de politicile medicinei, aduce bani de la partenerii de dezvoltare din străinătate, preia programe internaționale pentru sănătatea poporului, pentru a le implementa și a îmbunătăți sănătatea poporului. Asta-i misiunea ministerului. Dar ce face ministerul nostru? El vine și îl dă afară pe acela și-l pune pe aista, îl dă afară pe unul și-l pune pe altul. Ce-i asta? M-ați întrebat de reforme. Înainte de toate trebuie reformat ministerul. Cum? Trebuie de elaborat un regulament care să prevadă cu ce trebuie să se ocupe Ministerul Sănătății.”

### Vezi și... ### Ce promit partidele să schimbe în sistemul sanitar după un an și jumătate de pandemie

Europa Liberă: Există un asemenea regulament.

Gheorghe Țîbîrnă: „Există, dar el imediat se schimbă, în orice moment se schimbă. De exemplu, institutul nostru l-au schimbat cum au vrut. Din institut oncologic care se ocupa de domeniul științific, l-au făcut spital oncologic a doua zi. Cum așa? L-au schimbat, au semnat și poftim... Asta nu-i corect! De aceea pe lângă Ministerul Sănătății ar trebui să fie un organ de care oleacă să se teamă Ministerul Sănătății. Acesta-i Colegiul medicilor, în toată lumea există așa ceva, e democratizat. Asta-i profesia medicului, el este apărat de Colegiul medicilor.”

Europa Liberă: Există Liga medicilor.

Gheorghe Țîbîrnă: „Nimic nu există acum, nimic! Există numai Ministerul Sănătății și atât, înseamnă că ne trebuie Colegiul medicilor. După aceea, în sistemul de sănătate noi nu avem conducere, savanți avem de două ori mai mulți decât în academie. Noi am propus încă pe timpul lui Snegur să fie organizată Academia de Științe Medicale în Republica Moldova și ea să conducă știința. Asta tot ar fi ceva, dar să fie susținută de stat. Atunci sistemul de sănătate ar fi decentralizat și ar lucra mai efectiv pentru sănătate. Iată asta ar fi modernizare.”

Europa Liberă: Ați vorbit despre concedieri și angajări la lucru. Ziceam că se organizează concursuri și ceea ce ne spun când se organizează aceste concursuri e că participă foarte mulți buni specialiști și câștigă cei mai buni dintre cei mai buni?

Gheorghe Țîbîrnă: „Eu nu pot răspunde la această întrebare. De ce? Fiindcă am luat parte la un concurs, când a venit o doamnă la noi, la Institutul Oncologic, și dinainte era hotărât cine o să fie cel ales. Cum putem să o comparăm cu o persoană care are practică de manager în sănătate publică în Japonia, în Franța? Eu vorbesc despre un elev de-al meu care a participat la acest concurs și l-a pierdut. Dar doamna respectivă nici nu-i oncolog, nu are nici grad științific, pe când în fruntea instituției trebuie să fie numaidecât un profesor. Am devenit cam prea activ astăzi aici și tare am teamă... Am răspuns la întrebare?”

### Vezi și... ### Tamara Șchiopu: Nu pot conduce o organizație integră, dacă ofer mici favoruri ilegale sau mită

Europa Liberă: Dar Dvs. mai trăiți cu frică acum?

Gheorghe Țîbîrnă: „Frica este, d-apoi dacă a venit... Institutul Oncologic era unul din cele mai puternice din fosta Uniune Sovietică, era cel de la Moscova, cel de la Sankt Petersburg și după ele cel de la Chișinău, după care cel de la Kiev. Pe teritoriul Institutului Oncologic erau construite niște secții de tratament, de pildă, iodoterapie a copiilor, unice...”

Europa Liberă: Dvs. vorbiți în cunoștință de cauză, fiindcă practicați terapia oncologică la copii?

Gheorghe Țîbîrnă: „Vorbesc pentru că mă doare, mă doare, că eu sunt oncolog... Totul s-a distrus. Am întrebat de ce și cine le-a dat voie. Mi-au spus un nume pe care nu vreau să-l pronunț acum.”

Europa Liberă: Lăsați să se înțeleagă că totuși politizarea și-a lăsat amprenta asupra situației din toate domeniile?

Gheorghe Țîbîrnă: „În primul rând, politicul las’ să se ocupe cu politica, dar medicul trebuie să se ocupe cu sănătatea. Chiar și în cazul COVID-ului a fost nu prea corect când noi număram pacienții care s-au îmbolnăvit, pe când trebuia imediat format un grup de specialiști. Dacă ar fi fost Academia de Științe Medicale, ar fi format un nucleu puternic împreună cu Ministerul Sănătății și ar fi colaborat cu Organizația Mondială a Sănătății, dar așa ei primeau doar indicațiile de acolo și atât. E adevărat că nici cei de la Organizația Mondială a Sănătății nu au fost pregătiți de acest COVID și la început s-au speriat, fiindcă virusul a atacat tot globul.”

### Vezi și... ### Retrospectiva săptămânii. Prioritățile Maiei Sandu: sănătatea, integrarea europeană, justiția

Europa Liberă: Dar acum se vorbește tot mai mult că ar putea și alte tulpini să se răspândească. Medicina e mai pregătită acum?

Gheorghe Țîbîrnă: „Desigur, medicina acum e mai pregătită, dar și oamenii sunt mult mai pregătiți. Totuși, răspândirea virusului depinde de sănătatea oamenilor, fiindcă pe cei sănătoși, cu imunitate puternică virusul îi afectează mai puțin, iar cei cu sistemul imun dereglat se tratează mult mai greu. De aceea dacă o să avem un mod sănătos de viață și o dietă foarte sănătoasă, atunci vom avea și o imunitate bună și virusul nu ne va atinge. Astfel, populația o să lupte mai ușor împotriva altor tulpini ale virusului. Totodată, savanții lucrează și vor elabora și alte vaccinuri, încă până la apariția altor mutații vaccinurile deja vor fi.”

Europa Liberă: Să revenim la realitățile din sistemul medical din Republica Moldova. Deseori moldovenii spun: mai bine mor acasă, decât să ajung la spital. De ce această constatare? Unii spun că au fost nevoiți să-și vândă purcel, capră, vacă numai ca să poată să răsplătească personalul medical, dacă era nevoie de o intervenție.

Gheorghe Țîbîrnă: „Pentru mine aceasta este o întrebare foarte dureroasă, fiindcă doamna care a venit la noi la institut la fel încerca fel de fel de elemente de acestea...”

Sunt vreo câteva persoane care n-a intrat bine pacientul în birou, că deja ei îi spun cât îl va costa

Europa Liberă: Este corupție în domeniul sănătății?

Gheorghe Țîbîrnă: „S-a furat miliardul. Și numai s-a vorbit, dar nu s-a mai găsit. Înseamnă că trebuie să învinuim pe cineva. Și învinuim pe cine? Pe medici. Eu cred că în medicină nu-i corupție, dar sunt vreo câteva persoane care n-a intrat bine pacientul în birou, că deja ei îi spun cât îl va costa.”

### Vezi și... ### Consiliul Europei: 14 milioane de euro pentru drepturile omului în R. Moldova (VIDEO)

Europa Liberă: Chiar dacă are poliță de asigurare în sănătate?

Gheorghe Țîbîrnă: „Sigur că da! Dar asta nu merge. Însă tu fă-i ceva, tu ai terminat Universitatea de Medicină, ia și fă cum trebuie și bolnavul singur te va mulțumi. D-apoi dacă de la SIS vine la noi și citește o lecție (să te îmbolnăvești de râs, nu alta) și el spune că la Institutul Oncologic se ia mită. Eu i-am spus foarte simplu: „Să zicem, eu trăiesc la țară, vine Paștele și-mi aduce un cetățean doi cârlani, el nu știe unde trăiesc și mi-i aduce la lucru. L-a prins acel de la poartă, l-a dus la administrație și se începe”... Eu am un credo: fă bine oamenilor! Dacă faci bine, bine ajungi. Și dacă omul ți-a dat ceva, asta-i bine, dar dacă nu ți-a dat, încă-i mai bine. De aceea eu zic că corupția în medicină a fost inventată de politicieni ca să uite lumea de miliardul furat și-apoi mai sunt miliarde care se fură. Cred că mai ar fi mai bine dacă de vreo jumătate de miliard ar procura echipament medical performant și l-am implementa. Atunci, da!”

Europa Liberă: Dar ce sfat le dați cetățenilor care trăiesc cu acest gând că, decât să ajungă la spital, mai bine să moară acasă?

Gheorghe Țîbîrnă: „Eu cred că totuși dacă este vreo maladie în familie, trebuie să te adresezi la medic, la specialist. La noi activează instituția medicului de familie. Odată cu apariția COVID-ului, sarcina medicului de familie s-a dublat.”

Europa Liberă: Adică sarcina e foarte mare?

Gheorghe Țîbîrnă: „Da, e foarte mare. De aceea eu aș spune că această instituție trebuie să fie ajutată din partea statului – performanță, medicamente, de elaborat noi centre ale medicilor de familie la nord, centru, sud.”

Europa Liberă: Dar știți că sunt sate unde medici de familie nu au ajuns niciodată și există doar un asistent medical?

Gheorghe Țîbîrnă: „Da, un asistent medical care știe numai să dea niște pastile. E clar că nivelul medicinei acolo-i lăsat de izbeliște.”

Europa Liberă: Dar s-ar cere o regionalizare spitalicească?

Gheorghe Țîbîrnă: „Eu cred că da. Aceasta și este modernizarea.”

Europa Liberă: Au fost câteva tentative, dar au eșuat.

Gheorghe Țîbîrnă: „Au eșuat, fiindcă se cer bani.”

Europa Liberă: Adică se cer investiții de bani?

Prima și cea mai prioritară este sănătatea poporului

Gheorghe Țîbîrnă: „Sigur că da! Dar politicienii nu dau bani. O să vedem. Eu gândesc că dna președintă a țării, dna Maia Sandu, și echipa sa și-au luat o povară extraordinar de grea pe umeri. Dar prima și cea mai prioritară este sănătatea poporului. Și iată de aici ea trebuie să înceapă – să elaboreze un program de dezvoltare a sănătății populației din țara noastră, bazat pe cunoștințe și pe știință. Așa cum am zis, în primul rând, modernizarea Ministerului Sănătății, pentru că dacă îl lăsăm așa și schimbăm doar ministrul, nu vom obține mari rezultate.”

Europa Liberă: Apropo, cine ar merita să fie ministru al sănătății? Cum să fie acea persoană care își dorește acest portofoliu al sănătății?

Gheorghe Țîbîrnă: „În primul rând, el trebuie să știe în ce condiții trăiește populația, ce trebuie pentru a îmbunătăți sănătatea, ce factori de risc sunt pentru sănătate.”

Europa Liberă: Dvs. ați enumerat care sunt factorii de risc.

Gheorghe Țîbîrnă: „Sigur că i-am enumerat, ușurel-ușurel...”

Europa Liberă: Totuși, un ministru înseamnă să administreze treburile într-un domeniu atât de important cum este domeniul sănătății?

Gheorghe Țîbîrnă: „Eu v-am spus, marele Testemițanu începea de la cum trăiește omul la sat. El de acolo a început, acolo noi trebuie să vedem sănătatea oamenilor.”

### Vezi și... ### Bilanț 2020: satele Moldovei între promisiuni și faliment

Europa Liberă: Deci să se facă o radiografie în mediul rural, să se vadă condițiile și de aici să pornească toate politicile în domeniul sănătății?

Gheorghe Țîbîrnă: „Da, desigur! Așa a și fost, dar totul s-a distrus. Acum ca să faci o analiză de performanță, trebuie să vii de la Ocnița să vii la Chișinău, nu spun despre o analiză de rutină.”

Europa Liberă: Și astea-s sute de kilometri, astea-s costuri financiare.

Gheorghe Țîbîrnă: „Eu nu pot să vă spun mai obiectiv, dar de viitorul ministru depinde sănătatea poporului, iar dacă populația va fi sănătoasă, și politicianul va gândi altfel. Altfel! Nu se va gândi să ascundă miliardul cela pe care l-a furat, dar să ia bani și să-i pună în sănătate. Eu încă nu am văzut așa ceva...”

Europa Liberă: De ce pleacă specialiștii din domeniu? Îi demotivează salariul?

Gheorghe Țîbîrnă: „Ei pleacă numai de aceea că sunt foarte buni specialiști. La Universitatea noastră de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” sunt pregătiți foarte buni specialiști, fiindcă profesorii de la noi sunt foarte bine pregătiți.”

Europa Liberă: Vă întrebam – de ce există acest exod de cadre?

Gheorghe Țîbîrnă: „Exodul de cadre există, pentru că s-a făcut astfel ca un medic care abia a absolvit facultatea primește salariu aproape de două ori mai mult decât un savant, spre exemplu, decât mine.”

### Vezi și... ### Veaceslav Șaramet: Educația și sănătatea, cele mai importante domenii susținute de stat

Europa Liberă: Adică un tânăr specialist?

Gheorghe Țîbîrnă: „Da!”

Europa Liberă: Poate e o motivație ca să rămână în domeniu, să nu părăsească Republica Moldova?

Gheorghe Țîbîrnă: „Poate trebuia de făcut cumva altfel? Poate niște condiții mai performante pentru acel medic? Dar ei pleacă de ce? Fiindcă condiții nu sunt, leafa e mică...”

Europa Liberă: Și pleacă cei care au deja o experiență?

Gheorghe Țîbîrnă: „Da, care au experiență, fiindcă ei văd că aici nu-și au rostul. Cum dacă te face că ești corupt?... Poate în glumă noi astăzi am discutat, dar glumele acestea conțin adevărul, fiindcă totuși trebuie să fie elaborată o lege a Ministerului Sănătății, ca să nu se amestece el peste tot locul.”

Europa Liberă: Cine să nu se amestece?

Gheorghe Țîbîrnă: „Ministerul Sănătății. Pe urmă este Colegiul medicilor și știința să fie în capul mesei, Academia de Științe Medicale, care să ducă toată povara. Bunăoară, dacă am fi fost pregătiți, nici COVID-ul nu ne plesnea atât de tare. Noi nu am fost pregătiți, nici nu știam...”

### Vezi și... ### Cîteva cuvinte despre medici

Europa Liberă: Acum se vorbește în limbajul termenelor. Cam cât timp ar trebui ca să înceapă o adevărată schimbare? Dvs. la ce termen v-ați referi în domeniul sănătății?

Gheorghe Țîbîrnă: „O schimbare a sănătății?”

Europa Liberă: Da.

Gheorghe Țîbîrnă: „Eu consider că timp de jumătate de an, dar trebuie de început de la modernizarea ministerului și pregătirea cadrelor medicale de performanță care vor lucra și, mai ales, de uitat peste tot locul la managerii aceștia care sunt puși în funcții de către politic.”

Europa Liberă: Adică să fie exclusă politica pentru totdeauna din toate domeniile?

Gheorghe Țîbîrnă: „Dacă el e profesionist și de performanță să vină și să muncească...”

Europa Liberă: S-a procedat corect când au fost comasate două ministere – Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Protecției Sociale?

Gheorghe Țîbîrnă: „Cred că nu. Ministerul Muncii și Protecției Sociale are o direcție, dar Ministerul Sănătății – altă direcție. Și iată, comasarea aceasta a făcut un „hegemon” și nu se prea înțelege unde se duc banii. Iată acum mă ocup cu copiii, implementez medicina personalizată în tratamentul tumorilor la copii...”

Europa Liberă: Chirurgie oncologică la copii...

Gheorghe Țîbîrnă: „Da, chirurgie, tratament medicamentos ș.a.m.d. Dar pentru a elabora medicină personalizată, nouă ne trebuie și echipament performant. Și noi acolo am propus, am planificat, dar nici până astăzi nimic nu ni s-a dat, fiindcă este așa făcut că nu primești niciun aparat până nu treci printr-o comisie și nu mai știu ce acolo. De pildă, dumneata ești profesor, ai nevoie de un aparat, știi cum să lucrezi cu dânsul, dar în comisie nici nu te-au inclus și vine unul care plătește mai puțin și-ți dau un aparat de linia a treia de undeva, care lucrează o zi-două și-i gata. Apoi cum vine asta?”

### Vezi și... ### Ala Nemerenco: „Vreau să vin cu politici, care să convingă medicii să rămână acasă” (VIDEO)

Europa Liberă: Și totuși, se consideră că în bugetul de stat sunt puțini bani pentru a fi investiți în sănătate, dar vine asistență și din afară, de peste hotare.

Gheorghe Țîbîrnă: „Da, de peste hotare vine, dar la noi este și Compania de Asigurări în Medicină care trebuie să fie pe lângă Ministerul Sănătății, dar ea s-a îndepărtat puțin.”

Europa Liberă: S-a îndepărtat de ce?

Gheorghe Țîbîrnă: „Niciun leu ea n-a dat pentru știința medicală. Cum așa? Compania are câteva miliarde de lei, înțelegeți? Și asigurarea aceasta e tot de pe spinarea noastră. Și ea pentru ce-i? Acolo-i regulament, e pentru sănătate. Și aici trebuie să se lucreze.”

Europa Liberă: Deci, pentru că totuși activați în cadrul Institutului Oncologic, ce-i spuneți pacientului afectat de boala asta dură? Poate să vină să se trateze în baza poliței de asigurare?

Gheorghe Țîbîrnă: „Da, fiindcă medicamente sunt, specialiști în domeniu sunt. Noi trebuie să orânduim numai fluxul pacienților și teama aceasta a pacientului încetișor-încetișor trebuie s-o topim, ca oamenii să se adreseze la medic la timp, să nu se teamă.”

### Vezi și... ### „În capul mesei trebuie să stea educația și medicina”

Europa Liberă: Și cum vedeți viitorul Republicii Moldova?

Gheorghe Țîbîrnă: „Totuși, viitorul Republicii Moldova îl văd cu speranță, fiindcă dacă va fi speranță și toți care activează la noi în țară vor cunoaște că direcția prioritară a parlamentului nou-ales va fi sănătatea poporului, atunci ei au să biruie toate greutățile și au să facă o țară înfloritoare.”

Europa Liberă: Deci, vă doriți și ne dorim o Moldovă cu o națiune sănătoasă?

Gheorghe Țîbîrnă: „Sigur că da!”

Europa Liberă: Mulțumim tare mult pentru această discuție și vă mai așteptăm și cu alte ocazii!”

Gheorghe Țîbîrnă: „Și eu vă mulțumesc și vă doresc să fiți toți sănătoși! Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră!”